12.4.14

Έρχεται ο αιώνιος έφηβος της ροκ!



Παρά τα 73 του χρόνια, ο Μπομπ Ντίλαν παραμένει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής και έρχεται να το επιβεβαιώσει με δύο συναυλίες στην Ελλάδα, στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και στις 23 του ίδιου μήνα στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.



Ο θρυλικός μουσικός που επηρέασε βαθιά την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής θα δώσει δύο συναυλίες, στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και στις 23 στο Terra Vibe στη Μαλακάσα, πανέτοιμος να ξεσηκώσει και να εμπνεύσει τους Ελληνες θαυμαστές του με τα αγαπημένα τραγούδια του.



Εξάλλου, με την τελευταία ζωντανή εμφάνισή του επί ελληνικού εδάφους, τον Μάιο του 2010, απέδειξε πως παρά τα 73 του χρόνια, παραμένει ένας αιώνιος έφηβος, που ροκάρει πάντα με την ίδια δύναμη και τον ίδιο ενθουσιασμό.
Ο Μπομπ Ντίλαν δεν είναι απλά ένας διάσημος καλλιτέχνης.
Το όνομά του αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής.
Για δεκαετίες ολόκληρες, μέσα από τις μελωδίες και τους μοναδικούς ποιητικούς στίχους του, εκφράζει τον εαυτό του και παράλληλα όσα σκέφτονται και νιώθουν πολλές διαφορετικές γενιές.
Γι' αυτό και αποτελεί έναν καλλιτέχνη-σύμβολο.
Ο Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν, όπως είναι το αληθινό του όνομα, γεννήθηκε σε μια γειτονιά της Μινεσότα κι έπιασε για πρώτη φορά κιθάρα στα χέρια του στα μαθητικά του χρόνια.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν την άφησε ποτέ...
Ορόσημο στη ζωή του και βαθιά πηγή έμπνευσής του στάθηκε ο θρυλικός καλλιτέχνης της φολκ μουσικής Γούντι Γκάθρι για χάρη του οποίου παράτησε τις σπουδές του προκειμένου να τον γνωρίσει από κοντά.
Εκείνη την εποχή άλλαξε το όνομά του σε Μπομπ Ντίλαν, αποδίδοντας φόρο τιμής, όπως λέγεται, στον Ουαλό ποιητή Ντίλαν Τόμας.
Ο πρώτος του δίσκος θα κυκλοφορήσει το 1962 από την Κολούμπια με τίτλο το όνομά του.
Εναν χρόνο αργότερα θα έρθει το δεύτερο άλμπουμ, το τραγούδι «Blowin' in the Wind» και μαζί του η μεγάλη φήμη για τον νεαρό τραγουδοποιό.
Το όνομά του, οι μουσικές του και οι στίχοι του θα γίνουν σύμβολα της αμφισβήτησης και της διαμαρτυρίας.
Ο ίδιος όμως απαρνείται τον ρόλο του ηγέτη της επανάστασης, σταματά να γράφει στίχους με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο και στρέφεται στους μεγάλους ποιητές, τον Ελιοτ, τον Ρεμπό και τον Μποντλέρ, ντύνοντας τον λόγο τους με ροκ «ένδυμα» και δημιουργώντας μια σειρά από διαχρονικούς ροκ ύμνους όπως το «Like a Rolling Stone» κ.ά.
Σε ηλικία μόλις 25 ετών έχει πουλήσει περισσότερους από 10.000.000 δίσκους!
Η ζωή και η καριέρα του Μπομπ Ντίλαν είχε πολλές διακυμάνσεις, περιόδους έντασης αλλά και σιωπής.

Το ατύχημα με τη μηχανή που είχε το 1966 και τον κράτησε σε απομόνωση για περισσότερο από έναν χρόνο, η δύσκολη δεκαετία του '80 κατά τη διάρκεια της οποίας τον κράτησαν μακριά τα προσωπικά του προβλήματα.
Εκεί όμως που οι άλλοι έλεγαν πως το τέλος είχε έρθει, εκείνος επανεμφανιζόταν πάντα πιο δυνατός, πιο εμπνευσμένος και πιο παθιασμένος από ποτέ.
Συνεχίζει να βγάζει αξιόλογους δίσκους, συνεχίζει να δίνει επιτυχημένες συναυλίες, παίρνει βραβεία και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, συνεχίζει να εμπνέει...
Στις 23 Ιουνίου, την ίδια στιγμή που ο Μπομπ Ντίλαν θα παίζει στη Μαλακάσα, ένας άλλος δημοφιλής μουσικός, ο Μανού Τσάο, θα τραγουδά τα επαναστατικά τραγούδια του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Μαζί του θα είναι το συγκρότημά του, οι «Manu Chao La Ventura», για να παρασύρουν το κοινό σε ένα ασταμάτητο πανηγύρι ήχων και ρυθμών.
Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν και τα πρώτα ονόματα που θα εμφανιστούν στο Rockwave Festival 2014.
Πρόκειται για τον θρυλικό Eric Burdon, ψυχή των The Animals, που έχει ερμηνεύσει τραγούδια όπως το «House of the rising sun», τους ιδιαίτερα αγαπητούς στο ελληνικό συναυλιακό κοινό Calexico αλλά και τον Γάλλο Woodkid, που συνδυάζει διαφορετικά είδη τέχνης στα εντυπωσιακά σόου του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου