29.10.14

Οι κωλοτούμπες της Δούρου ταράζουν τον Σύριζα…



«Μαλλιά κουβάρια» γίνανε στον ΣΥΡΙΖΑ μετα την αποκάλυψη του  «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή, για την απόφαση της Ρένας Δούρου να ολοκληρώσει και να μην ακυρώσει διαγωνισμό της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας, σύμφωνα με τον οποίο η καθαριότητα των κτιρίων του κεντρικού τομέα ανατίθεται σε ιδιώτες, οταν η ίδια, αλλα και το κόμμα της αγωνίζονται ενάντια την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων σε τομείς του δημοσίου, αλλα και εκφράζουν με πύρινα λόγια τη συμπαράστασή τους στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες απολύθηκαν προκειμένου να αναλάβουν την εργασία τους… ιδιωτικές επιχειρήσεις!!!!




 Η πλήρης αναντιστοιχία λόγων – όταν κάνουν αντιπολίτευση – και έργων  -όταν ασκούν διοίκηση και διαχειρίζονται εξουσία και χρήματα – προκάλεσε σοκ στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κυρίως γιατί οι πιο ψύχραιμοι και πιστοί στις διακηρύξεις του κόμματος, βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει το πολιτικο πλεονέκτημα που έχει, εξαιτίας των λαθών, των ανικανοτήτων, ου μην και τον κυνισμό που επιδεικνύει η νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής, υπό την Ρένα Δούρου...


Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται στο παρασκήνιο ότι δεν έγινε ο καλύτερος χειρισμός της υπόθεσης και για λόγους ουσίας και για λόγους συμβολισμού.
Το γεγονός μάλιστα ότι η αποκάλυψη ήλθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού , που είχε συντάξει ουσιαστικά η διοίκηση του Γιάννη Σγουρού και δεν έφερε κανένα αποτύπωμα της νέας αντίληψης για την περιφέρεια, επιβάρυνε κι άλλο το κλίμα για την κυρία Δούρου, στην οποία καταλογίζουν ότι έχει αναλωθεί απλά στη διαχείριση των υπαρχόντων συσχετισμών συμφερόντων.
Με το θέμα των καθαριστριών η κατάσταση φαίνεται να επέφερε αναταράξεις και να προκάλεσε σύγχυση στην περιφερειακή αρχή, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι ενδιαφερόμενες απολυμένες, για τις οποίες τόσα δάκρυα έχυσαν η κυρία Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τόσες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν, δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος, προφανώς για να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση να δυσαρεστήσουν την Περιφερειάρχη.
Η σύγχυση στη νέα περιφερειακή αρχή έγινε φανερή από τις διαφορετικές αντιδράσεις που είχαν τα στελέχη της: το πρωί της Δευτέρας και με καθυστέρηση σχεδόν δυο ημερών η κυρία Δούρου υπεραμύνθηκε της επιλογής της να μην προσλάβει τις καθαρίστριες αλλά να δώσει τη καθαριότητα στους ιδιώτες. Σημείωνε δε ότι ουδέποτε είχε δώσει τέτοια υπόσχεση στις απολυμένες καθαρίστριες – μόνο που το δημοσίευμα του ΠΘ δεν της καταλόγισε κάτι τέτοιο.



Το βράδυ της Δευτέρας και με καθυστέρηση περισσότερες από δυο ημέρες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος διευκρίνιζε ότι η σχετική διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και πως δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση!
Και το ερώτημα, που τίθεται είναι το εξής: ισχύει η δήλωση της κυρίας Δούρου ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να προσλάβει καθαρίστριες από τις απολυμένες του υπουργείου Οικονομικών γιατί το θεώρει, όπως είπε πελατειακή σχέση, ή η δήλωση του κ. Καραμάνου ότι δεν είναι οριστική η επιλογή να ανατεθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα;
Εάν ισχύει η δήλωση της κυρίας Δούρου τότε η διευκρίνιση του κ. Καραμανου είναι άνευ σημασίας.
Εάν όμως η παρέμβαση του κ. Καραμάνου υποκρύπτει κάτι και δεν έγινε τυχαία, υπό το βάρος των αντιδράσεων, τότε η πρωινή παρέμβαση της κυρίας Δούρου δεν ισχύει και η περιφέρεια θα αναζητήσει άλλη φόρμουλα, εκτός ιδιωτικού τομέα, για να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας στα κτήρια της περιφέρειας.
Το δημοσίευμα πάντως επισήμανε την αναντιστοιχία λόγων και έργων, υπό την έννοια ότι η συμπαράσταση σε έναν αγώνα εργαζομένων δεν μπορεί να περιορίζεται σε λόγια, βερμπαλισμούς και μεγαλοστομίες, αλλά οφείλει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένα έργα, όταν ένας πολιτικός – στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυρία Δούρου – αποκτά εξουσία και ισχυρά μέσα, όπως αρμοδιότητες και πόρους!
Σημειωτέον ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση για το θέμα, καθώς η Κουμουνδούρου άφησε μόνη της την κυρία Δούρου να απολογείται για τις πράξεις της. Κι αυτό παρότι το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και αυτοδιοικητικούς όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, να επιτίθενται στην Περιφερειάρχη.
Σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα δεν επέκρινε την κυρία Δούρου για την επιλογή της να προχωρήσει και να μην ακυρώσει το διαγωνισμό.
Ούτε την επέκρινε γιατί δεν προσέλαβε τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, παρότι ο Γιάννης Σγούρος την προκάλεσε να θέσουν μαζί το θέμα στην κυβέρνηση και να αξιοποιήσουν τα μεγάλα διαθέσιμα κονδύλια της περιφέρειας.
Επισήμανε απλώς το γεγονός ότι στα λόγια και στην… τζάμπα αλληλεγγύη είναι όλοι «μανούλες», αλλά όταν έρχεται η ώρα να ασκήσουν διοίκηση και να διαχειριστούν πραγματικά προβλήματα, ανακαλύπτουν τα στενά περιθώρια και το… εφικτόν της εξουσίας.
Ή αυτό συνέβη στην περίπτωση της ή ήταν εντελώς απροετοίμαστη να βρει εναλλακτικές λύσεις στο θέμα της καθαριότητας. Τα υπόλοιπα είναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε, διότι όταν συνεχίζεις την πολιτική της προηγούμενης διοίκησης, ή έλεγες ψέματα και κορόιδευες στην άσκηση της αντιπολιτευτικής κριτικής, ή απλά δεν μπορείς να κανείς κάτι διαφορετικό.
Η (μη) απάντηση  της Ρένας Δούρου
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» η Ρένα Δούρου  χαρακτήρισε κατασκευασμένο το δημοσίευμα τονίζοντας ότι ο υποβιβασμός του αγώνα των καθαριστριών σε μία πελατειακή πράξη αποτελεί λαϊκισμό και υπογραμμίζοντας ότι σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους, «από την οποία απολύθηκαν παράνομα, δεν διεκδικούν ελεημοσύνη.
Και ούτε βέβαια να χρησιμοποιούνται για ανομολόγητες, αλλά εν τέλει πολύ φανερές σκοπιμότητες». Μεταξύ άλλων, η κ. Δούρου δήλωσε: «Δεν υπήρχε προεκλογικά ή μετεκλογικά καμία δέσμευση για προσλήψεις γενικά στην Περιφέρεια ή για προσλήψεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ειδικά. Κι αυτό γιατί η δική μας πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα μίας πελατειακής αντίληψης».
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συμπαραστέκομαι στον αγώνα των καθαριστριών. Θα ήταν όμως λαϊκισμός και υιοθέτηση πελατειακής λογικής να τις προσλάβουμε στην περιφέρεια Αττικής. 




Ρωτήστε, όμως, και τις ίδιες και θα σας πουν ότι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στις θέσεις από τις οποίες παρανόμως απολύθηκαν».
Σχολίασε δε ότι η εν λόγω σύμβαση της περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρία καθαρισμού έχει καταρτιστεί τον περασμένο Μάρτιο και επανεξετάζεται, όπως και όλες οι συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης.
Άδωνις Γεωργιάδης: Χοντρό δούλεμα της Δούρου στις καθαρίστριες
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας και αναφερόμενος στο θέμα των καθαριστριών και την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δούλεμα χοντρό», σημειώνοντας ότι η περιφερειάρχης όχι μόνο δεν ακύρωσε το διαγωνισμό του Σγουρού για την πρόσληψη ιδιωτικού συνεργείου για τον καθαρισμό των κτιρίων της περιφέρειας, «αλλά τον συνέχισε και τον κατακύρωσε κιόλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου