17.9.14

ISIS: Στρατιωτική υπερδύναμη ή απλά κατσαπλιάδες;



Όταν αναφερόμαστε στην ISIS, καλά θα είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για μια καλά εξοπλισμένη πολεμική δύναμη αλλά για κατσαπλιάδες με μεταχειρισμένα όπλα.



Αποτελεί όμως μια σοβαρή απειλή;





Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Chuck Hagel: «Παντρεύουν την ιδεολογία με μια εξελιγμένη στρατηγική και τακτική στρατιωτική ικανότητα… διαθέτουν μεγάλη οικονομική στήριξη, μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα, και για αυτό θα πρέπει να είμαστε για όλα…».
Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry δεν δείχνει να μοιράζεται την άποψη του συναδέλφου του, αφού όπως λέει  οι μαχητές της ISIS «διαλύονται μόλις τους χτυπάμε», αναφερόμενος στη περίπτωση όπου προσπάθησαν να καταλάβουν την πόλη Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ.
«Δεν πρόκειται για γίγαντες, και μάλιστα δεν είναι καθόλου πειθαρχημένοι… δεν διαθέτουν οργάνωση, σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει ο πολύς κόσμος», είπε.
Ποιος από τους δυο έχει δίκιο;
Ένα είναι σίγουρο: Τίποτα δεν τραβάει τη προσοχή του κόσμου όσο οι βαρβαρικές εκτελέσεις ομήρων μπροστά στη κάμερα.
Αυτές οι θηριωδίες έχουν πετύχει το σκοπό τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχες χώρες είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν την ISIS.
Η όλη υπόθεση θυμίζει την Αλ Κάιντα, η οποία όπως και η ISIS, βγήκε στο διεθνές προσκήνιο όταν επιτέθηκε στη Δύση, χρησιμοποιώντας τα δικά της όπλα.
Η Αλ Κάιντα το έκανε με αεροπλάνα, και η ISIS το κάνει με δημοσιογράφους και εθελοντές που συλλαμβάνει ως ομήρους και μετά τους εκτελεί δημόσια.
Τα όπλα που έχουν επιλέξει αυτές οι δυο οργανώσεις απλά αποδεικνύουν το πόσο αδύναμες είναι στη πραγματικότητα.
Αυτό έγινε ακόμη πιο εμφανές τη περασμένη εβδομάδα όταν το αμερικανικό πεντάγωνο δημοσιοποίησε τους στόχους της ISIS που χτύπησε τον τελευταίο μήνα, με 150 αεροπορικές επιδρομές.
Η μεγαλύτερη κατηγορία στόχων (88 από 212, ή αλλιώς το 42%) ήταν «οπλισμένα οχήματα». Όχι στρατιωτικά θωρακισμένα, όπως τα άρματα, κλπ αλλά κυρίως πολιτικά ημιφορτηγά με πολυβόλα στερεωμένα στη καρότσα τους.
Τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα που χτυπήθηκαν αποτελούν συνολικά μόλις το 7% των στόχων.
Το 10% είναι αντιαεροπορικά πυροβόλα, και πολυβολεία.
Συνεπώς, δεν μιλάμε για οπλοστάσιο, αλλά για μια συλλογή πρόχειρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τα οποία η Αμερική εφοδίασε τον ιρακινό στρατό, και τα οποία πήρε η ISIS όταν κυρίευσε τη Μοσούλη.
Για παράδειγμα, τα αμερικανικά αεροσκάφη κατέστρεψαν, μεταξύ άλλων, και 37 θωρακισμένα τζιπ τύπου Humvees, κατασκευασμένα στη πόλη Μισάουκα της Ινδιάνα!
Βέβαια, μια δύναμη δεν χρειάζεται άπειρα και πανάκριβα όπλα για να είναι επικίνδυνη.
Οι αεροπειρατές της 9/11 σκότωσαν πάνω από 3.000 αθώους χρησιμοποιώντας απλά μερικούς χαρτοκόπτες.
Το πέτυχαν όμως εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας.
Έτσι, ο σχετικά φτωχός εξοπλισμός της ISIS δεν σημαίνει ότι η οργάνωση πάσχει από εγγενή αδυναμία. Ο πόλεμος που διεξάγει είναι σε πολύ μεγαλύτερα πλαίσια από το πεδίο μάχης στο οποίο δέχεται τις αμερικανικές βόμβες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ηττηθεί από στρατιωτικά και μόνο μέσα.
Αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδήγησαν στην ανάδυσή της, όπως οι αντί - σουνιτικές κυβερνήσεις στο Ιράκ και στη Συρία, η ISIS θα συνεχίσει να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο.
Παράλληλα θα πρέπει  να σημειωθεί ότι η οργάνωση παρουσιάζει επιτυχίες μόνο εκεί όπου δεν συναντά αντίσταση.
Το κράτος που ανακήρυξε βρίσκεται στη μέση μιας από τις πιο βαριά εξοπλισμένες περιοχές του πλανήτη, και εν πάση περιπτώσει δεν δείχνει προθυμία ή ικανότητα να προκαλέσει μια οργανωμένη και με ηθικά κίνητρα στρατιωτική δύναμη.
Λέγεται ότι η φύση απεχθάνεται το κενό.
Το ίδιο και οι τρομοκράτες, αν κρίνουμε από την εκτίμηση της CIA, ότι η ISIS μέσα στο καλοκαίρι αύξησε τη δύναμή της σε 31.500 μαχητές από 10.000 που είχε.
Οι τζιχαντιστές θέλουν να στήσουν τη μαύρη σημαία τους σε ακυβέρνητα εδάφη. Και αυτό πετυχαίνουν.
Και σε αυτό φταίει η Δύση που της επέτρεψε να σπείρει σε αυτό το γόνιμο έδαφος, και να βγάλει ρίζες.
Αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα (θερισμός) του πολέμου στο Ιράκ.

Mark Thompson
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου