28.2.15

Οι πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στην Αμερική.



Στην Ελλάδα αυτοί που αγαπάνε τα σκυλιά είναι σχετικά λίγοι.
Η χώρα μας ανέκαθεν ήταν φτωχή, οπότε τα σκυλιά θεωρούνταν ανταγωνιστικά στόματα για το λιγοστό διαθέσιμο φαγητό, και μάλλον γι αυτό ουδέποτε είχαμε σκυλιά κατοικίδια- φίλους, και οι μόνοι που τα είχαν ήταν οι κυνηγοί ή οι τσοπάνηδες, οι οποίοι όμως τα θεωρούσαν ως απλά εργαλεία και τίποτα παραπάνω.
Και βέβαια αυτοί που τα κρατούσαν ως φύλακες σε κτήματα, στάνες, αποθήκες, μάντρες, κλπ, εξ ου και ο όρος μαντρόσκυλο.




Για ελληνικές ράτσες… ούτε συζήτηση, πέρα από μια δυο, κι αυτές στην αρχαία εποχή.
Μέχρι που αρχίσαμε πριν από λίγες δεκαετίες να γινόμαστε και εμείς «Ευρωπαίοι», με την έννοια ότι αστικοποιηθήκαμε, εκσυγχρονιστήκαμε, και πάψαμε να τρώμε όσπρια καθημερινά.
Και γι αυτό από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60 γίναμε και «φιλόζωοι», πάντα μέσα στα πλαίσια της στρεβλής βαλκανικής μας ανάπτυξης…


Σήμερα πάρα πολλοί έχουν σκυλάκια, μόνο που οι περισσότεροι το κάνουν είτε τυχαία, είτε επειδή είναι μόδα.
Γι αυτό και συνήθως επιλέγουν ότι ράτσα τους αρέσει εμφανισιακά, ή όποια τους κάτσει δωρεάν, χωρίς να λαμβάνουν υπ όψιν τις διάφορες παραμέτρους, ιδιομορφίες,  και ιδιότητες της κάθε μίας.
Χωρίς να σκέφτονται τι σημαίνει το να έχεις ένα Ροτβάιλερ μέσα στο σπίτι σου για τα επόμενα 15-20 χρόνια.
Γι αυτό λοιπόν βλέπουμε κυνηγόσκυλα σε διαμερίσματα(!), και χάσκυ Σιβηρίας στην σχεδόν τροπική Κρήτη…
Χώρια την μόδα των Beagles, που διαχρονικά εκτρέφονταν για να κυνηγάνε αλεπούδες μέσα σε αγέλες, στους ατελείωτους αγρούς της Αγγλίας.
Στα καθ ημάς, τα κλείνουμε σε ένα διαμέρισμα 60 τμ και μετά διαμαρτυρόμαστε γιατί καταντούν νευρασθενικά.
Και μετά τα αμολάμε σε κανένα χωράφι, ή τα αφήνουμε σε κανένα γιαπί.
Για τόση αγάπη μιλάμε.
Τέλος πάντων, στην Αμερική όπου η ζωοφιλία είναι αναπτυγμένη, και όπου όπως τα αυτοκίνητά τους, έτσι και τις ράτσες τις διαλέγουν με βάση τη χρησιμότητά τους, και τις συνθήκες στις οποίες θα ζουν,  και όχι μόνο τη μόδα, η πιο δημοφιλής ράτσα επί πολλά χρόνια ήταν και είναι τα Labrador.
Αυτό όμως αλλάζει τελευταία, μιας και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής η μέχρι πρότινος αουτσάιντερ ράτσα του αγγλικού μπουλντόγκ!
Σύμφωνα λοιπό με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το American Kennel Club, τα Labrador συνεχίζουν να είναι Νο 1 σε δημοφιλία για 24 συνεχή χρόνια, αλλά τα μπουλντόγκ τα πλησιάζουν, έχοντας ήδη φτάσει στη 4η θέση της κατάταξης.
Κάτι ανάλογο γίνεται με τα «ξαδελφάκια» τους τα γαλλικά μπουλντόγκ, που για μένα είναι ίσως η ιδανική ράτσα για τις ιδιάζουσες συνθήκες των ελληνικών πόλεων.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάταξη των πιο δημοφιλών φυλών στις ΗΠΑ είναι η εξής:

Labrador retriever
German shepherd (λυκόσκυλο για τους Έλληνες)
Golden retriever
Bulldog
Beagle
Yorkshire terrier
Poodle (Κανίς για τους Έλληνες)
Boxer
French bulldog
Rottweiler



Και πως εξηγούν οι ειδικοί αυτή τη «ξαφνική» αγάπη των Αμερικανών προς τα αγγλικά μπουλντόγκ;
Πρόκειται, λένε, για μια ευγενική φυλή που είναι ένας τέλειος σύντροφος για μια οικογένεια, με μια φυσική τάση να δένονται με τους «ιδιοκτήτες» του, με ελάχιστη ανάγκη για άσκηση και  για φροντίδα όσον αφορά στο τρίχωμά τους. Παράλληλα λατρεύουν τα παιδιά.
Για όλα αυτά, όπως αναφέρει η επικεφαλής του American Kennel Club Gina DiNardo,τα Λαμπραντόρ μπορεί να είναι ακόμη τα πιο δημοφιλή σκυλιά στην Αμερική, αλλά σε λίγα μόνο χρόνια από σήμερα, ίσως και του χρόνου, σίγουρα θα αντικατασταθούν από τα αξιαγάπητα μπουλντόγκ…
Και να σημειώσω εδώ για όσους σκέφτονται να πάρουν αγγλικό μπουλντόγκ για φύλακα, ότι η μόνη αποτρεπτική ικανότητα που έχει η συγκεκριμένη ράτσα απέναντι σε διαρρήκτες, είναι αν τυχόν μπει ο κλέφτης στο διαμέρισμα και σκοντάψει επάνω του και πέσει…
Αλλιώς, το ροχαλητό του ίσως να τον κάνει να το σκεφτεί δυο φορές πριν μπουκάρει στο σπίτι σας…

Strange Attractor

Δείτε κι αυτό: Περί σκύλων

2 σχόλια:

  1. Αυτό με τα κυνηγόσκυλα στα διαμερίσματα είναι μεγάλος μύθος! Μια χαρά προσαρμόζονται τα κυνηγόσκυλα στο διαμέρισμα ΑΝ έχουν αρκετή άσκηση στη βόλτα.

    Και για του λόγου το αληθές οι 2 από τις 3 πρώτες ράτσες στη λίστα με τις δημοφιλέστερες ράτσες στην Αμερική είναι κυνηγόσκυλα το Labrador retriever και το Golden retriever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα κόκερ είναι κυνηγόσκυλα... Εννοώ κάτι πόιντερ, κλπ.

      Διαγραφή