10.3.15

Η Αμυγδαλέζα και η ευαίσθητη παρέα της Κουμουνδούρου.



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνθήκες κράτησης των παρανόμων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα είναι κακές.
Το κέντρο, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει στην επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας κρατούμενοι αλλά και αστυνομικοί, έχει προβλήματα υγιεινής και καθαριότητας. Αντίθετα, η ποιότητα των γευμάτων δεν έχει αμφισβητηθεί ούτε από τους μετανάστες, ούτε από τις διεθνείς οργανώσεις.




Δεν έχουν καταγγελθεί κακομεταχειρίσεις εγκλείστων και η εικόνα τους όταν φωνάζουν στον φράχτη τη στιγμή που περνάει ο Γιάννης Πανούσης δεν δίνει την αίσθηση στρατοπέδου όπου επικρατεί σιδηρά πειθαρχία.
Συμπερασματικά, μιλάμε για ένα κέντρο περίπου στις δυνατότητες της Ελλάδας, με ατέλειες σε σημεία, όπως ο κλιματισμός, αλλά σε καμία περίπτωση κολαστήριο...




Οι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το κέντρο της Αμυγδαλέζας είναι ζήτημα αρχών.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ήθελε το κέντρο αλλά υπήρχαν προβλήματα θα προσπαθούσε να τα λύσει. Εκτός αν είναι αδύνατον να βρεθούν τα χρήματα για να εγκατασταθούν air condition ή να αγοραστούν είδη υγιεινής.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση είναι ενάντια στην ύπαρξη κέντρων «φιλοξενίας» (στην πραγματικότητα εγκλεισμού) παράνομων μεταναστών, οι ατέλειες του κέντρου της Αμυγδαλέζας είναι μια βολική δικαιολογία προκειμένου να προχωρήσει στην κατάργησή του.
Αλίμονο, χωρίς την παραμικρή πρόνοια κοινωνικής απορρόφησης των μεταναστών.
Ο Γιάννης Πανούσης, έγκριτος ακαδημαϊκός εγκληματολόγος, είναι αδύνατον να μην ξέρει ότι αφήνοντας τους μετανάστες στο μέσο της Αθήνας οι χώροι όπου θα βρουν εργασία είναι περιορισμένοι και σχεδόν στο σύνολό τους παράνομοι.
Στην καλύτερη, κάποιος συμπατριώτης τους θα τους συστήσει στο αφεντικό του για να δουλεύουν στο 99% των περιπτώσεων ανασφάλιστοι.
Στη χειρότερη, θα στραφούν στην επαιτεία ή το έγκλημα.
Σε περίοδο κρίσης το μόνο που δεν πρόκειται να γίνει είναι να τους απορροφήσει η αγορά εργασίας. Επίσης, δεν πρόκειται να τους ελέγξει η αστυνομία.
Σε μια χώρα όπου οι αστυφύλακες αδυνατούν να ελέγξουν τους χούλιγκαν που κάνουν τα επεισόδια μπροστά τους δεν πρόκειται να ψάχνουν μετανάστες που «αμέλησαν» να περάσουν από το Τμήμα για να δώσουν παρουσία.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο Γιάννης Πανούσης για να φανεί καλός στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τους μετανάστες στους δρόμους εμφανιζόμενος ως ελευθερωτής.
Ακόμα και οι τοποθεσίες που τους αφήνουν τα πούλμαν σημειολογικά είναι σημαντικές. Στην Ομόνοια και τη Λένορμαν, εκεί δηλαδή όπου η προηγούμενη κυβέρνηση έφτυσε αίμα να βάλει μια τάξη.
Δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που η πολυκατοικία στη γωνία της Στουρνάρη με την 3ης Σεπτεμβρίου έβαζε αγκαθωτό σύρμα στα σκαλοπάτια της εισόδου και δεν υπάρχει λόγος οι ένοικοι να αισθανθούν για μία ακόμα φορά πολιορκημένοι στα σπίτια τους.
Στον μαγικό κόσμο της Φιλοθέης και του Μετς η κίνηση να ανοίξει σιγά-σιγά την Αμυγδαλέζα θα προκαλέσει ενθουσιασμό.
Στο κέντρο της Αθήνας οι μόνοι που θα χαρούν είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και αυτοί που μαζεύουν την ψήφο του φόβου. Και ο Γιάννης Πανούσης και η ευαίσθητη παρέα του υπουργείου του θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι.
H Σένγκεν
Η Συμφωνία Σένγκεν, την οποία σκέφτεται να σπάσει ο Γιάννης Πανούσης και να αναστείλει προσωρινά ο Παύλος Χαϊκάλης, ξεκίνησε το 1985 ανάμεσα σε πέντε χώρες. Αντικείμενό της, η δυνατότητα να ταξιδεύουν οι κάτοικοί τους από τη μία στην άλλη χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας.
Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κάτοικο χώρας που έχει υπογράψει τη Συμφωνία να ταξιδέψει σε άλλη ή να δηλώσει τον λόγο του ταξιδιού του.
Οι έλεγχοι
Είναι και ο λόγος που όταν φτάνετε σε αεροδρόμιο συναντάτε ελέγχους για κατοίκους χωρών-μελών της Συνθήκης Σένγκεν, που είναι ταχύτατοι, και εκτός Συνθήκης, όπου σχηματίζονται ουρές.
Το «να βγάλουμε χαρτιά» που είπε ο Πανούσης σε 500.000 ξένους και να τους στείλουμε στην Ευρώπη θα είχε νόημα αν διευκρίνιζε τι χαρτιά.
Ταξιδιωτικά έγγραφα σε μαζική έκδοση δεν θα γίνονταν δεκτά από καμία χώρα προορισμού. Με ελληνικά διαβατήρια, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκονταν να περιμένουν στην ουρά και οι Ελληνες πολίτες.
Κατόρθωμα...
Αν στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ και τη Σένγκεν, το κατόρθωμα θα είναι αξιομνημόνευτο.

Αντώνης Πανούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου