28.2.15

Yanis becomes finance minister!



Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται το Fantasy Island. Ηταν ένα σήριαλ της δεκαετίας του ’70 με πρωταγωνιστή έναν γόη περασμένων δεκαετιών, τον Ricardo Montalban και έναν νάνο ονόματι  Herve Villechaize.



Για κάποιους μυστήριους λόγους που δεν θυμάμαι αλλά δεν παίζουν και κάποιον σημαντικό ρόλο το ντουέτο διευθύνει ένα holiday resort που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία.
Κάθε επιθυμία στα πλαίσια της τηλεοπτικής ηθικής της δεκαετίας του ΄70, αφού δεν θυμάμαι κάποιον να ζητάει παρτούζες με τα centerfold μιας δεκαετίας του Play Boy αλλά κατά τα άλλα the sky the limit.



Το ντουέτο μπορεί να στείλει τον τυχερό στο παρόν και το μέλλον, για να γνωρίσει όποιον θέλει και να κάνει όποιο επάγγελμα γουστάρει.
Περιλαμβανομένου υποθέτω και του επαγγέλματος του υπουργού οικονομικών της Ελλάδας  στις αρχές του 2015.
Μην έχετε λοιπόν απορίες. Αυτό που ζούμε δεν είναι πραγματικό.
Είμαστε extras ενός επεισοδίου του Fantasy Island, που ο τυχερός που λέγεται Γιάνης Βαρουφάκης κάνει τον υπουργό των Οικονομικών.
Μια που τηλεόραση είναι και όλα γίνονται στα ψέματα, μπορεί να φοράει παλτό εμπόρου ναρκωτικών των 90’ς όπως έγραψε στην επίσκεψη του στο Λονδίνο η Guardian και να αργεί μισή ώρα στο Eurogroup.
Επίσης να λέει στο Bloomberg ««Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα» όταν το μικρό είναι κάποια δισεκατομμύρια.
Να χαρακτηρίζει «άδικη» την κριτική της Λαγκάρντ για τις ελληνικές προτάσεις αφού «μας ζήτησαν τρισέλιδο και εμείς τους στείλαμε πεντασέλιδο».
Να λέει ««Την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ» ξεχνώντας να προσθέσει ότι τα λεφτά ήταν εκείνα που μπήκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις.
Και να το κλείνει «ο κόσμος στους δρόμους δεν χρειάζεται ούτε λεφτά ούτε δουλειές, αλλά αξιοπρέπεια» από το αξίωμα του  Υπουργού Αξιοπρεπείας. 
Μια αξιομνημόνευτη προσέγγιση που δεν άφησε όμως όλον τον κόσμο ευχαριστημένο, περιλαμβανομένου και  ενός των παραγωγών του show του Γιάννη Μηλιού που μίλησε για «ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης και αντιφατικές τακτικές του Υπουργού Οικονομικών, όπως για παράδειγμα την απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση».
Νομίζω το επεισόδιο «Yanis becomes finance minister» πλησιάζει στο τέλος του και στην κανονική ζωή η κυβέρνηση να βρει έναν πραγματικό υπουργό Οικονομικών, που θα διασκεδάζει λιγότερο τους Ευρωπαίους και δεν θα ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μας αφήσει να χρεωκοπήσουμε.
Ο άσχετος ελπίζει. Ο σχετικός είναι εκτιμάει.
Και ο Γιάνης ( με ένα ν) Βαρουφάκης θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ράτκα και να διηγείται πως ο Αλέξης Τσίπρας στον ρόλο του Ricardo Montalban τον έκανε για ένα μήνα υπουργό Οικονομικών στο Fantasy Island που είναι η σημερινή κυβέρνηση.

Αντώνης Πανούτσος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου