29.8.14

Η Αμερική και η ISIS.



Οι αποφάσεις που καθόρισαν τη μοίρα όλων των μεγάλων εθνών και αυτοκρατοριών που κατέρρευσαν στον 20ο αιώνα είναι γνωστές.




Για τη Γερμανία του Κάιζερ, έφταιγε η λευκή επιταγή προς την Αυστρία μετά το Σεράγεβο.
Για τη Μεγάλη Βρετανία, η εγγύηση που έδωσε στη Πολωνία το 1939.
Για το Τρίτο Ράιχ, έφταιγε η εισβολή στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941.
Και για την Αυτοκρατορία του Ηλίου, η απόφαση να επιτεθεί στο Περλ Χάρμπορ.
Όσο για την σοβιετική αυτοκρατορία, την πάτησε με την εισβολή της στο Αφγανιστάν…



Όσον αφορά στις ΗΠΑ, οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως συμφωνήσουν με αυτό που είπε ο μακαρίτης σήμερα στρατηγός Bill Odom. Ότι η απόφαση της να εισβάλει στο Ιράκ ήταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της Αμερικής.
Ο George W. Bush υπόσχονταν μια ειρηνική χώρα της Μεσοποταμίας, που θα αποτελούσε πόλο έλξης για όλα τα αραβικά κράτη.
Αυτό που τελικά επετεύχθη είναι μια διαλυμένη χώρα, πνιγμένη στο αίμα, διαιρεμένη σε φυλές και φατρίες, με έναν κουρδικό Βορρά, έναν σιιτικό Νότο, και μια σουνιτική Δύση, ελεγχόμενη από τους αγριάνθρωπους του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο μισεί και φοβάται ακόμη και η Αλ Κάιντα.
Στη Συρία, όπου η Αμερική βοηθά και στηρίζει τους αντάρτες εναντίον του Άσαντ, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει ήδη το βόρειο και το μισό ανατολικό μέρος της χώρας.
Στη Λιβύη, όπου η Αμερική έκανε αεροπορικές επιδρομές για να τσακίσει τον Καντάφι, οι φανατικοί Ισλαμιστές έχουν κερδίσει το πάνω χέρι στον εμφύλιο που προέκυψε.
Και στις τρεις αυτές χώρες, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι διώχνουν τους δικτάτορες για να φέρουν τη δημοκρατία, αλλά απλά δημιούργησαν ένα κενό εξουσίας που αμέσως καλύφτηκε από τους εξτρεμιστές Ισλαμιστές.
Στην ουσία, η Αμερική έφτιαξε το Ισλαμικό Κράτος.
Αλλά πόσο μεγάλη είναι η απειλή του;
Όπως λέει ο γερουσιαστής Peter King, η ISIS αποτελεί θανάσιμη υπαρξιακή απειλή για την Αμερική.
Ο υπουργός Chuck Hagel την χαρακτηρίζει πρωτοφανή απειλή, εναντίον του κάθε αμερικανικού συμφέροντος.
Τέλος, ο γερουσιαστής Jim Inhofe λέει: «Είμαστε στην πιο επικίνδυνη θέση από ποτέ άλλοτε… πρόκειται για παράφρονες… και προετοιμάζονται να ανατινάξουν μια μεγάλη αμερικανική πόλη»!
Χωρίς καμιά αμφιβολία, μιλάμε για αιμοβόρους θρησκόληπτους φανατικούς που αρέσκονται να αποκεφαλίζουν και να σταυρώνουν  κόσμο, επιδεικνύοντας παράλληλα μεγάλη γενναιότητα και πολεμική δεξιοτεχνία.
Είναι όμως οι 17.000 τζιχαντιστές στη  έρημο του Ιράκ και της Συρίας μια θανάσιμη απειλή για την Αμερική των χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών και πυραύλων, καθώς και των εναέριων μέσων για να τα στείλουν εναντίον τους;
Πόσο σοβαρή είναι η κρίση;
Σκεφτείτε τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ποιοι είναι οι ορατοί σύμμαχοι και υποστηρικτές της ISIS;
Δεν υπάρχουν.
Οι Τούρκοι, οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί, και οι Κουβεϊτιανοί, που ηλιθιωδώς βοήθησαν τους τζιχαντιστές να ανατρέψουν τον Άσαντ, και να διασπάσουν την ιερή συμμαχία Τεχεράνης, Δαμασκού, Βαγδάτης και Χεζμπολάχ, σήμερα ξύπνησαν, αναγνώρισαν τη βλακεία τους, και σταμάτησαν τη παροχή βοήθειας προς την ISIS.
Οι μετριοπαθείς Σουνίτες απεχθάνονται τις ιερόσυλες βαρβαρότητες της ISIS, ενώ οι Χριστιανοί την τρέμουν.
Το ίδιο την απεχθάνονται και οι Κούρδοι της Συρίας και του ΡΚΚ.
Ο στρατός του Λιβάνου, της Συρίας, η Χεζμπολάχ και το Ιράν, όλοι πολεμάνε την ISIS με ρωσική βοήθεια.
Ο ίδιος ο Πούτιν μας προειδοποίησε πέρσι ότι κάνουμε λάθος να επιτιθέμεθα εναντίον του Άσαντ, προβλέποντας ότι θα συμμαχήσουμε με αυτούς τους τρομοκράτες που έπεσαν επάνω στους δίδυμους πύργους το 2001.
Έκανε λάθος ο Πούτιν;
Ακόμη και η Χαμά, και η Αλ Κάιντα έχουν αποκηρύξει την ISIS.
Δεν χρειάζεται να στείλουμε στρατιώτες στη Συρία, διότι  η παρουσία «σταυροφόρων» σε ισλαμικά εδάφη απλά στρατολογεί περισσότερους τζιχαντιστές.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διπλωματία, πέραν της απλοϊκής «ή είσαι με εμάς, ή με τους τρομοκράτες», που να συσπειρώνει ακόμη και πρώην αντιπάλους σε έναν συνασπισμό για να πετύχει έναν στόχο στον οποίο όλοι συμφωνούμε.
Αν ο Άσαντ θέλει να εξαφανίσει την ISIS, ας κανονίσουμε μια ανακωχή και μια αμνηστία για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, έτσι ώστε ο συριακός στρατός να εστιάσει απρόσκοπτος στη προσπάθεια του εναντίον της ISIS.
Ο George H. W. Bush είχε συμμαχήσει με τον Hafez al-Assad στην Καταιγίδα της Ερήμου. Γιατί να μη κάνουμε το ίδιο με τον γιο του σήμερα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους;
Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερώσουμε την Σ. Αραβία, το Κατάρ, και το Κουβέιτ ότι αν συνεχίσουν να βοηθούν την ISIS, θα μείνουν μόνοι τους.
Θα πρέπει να πούμε στους Τούρκους ότι η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από το αν θα σφραγίσουν τα σύνορά τους στους εθελοντές της ISIS, και αν θα βοηθήσουν στην καταπολέμησή της.
Θα πρέπει επίσης να πούμε στο Ιράν ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στον ψυχρό μας πόλεμο, αν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της Δύσης, και αν συνεργαστούμε εναντίον της ISIS. Δεν τους συμφέρει να συμφωνήσουν;
Όσο για τον Abu Bakr al-Baghdadi, τον αυτόκλητο διάδοχο του Μωάμεθ, στοιχηματίζω ότι  η σύντομη καριέρα του ως Χαλίφης θα τερματιστεί απότομα, μετά από μια τυχαία συνάντηση του με κάποια ομάδα Αμερικανών κομάντο…

Pat Buchanan
   Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου