11.11.14

Όταν μιλάει η αγορά, οι συνωμοσίες κάνουν πέρα...



Κάποτε, όταν ο κάλος κεντρικός τραπεζίτης Ben Bernanke ανακοίνωσε ότι ο αποπληθωρισμός δεν θα χτυπήσει τις ΗΠΑ όσο αυτός είναι πρόεδρος της Fed, οι επενδυτές και κάτοχοι χρυσού άνοιγαν σαμπάνιες.



Με το τύπωμα που θα ακολουθήσει και την υποβάθμιση που θα πάθει το δολάριο -σαν αποτέλεσμα της πολιτικής του Bernanke- ο χρυσός μπορεί να πάει και στα 30.000 δολάρια ΗΠΑ έλεγαν ορισμένοι (ναι είναι ένα νούμερο που παλιά είχε ακουστεί). Βέβαια όλοι ξέρουμε πλέον ότι αυτό δεν έχει γίνει… 


Το δε παράξενο στην όλη υπόθεση και γενικά με τη συμπεριφορά των επενδυτών χρυσού (ή λάτρεις καλύτερα), είναι πως ό,τι και να γίνει, φωνάζουν ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία εκ μέρους των κυβερνήσεων παγκόσμιος με σκοπό να υποβαθμίσουν την άξια του χρυσού και να αναδείξουν τα νομίσματα που, ουσιαστικά είναι χωρίς άξια διότι τα τυπώνουν από το πουθενά (λένε οι λάτρεις του χρυσού).
 Όσο όμως ο χρυσός ανέβαινε, ποτέ δεν υπήρχε κάποια συνωμοσιολογία. Όταν άρχισε την κατιούσα, οι συνωμοσιολογίες έπαιρναν και έδιναν (και δίνουν ακόμα).
Η ίδια συνωμοσιολογία υπάρχει και σε επίπεδο αγορών.
Για κάποιο παράξενο λόγο όταν οι αγορές πάνε πάνω, υπάρχει κάποια συνωμοσιολογία για να κερδίσουν “οι μεγάλοι” και όταν πέφτουν οι αγορές, ξανά υπάρχει κάποια συνωμοσιολογία, πάντα εκ μέρους των “μεγάλων”, με σκοπό να εκμεταλλευτούν την δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά για να κερδίσουν εις βάρους των μικρών. Αυτή τουλάχιστον είναι η περιρρέουσα αντίληψη πολλών, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού.
Το πρόβλημα όμως με τις διαφορές συνωμοσιολογίες είναι ότι θεωρούν δεδομένο πως οι αγορές μπορούν να χειραγωγηθούν. Και αυτοί που συνωμοσιολογούν, αρνιούνται να καταλάβουν και να παραδεχτούν ότι, όπως οι ίδιοι δεν θα αγόραζαν μια άξια που για κάποιο παράξενο λόγο πέφτει, το ίδιο ακριβώς κάνουν και όλοι οι άλλοι επενδυτές που αποτελούν την αγορά.
Όπως δεν υπήρχε κάποια συνωμοσιολογία παλιά όταν έπεφτε καθημερινά η ΚΛΩΝΚ, έτσι δεν υπάρχει κάποια συνωμοσιολογία σήμερα που δεν μπορούν να πάρουν τα πάνω τους οι τράπεζες.
Επί της ουσίας, η αγορά τόσο θεωρεί ότι αξίζουν.
Το ίδιο βέβαια μπορεί να πει κάνεις και σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας.
Διαβάζω ξανά και ξανά ότι κάποιοι δεν θέλουν η Ελλάδα να πάρει ανάσα και επινοούν διάφορα σχέδια με σκοπό να μας έχουν καθηλωμένους κτλ. κτλ.
Δεν ισχύει τίποτα από αυτά.
Οι Ελληνικές τράπεζες και η Ελληνική οικονομία είναι εδώ που είναι, όχι διότι κάποιοι μας θέλουν εδώ, άλλα διότι εμείς είμαστε αυτό που είμαστε και η αγορά δεν βάζει μεγάλη άξια σε αυτό που είμαστε.
Τα πράγματα είναι απλά αγαπητέ αναγνώστη.
Διότι μην μου πείτε ότι όλοι αυτοί οι κακοί κερδοσκόποι δεν έχουν την δυνατότητα να χειραγωγήσουν την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και να την πάνε στον ουρανό και στη συνέχεια να πουλήσουν στις πλάτες μας και να κερδίσουν;
Και αν νομίζετε ότι μπορούν, κάνετε λάθος, δεν μπορούν.
Μπορούν βέβαια να την πάνε πάνω (στη θεωρία), άλλα το ερώτημα είναι, σε ποιον θα πουλήσουν αν το κάνουν αυτό;
Διότι για να πουλήσουν (οι κακοί κερδοσκόποι) θα πρέπει να πειστούν κάποιοι άλλοι (οι κάλοι κερδοσκόποι) ότι αξίζουν οι τιμές για να αγοραστούν.
Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, δεν μπορεί κάνεις να “χειραγωγήσει" τίποτα. Από την άλλη, αν οι κακοί κερδοσκόποι αγοράζουν διότι πιστεύουν ότι υπάρχει αξία, τότε που είναι η συνωμοσιολογία;
Η κατάληξη είναι ότι ειδικά στη χώρα μας, οι συνωμοσιολογίες δίνουν και παίρνουν για τα πάντα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ούτε υπάρχουν “κακοί κερδοσκόποι" και ούτε μπορεί κάποιος ή κάποιοι, να χειραγωγήσουν την οποιοδήποτε αγορά, ακόμα και την δική μας.
Πολύ απλά, δεν υπάρχουν συνωμοσιολογίες σε επίπεδο αγοράς, είτε μιλάμε για κάποιο χρεόγραφο, είτε για μια οικονομία.
Η αγορά είναι αυτή που είναι και θα πρέπει να το εμπεδώσουμε σε αυτή τη χώρα και να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε την φιλοσοφία και την λογική της.
Διότι ένας από τους λόγους που είμαστε εδώ που είμαστε, είναι ακριβώς διότι δεν συμμεριζόμαστε της λογική της αγοράς, πάρα μια ζωή υιοθετούμε συνωμοσιολογίες.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου