16.12.14

Άθεοι σε δημόσια αξιώματα;



Αν είσαι άθεος και ζεις σε μια από τις εξής πολιτείες της Αμερικής:  Arkansas, Maryland, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, και Texas, δεν μπορείς να αναλάβεις κάποιο δημόσιο αξίωμα!



Οι πολιτείες αυτές έχουν συγκεκριμένα άρθρα στο Σύνταγμά τους, που απαιτούν από τους δημόσιους αξιωματούχους να πιστεύουν στον Θεό…


Μάλιστα, στη πολιτεία Maryland, τόσο οι ένορκοι, όσο και οι μάρτυρες σε δίκες πρέπει να πιστεύουν στον Θεό.
Γι αυτό και οι «μη ευλαβείς» προσπαθούν τώρα να αλλάξουν αυτούς τους νόμους, οι οποίο όμως σπάνια εφαρμόζονται με αυστηρότητα.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο επικεφαλής μιας οργάνωσης άθεων (Openly Secular Coalition), αν οι νόμοι απαγόρευαν στους Εβραίους να μη μπορούν να κατέχουν δημόσιο αξίωμα, ή στους Αφροαμερικανούς και στις γυναίκες να μη μπορούν να ψηφίσουν, τότε όλα θα ήταν απλά, με τους πολιτικούς να κάνουν τα πάντα για να αλλάξουν τη νομοθεσία. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζονταν, θα ήταν ντροπιαστικό και θα έπρεπε να αλλάξει…».
Το άρθρο VI του αμερικανικού Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά θρησκευτική δοκιμασία προκειμένου κάποιος να αναλάβει κρατικό (ομοσπονδιακό) αξίωμα, ενώ το 1961 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει και στις κατά τόπους πολιτείες.
Παρόλα αυτά, οι απαγορεύσεις συνεχίζουν να υπάρχουν σε επτά πολιτείες, με αποτέλεσμα οι ακτιβιστές που τις θεωρούν αντισυνταγματικές, να προσπαθούν να τις καταργήσουν.
Μέχρι στιγμής πάντως, κανένας πολιτικός δεν έχει αναλάβει δράση προκειμένου να τις καταργήσει, φοβούμενοι όλοι τις αντιδράσεις των πάμπολλων ευσεβών ψηφοφόρων των ΗΠΑ.
Η Openly Secular Coalition σχεδιάζει να πιέσει τους νομοθέτες αυτών των πολιτειών, αλλά δεν βρίσκει, λέει, ευήκοα ώτα.
Τη τελευταία φορά που εφαρμόστηκε στη πράξη μια τέτοια απαγόρευση ήταν το 1992, όταν δεν επετράπη σε έναν άθεο να γίνει συμβολαιογράφος στη Νότια Καρολίνα. Τελικά όμως δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου