23.12.14

Πιλότοι, κουνέλια, καρότα, και γυαλιά όρασης…Τα κουνέλια δεν φοράνε γυαλιά. Έτσι δεν είναι;
Γιατί όμως;
Επειδή τρώνε πολλά καρότα!Αυτή ήταν η επιτομή της φήμης που εδώ και δεκαετίες ήθελε τα καρότα να βοηθάνε στην όρασή μας.
Σήμερα όμως ο «μύθος» αυτός καταρρέει.
Όπως αναφέρει η αμερικανή Χημική Εταιρία, τα καρότα ίσως να βοηθάνε κάπως στη γενικότερη υγεία των οφθαλμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γλιτώνει τα γυαλιά όποιος τα τρώει μανιωδώς…


Τα κατασυκοφαντημένα πρόσφατα στη χώρα μας (βλ. Γαβριήλ) καρότα εμπεριέχουν καροτίνη την οποία ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
Αυτή κάνει καλό στα μάτια, όπως όμως και πολλά άλλα τρόφιμα, π.χ. τα μπιζέλια, το σπανάκι, το μαρούλι, ακόμη και το τυρί.
Αν λοιπόν ήδη τρώτε ισορροπημένα, τότε τα καρότα δεν θα κάνουν τη διαφορά στα ζητήματα της όρασης.
Πως όμως καθιερώθηκε η φήμη για τα καρότα και το καλό που κάνουν στα μάτια μας;
Η απάντηση ανάγεται στην εποχή του Β’ΠΠ.
Οι Βρετανοί πιλότοι δεν ήθελαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη του νέου τότε ραντάρ, οπότε κατασκεύασαν έναν μύθο που τους ήθελε να σημειώνουν επιτυχίες κατά τη νύχτα, εξαιτίας του ότι άρχισαν να τρώνε εντατικά … καρότα!
Ο μύθος καθιερώθηκε, και μάλιστα ξεγέλασε τους Ναζί.
Και όχι μόνο, αφού και το βρετανικό κοινό… μάσησε.
Μάλιστα, το τότε υπουργείο Τροφίμων ξεκίνησε προπαγανδιστική εκστρατεία με σκοπό οι Βρετανοί να καταναλώσουν περισσότερα καρότα, έτσι ώστε να βλέπουν καλύτερα στη διάρκεια των περιόδων γενικής συσκότισης!
Τελικό συμπέρασμα; Μην παραλείπετε τη βιταμίνη Α, αλλά και μη νομίζετε ότι θα ξεφορτωθείτε τα γυαλιά όρασης, επειδή σας αρέσουν τα καρότα…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου