11.11.14

Μήπως να γίνουμε Εκουαντόρ;



Προφανώς πολλοί Έλληνες ανησυχούν για τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα αν ο Σύριζα αναλάβει τη διακυβέρνησή της.
Προφανώς, επίσης, οι ανησυχίες τους είναι δικαιολογημένες αν κρίνουμε από την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε όλα τα κρίσιμα θέματα (αξιολογήσεις, μεταρρυθμίσεις κ.λπ.)




Όμως, μία έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι η άνοδος στην εξουσία σε μία χώρα ενός αριστερού -και δη έντονα «αντιμπεριαλιστικού»- κόμματος, δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη ότι η χώρα αυτή θα γίνει λιγότερο ελκυστική. Μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο!



Πρόκειται για την έρευνα Expat Insider 2013 που αξιολογεί τις διάφορες χώρες ανάλογα με το πόσο ελκυστικές είναι ως χώρες διαμoνής των (κυρίως Δυτικών) expatriates. Πρόκειται για μία έρευνα που ακολουθεί τη μέθοδο του ερωτηματολογίου και βασίζεται στις υποκειμενικές απόψεις των ερωτώμενων. Έτσι π.χ. στο θέμα της ασφάλειας στην Ελλάδα η έρευνα δεν χρησιμοποιεί τις επίσημες στατιστικές για την εγκληματικότητα στη χώρα, αλλά θέτει το ερώτημα στον expat «πόσο ασφαλής αισθάνεσαι;».
Η πρόσφατη έρευνα, μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της παγκοσμίως, περιλάμβανε 14.000 expats, σε 61 χώρες.
Το ερωτηματολόγιο κάλυπτε διάφορες πτυχές της ζωής του expat: τη γενικότερη ποιότητα ζωής, εργασιακές συνθήκες, ψυχαγωγία, δυνατότητα να κάνεις φίλους, ρομαντικές επαφές, ασφάλεια, υγεία κ.λπ.
Ποιες, λοιπόν, ήταν οι πιο δημοφιλείς χώρες για τους expats και ποιες οι λιγότερο δημοφιλείς;
Ποιες είναι οι χώρες εκείνες όπου η ποιότητα ζωής θεωρείται καλή και ποιες λιγότερο καλή;
Στον πάτο της αξιολόγησης, δηλαδή στη θέση 59 βρίσκεται -ναι, το μαντέψατε!- η Ελλάδα! Η χώρα με τους «ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους»(!) βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πάνω από τη Σαουδική Αραβία (60) και το Κουβέιτ (61).
Αν, λοιπόν, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει στο μέλλον τόπο διαμονής εύπορων Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων... ε, λοιπόν, καλά ξυπνητούρια!
Η Ελλάδα, όπως δείχνει η έρευνα, έχει τόσες πιθανότητες να αποτελέσει έναν τέτοιο προορισμό, όσες πιθανότητες έχει να ανακάμψει εντός της ΟΝΕ!
Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο (2), το Μεξικό (3), η Ελβετία (4) οι ΗΠΑ (5) η Σιγκαπούρη (6) και η Ισπανία (7). 
Όσο δε για την πρώτη θέση -κρατηθείτε!- εδώ βρίσκεται το Εκουαντόρ!
Με άλλα λόγια, σήμερα, η πιο δημοφιλής χώρα παραμονής για τους Δυτικούς expats είναι μία χώρα που βρίσκεται στο προπύργιο -μαζί με τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία- του «αντιμπεριαλιστικού αγώνα» ενάντια στους «Γιάνκηδες» και τα «ξένα μονοπώλια»!
Ο ηγέτης της χώρας, ο Ραφαέλ Καρέας, θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου: Είναι οικονομολόγος, με σπουδές στις ΗΠΑ, εξαιρετικά δημοφιλής και χαρισματικός, που πάντοτε βρίσκει μια σέξι φράση για να συνοψίσει το μήνυμά του.
Όπως πρόσφατα όταν είπε σε διάλεξή του στο Harvard: «Η αγορά είναι ένας εξαιρετικός υπηρέτης, όμως είναι ένας τρομερός αφέντης!».
Λέτε, λοιπόν, αν πάρει ο Σύριζα την εξουσία να γίνει η Ελλάδα σέξι;
Λέτε να γίνει το όραμα των απανταχού expats όπως είναι σήμερα το Εκουαντόρ;
Προσωπικά έχω τις αμφιβολίες μου, αλλά καλό είναι να ελπίζει κανείς!

Τάκης Μίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου