9.3.14

Τα … σαράντα του Πασόκ.



Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, υπό κανονικές συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ θα συμπληρώσει (;) 40 χρόνια από τη γέννησή του.
Για την ακρίβεια, στις 3 του Σεπτέμβρη, συμβολική ημερομηνία που επέλεξε ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου και  αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος από τους μόλις τέσσερις ηγέτες που άλλαξε στη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών της ζωής του.   




Αυτή φυσικά είναι η αισιόδοξη εκδοχή.
Διότι η απαισιόδοξη- και ίσως η πιο ρεαλιστική- λέει πώς το ΠΑΣΟΚ δεν θα προλάβει να φτάσει μέχρι τον εορτασμό των 40 χρόνων ζωής.



Μόλις προχθές, ένα από τα ιστορικά του στελέχη, ο Κωστας Σκανδαλίδης, δήλωσε ευθέως πως «ο χώρος δεν πέθανε, πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε». Προφανώς εννοώντας τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν από λίγα χρόνια μεσουρανούσε.
Αυτός λοιπόν είναι ο «στρατός» με τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάει να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών που έρχονται.
Ένας «στρατός», με αξιωματικούς που ομολογούν δημοσίως ότι ανήκουν σε ένα «πεθαμένο» πολιτικό σχηματισμό.
Η δημοσκόπηση της ALCO, που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα, ήρθε να πιστοποιήσει τη σκληρή για τον κ. Βενιζέλο πραγματικότητα.
Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του γκρεμίζεται στο 3,8%, έκτο στην σειρά, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή, το «Ποτάμι» -με ζωή μόλις μιας εβδομάδας- το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Και ίσα-ισα, μία μονάδα μπροστά από την, επίσης προβληματική, ΔΗΜΑΡ.
Το ακόμα χειρότερο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;
Στον πίνακα με τις θετικές γνώμες των πολιτών για τους αρχηγούς βρισκόταν τελευταίος, πίσω ακόμα και από τον προφυλακισμένο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.   
Μόνο τυφλοί δεν μπορούν να δουν πως ο βιοϊστορικός κύκλος του κόμματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ -για να δανειστώ μια παλιά αγαπημένη φράση του Δημήτρη Αβραμόπουλου- έχει κλείσει.
Μόνο απομονωμένοι από την κοινωνία άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με τον σημερινό αρχηγό του, έχει το παραμικρό περιθώριο ανάκαμψης
Και μόνο ονειροπόλοι ρομαντικοί πλέον ελπίζουν πώς αυτό το  ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη φέτος θα γιορτάσει τα 40ά γενέθλιά του!
Αφού, μάλλον αρκετά νωρίτερα, θα έχουν γίνει -κατά τα έθιμα του λαού μας- τα… σαράντα του!

Σωτήρης Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου