19.9.14

Γιατί ο χρόνος μετρά ανάποδα για τον Αλέξη…



Υπάρχει μια φράση του Φρειδερίκου Νίτσε που αποτυπώνει ρεαλιστικά μέχρι κυνισμού την κατάσταση των ανθρώπων που προτάσσουν σαν σκοπό της ζωής τους την ευημερία και ευτυχία των άλλων. «Θεωρώ απαραίτητο να πλύνω τα χέρια μου, αφότου έρθω σε επαφή με θρήσκους ανθρώπους» λέει αυτή…
 


Στις εποχές που κυβερνούσαν οι εκκλησίες η φράση αυτή αφορούσε τους ταγούς των ποιμνίων τους.
Στην εποχή μας, την εποχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας, αυτοί που κερδίζουν το ψωμί τους υποστηρίζοντας πως το κάνουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των άλλων είναι οι πολιτικοί…

 

Όσο περισσότερο προβάλλουν το κόστος της αυτοθυσίας τους, τόσο πιο δύσπιστος πρέπει να είναι κανένας. (Να ένας καλός λόγος να είναι κάποιος αντιφασίστας ή αντικομμουνιστής σύντροφοι…).
Όταν μάλιστα κερδίζουν τα προς το ζειν στην πολιτική, διαφημίζοντας τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί σε άλλες δύσκολες εποχές, τόσο πιο αμοραλιστές και επικίνδυνοι είναι... 
Η πολιτική είναι ένα αναγκαίο επάγγελμα όπως τόσα άλλα.
Χωρίς τους πολιτικούς δεν μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια κοινωνία. Όπως ο καθηγητής κι ο φούρναρης για να βγάλουν το ψωμί τους θα πρέπει να κάνουν καλά την δουλειά τους, προκειμένου να  τους προτιμήσουν όσοι χρειάζονται τις υπηρεσίες τους, έτσι θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι πολιτικοί. 
Για τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι βουλευτές μας  θα έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε συμπεράσματα τους προσεχείς μήνες, όταν θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ αντικρουόμενων διλημμάτων και συμφερόντων…
Προς το παρόν ας κάνουμε μια ακτινογραφία των θέλω, μπορώ και με συμφέρει ενόψει της εκλογής του προέδρου και των πρόωρων εκλογών. 
Η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) επιθυμεί την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) επιθυμεί πρόωρες εκλογές και διατείνεται πως δεν θα ψηφίσει κανένα πρόσωπο κοινή αποδοχής για πρόεδρο.  
Η κατανομή των βουλευτικών εδρών είναι περίπου η εξής: ΝΔ 125 έδρες, ΠΑΣΟΚ 27 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 71 έδρες, Χρυσή Αυγή 16 έδρες, ΑΝΕΛ 13 έδρες, ΚΚΕ 12 έδρες, ΔΗΜΑΡ 11 έδρες, Ανεξάρτητοι 17+8 έδρες.
Η αμοιβή του βουλευτή είναι περί 6-7.000 Ευρώ συν τα εξτρά της συμμετοχής σε διάφορες επιτροπές.
Σε μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή αποτελεί ένα καλό κίνητρο, πόσω μάλλον που έχουμε να κάνουμε με μια χώρα με το μέσο όρο των εργαζομένων να αμείβεται στα πέριξ των 1.000 Ευρώ.  
Όσοι εκ των παραπάνω έχουν σίγουρη τη εκλογή τους σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν έχουν λόγο να μην θέλουν πρόωρες εκλογές, ειδικά αν δεν είναι των κομμάτων της εξουσίας και δεν κινδυνεύει η πρόσβαση σ’ αυτήν.
Πρόωρες εκλογές για όσους επανεκλεγούν σημαίνει ανανέωση και επέκταση της θητείας. 
Άρα, το ερώτημα είναι πόσοι από τους 300 που θα ψηφίσουν για την εκλογή του προέδρου μπορούν να ελπίζουν πως έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους;
Όσοι δεν επανεκλεγούν και δεν έχουν άλλη δουλειά πιο αποδοτική θα χάσουν περί 150.000 Ευρώ από μισθούς, μια μικρή περιουσία με τα δεδομένα της εποχής. 
Όσοι πιστεύουν πως δεν θα ξαναεκλεγούν έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν πρόωρες εκλογές μέχρι την τελευταία μέρα της τετραετίας, τον Ιούνιο του 2016, αφού μέχρι τότε θα συνεχίσουν να αμείβονται και να έχουν την φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν. 
Με βάση τις τελευταίες ευρωεκλογές αλλά και τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα.
Βέβαια, σε βουλευτικές εκλογές όταν το διακύβευμα θα είναι τη Δευτέρα να υπάρχει άλλη κυβέρνηση, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στη συμπεριφορά, αλλά ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα… 
Τούτο σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών.
Άρα, προς το συμφέρον του συνόλου των βουλευτών του είναι να επιδιώξουν τις πρόωρες εκλογές.
Οι περισσότεροι από όσους ήδη είναι βουλευτές θα εκλεγούν και θα προστεθούν και δεκάδες άλλες θέσεις. 
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές, άρα προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών της είναι να εξαντληθεί η τετραετία και να εκλεγεί πρόεδρος από τη παρούσα Βουλή.
Ακόμη και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και δεν μειωθεί ο αριθμός των εδρών κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και αν θα έχει σ΄ αυτήν τη δεσπόζουσα θέση όπως τώρα. 
Προς το συμφέρον των 125 βουλευτών της ΝΔ είναι η παρούσα κυβέρνηση να εκλέξει πρόεδρο και η θητεία να εξαντληθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα στο κόμμα που θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Είτε πρόκειται για τη ΝΔ είτε για το ΣΥΡΙΖΑ. 
Το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ διεσώθη στις ευρωεκλογές γιατί έθεσε το δίλημμα της ανατροπής της παρούσας κυβέρνησης στην οποία είναι ο βασικός εταίρος.
Στις επόμενες εκλογές όμως, όταν δεν θα υπάρχει αυτό το δίλημμα, ενδεχομένως να παίζεται ακόμη και η παρουσία του στη Βουλή. 
Άρα, το συμφέρον των βουλευτών είναι να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.
Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη εξαφανιστεί και στο όριο κινούνται και οι ΑΝΕΛ με πιθανότερη την εξαφάνιση, αν συνεχιστεί η προϊούσα καθοδική τάση.
Απίθανο είναι να εκλεγούν στη επόμενη Βουλή και οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους. ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι αθροίζουν περί τους 49 βουλευτές.
ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αθροίζουν περί τους 12 +16 ίσον 28 βουλευτές.
Το ΚΚ είναι μπετοναρισμένο σαν κόμμα με σταθερή παρουσία και είναι απίθανο να προκύψουν διαρροές.
Στο ΚΚ κινδυνεύει κάποιος από τη δυσμένεια της ηγεσίας παρά από τις εκλογές.
Η ΧΑ αποτελεί ερωτηματικό…
Η κυβέρνηση με 152 βουλευτές χρειάζεται άλλους 28 βουλευτές για την εκλογή προέδρου. Θα πρέπει να τους αντλήσει από τους 49 που αθροίζουν ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι…
Η αριθμητική του συμφέροντος των εθνοπατέρων λέει πως μπορεί να τους βρει και να περισσέψουν και 21 να ψηφίσουν στην περικοπή του χρόνου που θα αμείβονται. 
Τέλος, μια άλλη παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το δεύτερο πλάνο των σκέψεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν δεν βγει πρώτο κόμμα θα επικρατήσει χάος και διάλυση με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον…
Αυτό πρέπει να προβληματίζει κάποιους, αλλά πλέον είναι παγιδευμένοι στην ρητορική και την εικόνα που έχουν καλλιεργήσει. 
Αν έρθει πρώτο κόμμα και δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, λόγω της απομόνωσης που τον χαρακτηρίζει, θα ξαναγίνουν εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Νέες εκλογές μετά τις εκλογές μπορεί να σημαίνουν αυτοδυναμία αλλά και συντριβή…  
Η σκοπιά της συμπεριφοράς του βουλευτή ως οικονομικής οντότητας και όχι αποκλειστικά παραγνωρίζεται στις αναλύσεις και προβλέψεις για τις προσεχείς εξελίξεις. 
Υπό την έννοια της λογικής συμπεριφοράς με βάση τα κίνητρα των εθνοπατέρων η εκλογή προέδρου και η αποφυγή πρόωρων εκλογών μοιάζει το πιθανότερο σενάριο.
Βέβαια, οι άνθρωποι δεν λειτουργούν πάντα με βάση λογικές συμπεριφορές.
Είναι όμως, όπως διατείνεται και ο Dan Ariely προβλέψιμα παράλογοι…

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου