28.2.15

Αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων…



Παραφράζοντας την Hannah Arendt, θα έλεγα ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από τον θάνατο.
Στη δική μας περίπτωση η οικονομική δυστυχία.
Και όπως όλα δείχνουν εκεί μας οδηγεί η «περήφανη» κυβέρνηση του Σύριζα.
Που, μεταξύ άλλων, έβαλε επικεφαλής της προσπάθειας να μαζευτούν δημόσια έσοδα την άλλοτε πασιονάρια του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.




Για να μην αναφερθώ στον πολύ  Μάρδα (πρώην Πασόκο), που θέλει να βρει τα απαραίτητα χρήματα στις… θυρίδες!
Μπορεί και στους απορροφητήρες, αν τον αφήσει ο Βαρεμένος.



Μια οικονομική κρίση ακόμη, και τη κάτσαμε για τα καλά.
Χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση (βοήθεια) η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της, να τυπώσει δικό της χρήμα (το τσίπρι λένε οι γνωρίζοντες), και όλα αυτά μπας και συνεχίσει να πληρώνει τουλάχιστον τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εδώ και δυο τρία χρόνια πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη.
Παράλληλα με τα παραπάνω, οι ελληνικές τράπεζες θα στερέψουν από ρευστότητα αφού θα διακοπεί η χρηματοδότησή τους από πλευράς ΕΚΤ.
Πριν όμως γίνουν όλα αυτά, η μόνη λύση που βλέπω να έχει η κυβέρνηση, και που οι ξένοι ειδικοί το λένε εδώ και ένα μήνα, είναι οι έλεγχοι στη διακίνηση των κεφαλαίων, απαγόρευση εξαγωγή ς χρημάτων, όριο αναλήψεων, κλπ.
Σε περίπτωση που όντως πάμε στη δραχμή (ή στο τσίπρι), όπως παρακαλάνε εδώ και χρόνια τα λαμόγια που έχουν βγάλει τα εκατομμύριά τους στο εξωτερικό, τότε η αξία του νέου νομίσματος θα είναι ιδιαίτερη υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ.
Οι συνθήκες διαβίωσης στις οποίες μάθαμε εδώ και κάποιες δεκαετίες θα εξαφανισθούν εν μία νυκτί, και ως  Έλληνες θα επιστρέψουμε και πάλι στην φασολάδα (αλάδωτη).
Οι δε τιμές των εισαγομένων ειδών, δηλαδή των πάντων, αφού μέχρι και τους φελλούς για τα μπουκάλια κρασιού τους εισάγουμε, θα εκτοξευθούν στα ύψη.
Όσοι εξ ημών έχουν διεθνή χρέη σε ευρώ, θα γονατίσουν διπλά, αφού θα εισπράττουν ανυπόληπτες δραχμές αλλά θα πρέπει να ξοφλούν τα χρέη τους σε ευρώ. Θα δούμε δηλαδή μια σειρά από πτωχεύσεις επιχειρήσεων και προσωπικές ιστορίες δράματος.
Όσοι έχουν καταθέσεις θα φτύσουν αίμα, αφού θα υπάρχει αυστηρό ανώτατο όριο στις αναλήψεις. Γι αυτό και τον τελευταίο μήνα της «αξιοπρέπειας» είδαμε ένα μαζικό bank run να εξελίσσεται, συγχρόνως με τις «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις στήριξης του Μπαρουφάκη.
Η περίπτωση του Βαρεμένου, που όντας βουλευτής του Σύριζα είχε κρύψει τα λεφτά του στον απορροφητήρα, είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης προς τη στιβαρή οικονομική πολιτική του Σύριζα.
Η ΕΚΤ και η ΤτΕ δεν έχουν δώσει επίσημα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με όλες τις τραπεζικές πηγές των ξένων ΜΜΕ, από το τέλος του Δεκέμβρη έως σήμερα, έχουν βγει από τις ελληνικές τράπεζες πάνω από 25 δις.
Θα τα βρει ο Μάρδας… βεβαίως βεβαίως.
Μέσα σε ένα διήμερο της περασμένης εβδομάδας, λέγεται ότι οι ελληνικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 680 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό από τους τελευταίους πιστούς, που είχαν αντέξει μέχρι τότε, σε αντίθεση με μεγαλοστελέχη του Σύριζα (π.χ. Βαλαβάνη κατά Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο) που τα είχε βγάλει τα δικά της στο εξωτερικό προ πολλού.
Πάντως για να είμαι δίκαιος, αν γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω μαύρα σενάρια, που όμως είναι το όραμα του Αλέξη (αυτό δεν μου το βγάζετε από το μυαλό), τότε θα επηρεαστεί αρνητικά και η υπόλοιπη Ευρώπη. Γι αυτό και ο Σόιμπλε, ο Ντράγκι, και άλλοι συνεχίζουν να ανέχονται τον Μπαρουφάκη, παρά την απέχθεια σε όλα τα επίπεδα που τους προκαλεί.
Ο οποίος Μπαρουφάκης μοιάζει να υιοθετεί απόλυτα το αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων…
Η περίφημη μεταδοτικότητα συνεχίζει να ισχύει ως απειλή για την ΕΕ. Ειδικά όταν οι διάφοροι οίκοι, επενδυτές, κλπ συνειδητοποιήσουν ότι όντως μπορεί να βγει κάποιος από την ευρωζώνη, και ότι όντως υπάρχει ζωή (έστω μαύρη) και μετά το ευρώ.
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε φυγή κεφαλαίων και από άλλες εύθραυστες χώρες της ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ισπανία, και Ιταλία), προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις.
Τα χρηματιστήρια θα πλήττονταν κι αυτά, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών να πέφτουν, αφού μέσα στο πανικό τους οι μεγάλοι επενδυτές (και οι μικροεπενδυτές) θα στρέφονταν σε σίγουρες τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, π.χ. Γερμανικά, Φιλανδικά, κλπ.
Η δυσμενής οικονομική εξέλιξη για την Ευρώπη θα εξαρτώνταν τότε από το πόσο σκληρό θα ήταν το αντίκτυπο στις αγορές και στη ψυχολογία, ενός Grexit.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπαιζε μεγάλο ρόλο αφού εδώ και καιρό οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν σημαντικά ανοίγματα στην Ελλάδα.
Στη πραγματικότητα όμως κανένας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι, αφού ένα τέτοιο σενάριο είναι ακόμη αχαρτογράφητη περιοχή. Και μάλιστα με άπειρους ύφαλους, και με έναν «μεθυσμένο» υπερφίαλο αδαή Νάρκισσο στο οικονομικό τιμόνι της ελληνικής τρύπιας βάρκας.
Που ακόμη πείθει τους ιθαγενείς, αφού όπως έμαθα χτες, σε δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ, το 49% των συμπατριωτών μας επικροτούν την «καλοσχεδιασμένη»(!!!!!) στρατηγική του Σύριζα στις διαπραγματεύσεις με τους  τοκογλ… αλληλέγγυους εταίρους.
Οπότε; Ή μας ψεκάζουν στα σίγουρα, ή κυκλοφορεί χαλασμένος μπάφος, ή εγώ είμαι εκτός τόπου, χρόνου, και πραγματικότητας…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου