10.9.14

Κουβέντες καφενείου περί … Σύριζα.



Εδώ και λίγα χρόνια, πηγαίνω αντί σε στέκια καλλιτεχνών ή καφετέριες του συρμού, σε κλασσικά καφενεία.
Λειτουργούν ακόμα τέτοια στις αστικές γειτονιές.



Οι θαμώνες τους, μεσόκοποι ως επί το πλείστον, συνταξιούχοι δικηγόροι ή καθηγητές, χτυπάνε κάρτα καθημερινά.
Υποψιάζομαι ότι αρκετούς τους διώχνουν οι γυναίκες τους από τα σπίτια για να καθαρίσουν.
Φοράνε τα ίδια σχεδόν πάντα ρούχα, πίνουν τον ίδιο ακριβώς καφέ ή ούζο και συζητάνε με ένταση και με σοβαρότητα ανθρώπων που απ'τις γνώμες τους κρέμονται τα πεπρωμένα του έθνους.
Το επίπεδο δε και το ήθος τους είναι υψηλότερο από των περισσότερων δημοσιογράφων και πολιτικών…




- Με το που θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ – λάθος!- με το που θα μπούμε στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές εάν τα γκάλοπ τον φέρνουν πρώτο με διαφορά, θα γίνει στις τράπεζες το σώσε.
- Άρχισες πάλι την μαύρη προπαγάνδα! Εκτός αν εννοείς πως θα το στήσει το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο.
 - Δεν χρειάζεται να στηθεί κανένα από κανένα κατεστημένο. Αυθόρμητα ο κόσμος θα πάει να σηκώσει τα λεφτά του. Πρώτα θα αδειάσουν οι μεγάλοι λογαριασμοί κι έπειτα –ο πανικός μεταδίδεται αστραπιαία- και οι μικροί.
Πες μου: Εσύ έτσι και είχες κάποιο κομπόδεμα στην τράπεζα – δεν εννοώ εκατομμύρια- ό,τι θα είχες εξοικονομήσει επί μια ζωή και θα'χες περισώσει από την κρίση, θα διακινδύνευες να σου το κόψει στη μέση ο κάθε Ρομπέν των δασών;
- Ενώ η τωρινή κυβέρνηση δεν μου το χαρατσώνει με τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ...
- Αυτοί προσπαθούν σαν αλμπάνηδες να κλείσουν όπως-όπως τρύπες του προϋπολογισμού.
Δεν είναι όμως ιδεολογικά αντίθετοι στην αποταμίευση και στην ιδιοκτησία...
- Ενώ οι άλλοι είναι; Ποιοι μωρέ; Αυτοί που μετανάστευσαν από το βαθύ ΠΑΣΟΚ; Τα ορφανά του Άκη Τσοχατζόπουλου;
- Τον τόνο σε ισχυρό βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ τον δίνουν τα παλιά στελέχη.
Οι ριζοσπάστες-αριστεροί από τις εποχές του 3%.
Που έχουν κολλήσει μια ζωή ένσημα στο κόμμα. Δηλώνει ο άλλος, στα καλά καθούμενα, ότι στόχος είναι να διαλυθεί το ΝΑΤΟ...
- Ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συγκρίνει την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία... Χειρότερα απ'τη Χούντα, που φορούσε στα αρχαία αγάλματα σώβρακα.
- Δεν διαφωνώ ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια πτέρυγα «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», η οποία κάνει κάθε σοβαρό πολίτη να βγάζει σπυράκια.
Δυστυχώς όμως οι Έλληνες κινούνται ακόμα με μπούσουλα την τσέπη τους. Και όχι τα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα...
- Ο ΣΥΡΙΖΑ άρα δεν πρόκειται να εκλεγεί στον αιώνα τον άπαντα. Με το που θα παίρνει κεφάλι, θα προκαλείται αναταραχή και έτσι θα χάνει την νίκη μέσα από τα χέρια του...
- Δεν είπα κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι που θα έχουν κρύψει τις καταθέσεις τους στα στρώματα ή θα τις έχουν βγάλει άρον-άρον στο εξωτερικό, οι ίδιοι ακριβώς να τον ψηφίσουν από γινάτι.
Διότι βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τον πανικό ως αποτέλεσμα συνομωσίας.
Θα τον συγκρίνει με τα εχθρικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων στις παραμονές των εκλογών του 2012 και θα καλέσει τους Έλληνες να αποδείξουν ότι η Ελλάδα τους ανήκει.
- Άρα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ...
- Δεν το θεωρώ απίθανο. Η παιγνιώδης πλευρά του εαυτού μου ανυπομονεί μάλιστα να τους καμαρώσει να χάνουν ως μαθητευόμενοι μάγοι τα αβγά και τα πασχάλια...




 - Ο ΣΥΡΙΖΑ και διανοούμενους έχει στις τάξεις του και οικονομολόγους. - Οικονομολόγους που δεν έχουν ασκήσει ποτέ διοίκηση. Ούτε σε επίπεδο μικρομεσαίας επιχείρησης.
Ή οικονομολόγους-ιδεολόγους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ώσπου να ανατείλει συνεπώς εκείνος ο άλλος κόσμος, θα γίνει αυτός εδώ γης μαδιάμ!
- Μέχρι στιγμής πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά τα έχουν πάει...
- Με τις μαλακίες που κάνει η κυβέρνηση, θα όφειλαν να καλπάζουν προς το 45%. Εγώ καθηλωμένους τους βλέπω.
- Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πέφτουν...
- Άλλοι από εκεί. Ο Σταύρος Θεοδωράκης να δημοσιεύει καλοκαιρινές φωτογραφίες του και ο Βαγγέλης Βενιζέλος να πρέπει να ανέχεται τους κλακαδόρους του ΓΑΠ.
Πάλι καλά που ο Λυκούδης πήρε επιτέλους την απόφαση να φύγει από το κουφάρι της ΔΗΜΑΡ... Η Κεντροαριστερά τείνει να καταλήξει σαν την Χιονάτη και τους Εφτά Νάνους. Χωρίς την Χιονάτη. Και η πλάκα είναι ότι οι άνθρωποι της, ένας-ένας, μονάχα νάνοι δεν είναι!
- Ενώ η Νέα Δημοκρατία;
- Η Νέα Δημοκρατία πρέπει για τα επόμενα είκοσι χρόνια να φτύνει τον κόρφο της. Σκέψου να είχε αφήσει το 2009 ο ΓΑΠ τον Κώστα Καραμανλή να ολοκληρώσει τη θητεία του και η χώρα να έσκαγε στα χέρια του...
Εκτός κι αν θεωρείς ότι με τον Καραμανλή στο τιμόνι θα αποφεύγαμε τα μνημόνια...
O ΣYΡΙΖΑ δεν είναι ακόμα έτοιμος να κυβερνήσει. Άμα δεν θέλει να έχει την τύχη του ΓΑΠ, θα πρέπει να δώσει χρόνο στο χρόνο.
- Δεν είχε δώσει ομολογουμένως και σπουδαία δείγματα νοικοκυροσύνης και επιδεξιότητας.
- Α γειά σου! Εάν χρεοκοπούσαμε λοιπόν με την Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, τώρα η Νέα Δημοκρατία θα βρισκόταν σε χειρότερη θέση από το ΠΑΣΟΚ.
Η τύχη της ήταν ο ΓΑΠ και η πρεμούρα του να γίνει πρωθυπουργός.
- Ο ΓΑΠ στάθηκε ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα;
- Εκείνοι που τον ψήφισαν τόσες φορές έγιναν μοιραίοι για τους εαυτούς τους.
Ο ΓΑΠ δεν φταίει σε τίποτα. Ας είχαν οι πολίτες μάτια και ας έβλεπαν...
- Ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός;
- Μεταξύ μας, εάν έπρεπε να στοιχηματίσω ποιος θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα προέρχεται από την εν Ελλάδι Αριστερά, θα ποντάριζα στην Ρένα Δούρου.
- Γιατί;
- Διότι είναι αποδεδειγμένη πλέον ικανή στα αλισβερίσια. Είναι και γυναίκα. Δεν έχει φθαρεί και με «μαντάμ Μέρκελ» και «φρόουζεν γουόρ»...
- Ενώ ο Τσίπρας;
- Ο Τσίπρας έκανε ένα βασικό μέχρι στιγμής λάθος: Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη πέρυσι το καλοκαίρι, έπρεπε να'χει πάση θυσία ομογενοποιήσει το κόμμα του.
Να πει εν ανάγκη «ή εγώ ή αυτοί»... Εάν το είχε πράξει, θα έκανε σήμερα περίπατο προς την εξουσία. Έχεις ακούσει για το σύνδρομο της Ιφιγένειας;
- Θύμισέ μου.
- Για να φυσήξει ούριος άνεμος και να αναχωρήσει ο στόλος για την Τροία, πρέπει να θυσιαστεί άνθρωπος. Ο Ανδρέας θυσίαζε στελέχη του κάθε εβδομάδα.
Ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής έδιωξε μόλις έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τον Σουφλιά.
- Μπορεί να μην τον νοιάζει τον Τσίπρα η εξουσία άνευ όρων...
- Αν δεν τον ένοιαζε, δεν θα πήγαινε στο Άγιο Όρος.
- Άρα;

- Άρα ο ΣΎΡΙΖΑ δεν είναι ακόμα έτοιμος να κυβερνήσει.
Άμα δεν θέλει να έχει την τύχη του ΓΑΠ, θα πρέπει να δώσει χρόνο στο χρόνο.
- Δηλαδή;
- Να εύχεται να μαζευτούν οι εκατόν ογδόντα ψήφοι και να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και όχι μονάχα να το εύχεται αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει... Παρασκηνιακά εννοείται...

Χρήστος Χωμενίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου