30.1.15

Κάποιον λάκκο έχει η φάβα…



Γνωρίζω πολύ καλά ότι ως «ποταπός» που είμαι, πολλές φορές γράφω κακίες.
Έχω και εμμονές.
Μερικές φορές όμως έχω και δίκιο.



Ελπίζω και αυτή να είναι μια από εκείνες τις φορές που έχω δίκιο.
Διότι αλλιώς πάει να πει ότι όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, θα πρέπει να αισθάνονται λίγοι και ανεπαρκείς σε σχέση με τον νέο υπουργό Οικονομικών, τον περίφημο κ. Βαρουφάκη (τον ασκητή)…


Για ποιο πράγμα μιλάω;
Για τις επιστημονικές σπουδές και την ακαδημαϊκή καριέρα του συγκεκριμένου υπουργού, που έφαγε γερό χαστούκι σήμερα από τον Ολλανδό, και που αν αληθεύουν αυτά που διάβασα σε εφημερίδα της συμπρωτεύουσας, τότε εγώ τουλάχιστον είμαι «ελάχιστος».
Έχουμε και λέμε: Ο Γιάννης Βαρουφάκης που είναι καθηγητής Οικονομικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, γεννήθηκε το 1961. Είναι δηλαδή, ακριβώς στην ίδια ηλικία με εμένα.
Σπούδασε, λέει, Μαθηματικά και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Έσεξ.
Μέχρι εδώ όλα καλά… μετά όμως;
Δίδαξε, λέει, στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, ενώ αργότερα, το 1985(!), δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Νόργουιτς για δυο χρόνια, και το 1987 δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Χμ…. Εγώ που κέρδιζα μάλιστα και χρονιά στο σχολείο, και αποφοίτησα από λύκειο της Θεσσαλονίκης 17 χρόνων παλικαράκι, πήγα 18 και κάτι και  σπούδασα στη Βόρεια Αμερική, πήρα πτυχίο Μπάτσελορ  σε τρία χρόνια (αφού τον ένα χρόνο έκανα εντατικά μαθήματα για να κερδίσω τον τέταρτο), και αμέσως μετά πήρα σε δυο χρόνια Μάστερ (πάλι εντατικά για να κερδίσω χρόνια, καθότι που να βρεθεί συνάλλαγμα;) με αποτέλεσμα να αποφοιτήσω το 1985, οπότε και παρουσιάστηκα αμέσως στον στρατό.
Ο Βαρουφάκης, που σίγουρα πήρε και διδακτορικό για να διδάξει, έτσι δεν είναι; πότε πρόλαβε να αρχίσει να διδάσκει το 1985;
Πότε πήρε πτυχίο, πότε πήρε Μάστερ, και πότε πήρε Ph.D;
Στο δικό μου το πανεπιστήμιο, το διδακτορικό ήθελε τουλάχιστον 3 χρόνια, κι αυτό αν περνούσες όλα τα μαθήματα με τη πρώτη. Άρα στη καλύτερη περίπτωση, αν γραφόμουν θα το έπαιρνα το 1988. Και μετά βέβαια ο στρατός… που στην Ελλάδα τουλάχιστον χρειάζεται να έχεις υπηρετήσει για να γίνεις κλητήρας στο δημόσιο, αλλά μάλλον όχι για να γίνεις υπουργός.
Τι παίζει λοιπόν με τον Βαρουφάκη;
Δεν πήρε διδακτορικό; Τότε πως δίδασκε;
Δεν πήγε μήπως φαντάρος; Μάλλον… διότι στη συνέχεια όπως διαβάζω, από το 1988 ως το 2000 δίδασκε οικονομικά (και πολιτική φιλοσοφία!!!!!) στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Από τότε μέχρι τώρα διδάσκει, λέει το δημοσίευμα, στο πανεπιστήμιο των Αθηνών!
Τώρα πως γίνεται και τα τελευταία χρόνια είναι ή στο Σιάτλ, ή στο Όστιν, ή αλλού, και συγχρόνως  διδάσκει στην Αθήνα, ας το βρει ο Κουράκης που είναι και αρμόδιος.
Εκτός κι αν είναι μονίμως σε καμιά συνδικαλιστική ή άλλη άδεια επειδή είναι ωραίος.
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Εκτός και αν το δημοσίευμα έχει λάθος τις χρονολογίες.
Αν όχι, τότε εγώ (και άλλοι πολλοί) είμαστε επιεικώς ανεπαρκείς.
Αλλά τουλάχιστον πήγαμε φαντάροι.
Εκτός βέβαια και αν ο Βαρουφάκης ήταν παιδί θαύμα, όπως π.χ. ο πάλαι ποτέ πρωθυπουργός του Καναδά Πιέρ Τριντό, που είχε μπει στο πανεπιστήμιο 16 χρονών, και είχε ήδη διδακτορικό στη νομική σε ηλικία 22 χρόνων.
Λέτε να είναι τέτοιος και ο Βαρουφάκης;
Και δεν του φαίνεται.
Πλέιμποϊ του πνεύματος και ντίσκο φρικ ίσως... παιδί θαύμα όχι.
Διότι είμαι και φυσιογνωμιστής. 
Πιο σπίρτο μου φαίνεται ο Βαρεμένος παρά αυτός. 
Χώρια που αμφιβάλλω αν πήγε φαντάρος… όπως προανέφερα.

Strange Attractor

ΥΓ- Σε λίγο θα ακούσω ότι και ο Στρατούλης έχει κανένα διδακτορικό στη κβαντοφυσική, και θα πάω να ζητήσω πολιτικό άσυλο στη… Σομαλία.
ΥΓ 2- Για τον Σκουρλέτη, όσο και να έψαξα, δεν βρήκα πουθενά βιογραφικές πληροφορίες.  Υπάρχουν;
Βέβαια, όπως λέει ο φίλος μου ο Μήτσος, ο συριζαίος, αν δεν υπήρχε ο Σουηδός θα έπρεπε να τον εφεύρουμε...
ΥΓ3- Για καθηγητή που από τα 18 του ζει και σπουδάζει σε αγγλόφωνη χώρα, η προφορά του υπουργού Οικονομικών στα αγγλικά δεν λέει. Λίγο καλύτερη απ αυτήν του Αλέξη, που ότι αγγλικό έμαθε το έμαθε ταχύρρυθμα εδώ και 6-7 μήνες.
Τι παίζει; 

18 σχόλια:

  1. Να είσαι καλά, το ίδιο σκέφτομαι και εγώ εδώ και κάμποσο καιρό, καθότι ίδιες ηλικίες σε αντίστοιχες ημερομηνίες και μάλιστα με αντίστοιχες σπουδές.
    2 πράγματα δεν κολάνε με τίποτε.
    1. Η προφορά, θυμίζει αγγλικά στρατηγάκης, άι χότ γρίκ λάβερ.
    2. Δεν ξέρω για αυστραλία αλλά δεν είναι εμφάνιση αυτή για καθηγητή πανεπιστημίου ευρωπαϊκού ή αμερικανικού πανεπιστημίου, εκτός αν μιλάμε για κανα μιουνίσιπαλ κόλετζ στην άνω-κάτω ραχούλα του κολοράντο.
    3. Το 1985 δεν κολλάει με ΤΙΠΟΤΕ, λείπουν τουλάχιστον 2 χρόνια, ακόμη και αν δεν πήγε φαντάρος!
    Λες να γίνουμε διεθνώς πάλι ρεζίλι;;;; γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μην τον ψάξουν οι ευρωπαίοι τώρα που τους μπήκε στο μάτι!
    Ε ρε πλάκες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα αγγλικα του ειναι χαλια. η φατσα του για φαπες. και αυτα που λες τωρα που το διαβασα μαλλον εχεις δικαιο γιατι τα χρονια δεν βγαινουν. μηπως μας κοροιδεψε ολους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα κύριε, ειστε επιεικώς ανεπαρκής, γράψτε και εσεις βιβλία, υπογράψετε με το όνομα σας και οχι με ψευδωνιμο και μετα τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα επιχειρήματα είναι εκεί, τι δεν καταλαβαίνεις από τα ανωτέρω;
    Το ...ψευδώνυμο είναι το πρόβλημά σου, ΑΝΩΝΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Αγγλία - δεν είναι και Αμερική ... - παίρνεις bs σε 3 χρόνια, άλλο 1 ms και σε άλλα 2 ή 3 παίρνεις phd. Είπαμε... δεν είναι και Αμερικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χωρίς να είμαι συριζαίος, χωρίς καν να ψήφισα σύριζα από ανάγκη αλλαγής ή από απελπισία και προφανώς χωρίς να είμαι φίλος, συγχωριανός ή γνωστός του Βαρουφάκη αλλά όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος πως υπάρχει μία ελπίδα να σωθεί αυτή η χώρα έχω να παραθέσω τα εξής:
    α)Ίσως κ. αρθρογράφε να έχετε δίκιο αλλά ίσως και όχι συνεπώς δε μπορείτε ευθέως κάποιον χωρίς να έχετε αποδείξεις ή έστω χωρίς να γνωρίζετε πράγματα και καταστάσεις.
    β) Θα ήθελα να σας ενημερώσω διότι προφανώς δε γνωρίζετε παρότι κι εσείς έχετε φάει πολλά χρόνια της ζωής σας σε πανεπιστήμια πως όταν κάποιος ξεκινάει διδακτορικό εκτός απροόπτου διδάσκει κατά κύριο λόγο σε πρωτοετής φοιτητές. Επομένως διδάσκει χωρίς να έχει phd και σαφώς δε βρίσκω απολύτως κανένα λόγο αυτή του την ακαδημαϊκή δραστηριότητα να μη τη συμπεριλάβει στο βιογραφικό του.
    γ) Αν όπως γράφεται στα διάφορα άρθρα έχει περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό διδάσκοντας σε διάφορα πανεπιστήμια είναι τόσο παράλογο να μην έχει πάει στρατό;;;
    Οκ ίσως να την έχει γλιτώσει με αδιαφανείς τρόπους αλλά το νόμο που περί εξαγοράς της θητείας μετά από κάποια ηλικία γιατί δε τον εξετάζετε;;
    δ) Ίσως βασικά σίγουρα η προφορά του δε θυμίζει σε τίποτα άνθρωπο που έχει ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό (αν και η ευχέρεια με την οποία χρησιμοποιεί τα αγγλικά είναι χαρακτηριστική) αλλά είναι τουλάχιστο αστείο να προσπαθείτε να βγάλετε κάποιον απατεώνα έχοντας ως γνώμονα τη προφορά του στα αγγλικά.
    ε)Τέλος δε ξέρω αν θα πετύχει σαν υπουργός πράγμα που εύχομαι, όχι για μένα αλλά για όλους τους Έλληνες αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχετε δικαίωμα να κατηγορείτε με κανένα τρόπο έναν άνθρωπο που μάλλον γνωρίσατε μόλις πριν μία εβδομάδα και επίσης για κανένα λόγο και σε καμία περίπτωση δε μπορείτε να αμφισβητείτε έναν άνθρωπο που εκτός των άλλων έχει εργαστεί σε εταιρίες κολοσσούς όπως η VALVE (εταιρία video games).
    Συγνώμη αν κούρασα. Stay positive!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορίες τέθηκαν. Εύλογες. Έστω με ολίγη (ποιητική αδεία) ειρωνία. Δεν είπαμε για "απατεώνα". Μακάρι να πετύχει για το καλό όλων μας. Χαλαρώστε.

      Διαγραφή
  7. Ναι δεν έχει πάει στρατό (πήγε μολις μερικούς μήνες και μετά εξαφανίστηκε).Το γράφει και στο βιογραφικό στο site του (είχε κάνει θέμα και η καθημερινή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανονικος τσοιλιας και αυτος δηλαδη. ωραια ξεκινισαμε.

      Διαγραφή
  8. οτι εσκισε στα δυο τον ολλανδο το ξεχνατε........και ας μην πηγε στρατο......εαν εχει παει ή την εχει εξαγορασει τη θητεια του δεν το λετε και απο την αλλη αυτο σας μαρανε τωρα....γιατι εχει ολα αυτα που εσεις δεν εχετε.......και ο Αινσταιν δεν πηγε στρατο αλλα σε νεαρη ηλικια νομιζω 25-30 ειχε την θεωρια της σχετικοτητας στο τσεπακι και η νυφη μου τελειωσε δυο πανεπιστημια αμερικη σε 4 χρονια γιατι τις εκοβε πολυ απλα !!!! ......σταματηστε να θαβετε τον καθενα πια! αμαν αυτη η νοοτροπια να θαβετε τους αλλους επειδη ισως δεν μπορειτε να τους φτασετε.........ελεος! Ουτε συριζας ειμαι ουτε νδ ουτε τιποτα! αυτες οι νοοτροπιες εχουν παει τον τοπο πισω αιωνες !!!! Αν εχετε αμφιβολιες , ζητηστε του να σας τα δειξει τα πτυχια του πρωτα και μετα αρχιστε να σκαβετε λακκο.........προσεξτε ομως μην πεσετε οι ιδιοι μεσα! Καλο μηνα σε ολους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσελαβε καιτην lazard συμβουλο !!!!!!
    Δεσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλεος πια με αυτόν τον κομπλεξισμό, τα εξυπνακίστικα σχόλια, την ειρωνεία και τα δήθεν "ξεμπροστιάσματα"! Αντί να κοιτάξουμε να ενωθούμε και να βάλουμε στην άκρη το ΕΓΩ μας επιτέλους, καθόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας... Γι'αυτό δεν θα πάμε ΠΟΤΕ μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την ενότητα; Με τον Καμένο στα πράγματα; Αντε καλά.

      Διαγραφή
    2. Δεν μίλησα ούτε για ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για Καμμένους, το αντίθετο ακριβώς. Λέω να ξεκολλήσουμε επιτέλους από τις μεταξύ μας φαγωμάρες σε σχέση με τα κόμματα και τους πολιτικούς, μπας και προχωρήσουμε λίγο μπροστά. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, μέχρι εκεί βλέπουμε μόνο... παραπέρα δεν...

      Διαγραφή
  11. Το ινδαλμά σας ο Ολλανδός ηταν με μαιμού μαστερ και πτυχίο αγελαδάρη και για τον Βαρουφάκη εξέφρασε σεβασμό ακόμα και ο Σόιμπλε.Τελικά ο "ντενεκές" στην υπόθεση είσασταν εσείς και ο Ολλανδός σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς (α) ο Μπαρουφάκης πήγε στρατό για ένα τρίμηνο (προφανώς μετά τα 35...) - το αναφέρει στο βιογραφικό του και (β) ο Στρατούλης έχει διδακτορικό από το Πάντειο (το 2004), το οποίο ένας θεός ξέρει το πως του απονεμήθηκε (αφού δεν συνοδεύεται από καμία δημοσίευση)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι το διδακτορικό του (αϊ θοτ αϊ θω α πούθυκατ) Θτρατούλη ήταν για "Το ξεμάτιασμα στη Θράκη"
    (κλασικό διδακτορικό Παντείου)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πες τα ρε φιλε, γιατι μας εχουν τρελλανει στην Ελλαδα με αυτους καραγκιοζηδες δεκαετιες τωρα,
    χιλια χρονια να ζησεις εσυ και η οικογενεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή