30.6.14

Μήπως θέλετε δραχμή;



Αξίζει να ρίξουμε κατ' αρχήν μια ματιά στη Βουλγαρία που κλυδωνίζεται.
Με εθνικό νόμισμα, το λεβ.
Με αναιμική ανάπτυξη στην οικονομία, λίγη βαριά βιομηχανία, αλλά με πολλές μικρομεσαίες βιομηχανικές μονάδες, σε καλύτερη κατάσταση πάντως από τη δική μας, με επενδύσεις από δυνατές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των χαμηλών μισθών, με σημαντικό τουρισμό, με λίγα πετρέλαια, με παραγωγη αερίου που καλύπτει ένα μικρό μέρος της απαιτούμενης ενέργειας (9%), με πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής, που παράγουν 2000ΜW, με αγροτική παραγωγή χαμηλής σχετικά απόδοσης και με δημόσιο που χωλαίνει.




Με ιδιωτικές υπηρεσίες, π.χ. στις μεταφορές, που αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Με διαφθορά και με προβλήματα στο δικαστικό σώμα.
Τραπεζικός πανικός στη Βουλγαρία…


Ουρές στα υποκαταστήματα. Για αναλήψεις.
Μέσα σε δέκα ημέρες σκάει η δεύτερη τράπεζα.
Μέσω emails και sms διαδόθηκε ότι η First Investment Bank θα κλείσει.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας κάνει λόγο για κακοήθεια, που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Για να πέσει ο Ορεσάρσκι, που διαθέτει ασθενική κυβέρνηση.
Δεν αποκλείεται καθόλου.
Να σημειώσουμε ότι η ανωτέρω τραπεζα είναι η τρίτη σε μέγεθος στη Βουλγαρία. Η αμέσως επόμενη, η Corpbank, κατέβασε ρολά πριν την αναλάβει αναγκαστικά η Κεντρική Τραπεζα της Βουλγαρίας. Πριν από δέκα μέρες.
Από το επικείμενο κραχ απειλούνται και καταθέτες από χώρες της ευρωζώνης, οι οποίοι κατέθεσαν τα χρήματά τους, ακολουθώντας την επιθετική διαφήμιση για αποδοσεις σε προθεσμία, για να πάρουν λίγους τόκους παραπάνω: 2.5% για ένα έτος, 3.3% για τρία έτη.
Την Παρασκευή, 26.6.14, αναλήφθηκαν από τους καταθέτες 400 εκατομμύρια ευρώ. Τα καταστήματα έκλεισαν πριν την ώρα τους, λόγω προβλημάτων...logistics, δηλαδή έμειναν από ρευστό. Θα ανοίξουν τη Δευτέρα; Τα ATM πάντως λειτουργούν.
Η First Investment Bank, είναι μέλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο τραπεζικής διασφάλισης, που καλύπτει μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη. ΑΛΛΑ, πριν ενεργοποιηθεί αυτό το δίκτυο, πρέπει να τα δώσουν όλα οι Βούλγαροι από το εθνικό δίκτυο διασφάλισης καταθέσεων.
Έχουν ίσως γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει επαναληπτικά κραχ.
Θα χάσουν λεφτά μεγαλοκαταθέτες και μεγαλομέτοχοι και από άλλες χώρες. Σαφώς θίγονται έμμεσα και μικροί καταθέτες και επιχειρήσεις. Ιδιοκτησίες θα αλλάξουν χέρια.
Το αξιόχρεο της Βουλγαρίας είναι μία βαθμίδα πάνω από junk, σκουπίδια δηλαδή, σύμφωνα με τον οίκο εξιολόγησης Standard and Poors.
Πολύ θα ήθελα να τοποθετηθεί η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ επί του επίκαιρου θέματος της Βουλγαρίας και της επιστροφής μας στη δραχμή. Αλλά και μερικοί οικονομολόγοι, λάτρεις της δραχμής.
      
       Νίκος Σωκιανός


ΥΓ.: Θα μου πείτε, είχαν και στην Κύπρο ευρώ, και είδαμε τι έγινε.
Πολύ σωστά. Θέλει και αυτό εμβάθυνση.
Υπάρχει κάποιο... μυστικό στην όλη υπόθεση των τραπεζικών καταθέσεων;
Ναι, κατά τη γνώμη μου.
Η ισχύς στηρίζεται σε υπεύθυνους πολίτες και πολιτικούς, και σε ανταγωνιστική πραγματική οικονομία.
Όχι σε funny money...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου