8.1.15

Τα μαθήματα από την επίθεση στο Παρίσι.



Η επίθεση Ισλαμιστών στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων, και πολλούς τραυματίες, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.




Το περιοδικό είχε στοχοποιηθεί και στο παρελθόν, όταν το 2011 κάποιοι του έβαλαν γκαζάκια επειδή είχε δημοσιεύσει μια καρικατούρα του Μωάμεθ. Μάλιστα, ο εκδότης του είχε και αστυνομική προστασία για κάποιο διάστημα.
Αν και είχε μπει στο μάτι των Ισλαμιστών, το περιοδικό δεν σταμάτησε να δημοσιεύει ιστορίες και γελοιογραφίες προσβλητικές για τις μουσουλμανικές ευαισθησίες…



Πρόσφατα κυκλοφόρησε με κεντρικό άρθρο για ένα βιβλίο που προβλέπει το μέλλον της Γαλλίας, όπου θα κυβερνά Μουσουλμάνος πρόεδρος, αρχηγός ισχυρού μουσουλμανικού κόμματος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύει την εργασία σε γυναίκες.
Η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη αφού η ισλαμική απειλή στη Γαλλία έχει αγγίξει τα όρια της κρίσης εδώ και μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ολάντ, η τελευταία επίθεση είναι η συνέχεια πολλών ακόμη τις οποίες ματαίωσαν οι αρχές ασφαλείας στη περίοδο των εορτών.
Η ανησυχία γιγαντώνεται εξαιτίας και του γεγονότος ότι πολλοί Μουσουλμάνοι της Γαλλίας έσπευσαν να φύγουν προκειμένου να ενταχθούν στην ISIS που πολεμάει στη Συρία και στο Ιράκ, και που τώρα επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές πόλεις όπου υπάρχουν ισχυρές μουσουλμανικές κοινότητες.
Πέρσι η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν νεαρό που δολοφόνησε τρεις ανθρώπους σε εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών και ο οποίος είχε επιστρέψει από τη Συρία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει αυτή την έξοδο και επιστροφή εκπαιδευμένων Ισλαμιστών ως «ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο».
Αυτό που επίσης ανησυχεί τις γαλλικές αρχές είναι ότι σε αντίθεση με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κεμπέκ, στην Οτάβα, και στο Λονδίνο, η τελευταία στο Παρίσι ήταν καλά οργανωμένη και απαιτούσε ειδικές δεξιότητες.
Η μεγάλη όμως έκπληξη είναι ότι όντως έγινε μια τέτοια επίθεση. Κι αυτό επειδή το Παρίσι έχει να δει κάτι ανάλογο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Όπως γράψαμε το 2007, η Γαλλία, ειδικά μετά την 11/9, ήταν κορυφαία στην έρευνα, στην δικαστική αντιμετώπιση, αλλά και στη νομοθεσία, που όλα μαζί επέτρεψαν στις γαλλικές αρχές να παραμένουν ένα βήμα μπροστά από τους τρομοκράτες.
Αυτή η επιθετική στάση έχει αναστατώσει την γαλλική Αριστερά, αλλά και τους ελευθεριστές της Δεξιάς, όπως και στις ΗΠΑ αναστατώθηκαν οι αντίστοιχοι με τις διαρροές του Snowden για τα προγράμματα της National Security Agency.  
Τώρα που το αμερικανικό κογκρέσο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ανανεωθούν, θα μεταρρυθμιστούν, ή θα ακυρωθούν μέρη του Patriot Act, που έχει να κάνει με την παρακολούθηση υπόπτων τρομοκρατίας, καλά θα κάνει να λάβει υπόψη αυτό που συνέβη στο Παρίσι.
Αν μια χώρα όπως η Γαλλία, που παρά την ισχυρή αντιτρομοκρατική της στάση, αν και φιλελεύθερη δημοκρατία, αντιμετωπίζει τέτοιους κινδύνους, τότε θα πρέπει να το καλοσκεφτούν και όσοι Αμερικανοί θεωρούν πως ήρθε η ώρα να χαλαρώσουν οι δικοί τους αντίστοιχοι νόμοι.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου