24.4.15

Είναι πολλά τα λεφτά…



«Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», δικαιολογήθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Μαύρος (Σπύρος Καλογήρου) στον Αρη (Νίκο Κούρκουλο), όταν στην ταινία «Λόλα» του 1964 κινήθηκε για να τον σκοτώσει. Εκείνο που δε μάθαμε ποτέ είναι πόσα ακριβώς ήταν εκείνα τα «πολλά λεφτά».




Αντίθετα ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση κοστολόγησε τη δυνητική στήριξη των Αμερικανών στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και τη συγκατάθεσή τους στην νομοθετική παρέμβαση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, στα 500 εκατ. δολ.
Πάνω κάτω. Οσα, δηλαδή, δίνει η χώρα από το υστέρημά της για την ανακατασκευή πέντε αεροσκαφών, που θα επιτηρούν το Αιγαίο…



Είναι δυνατόν να σκέφτηκαν με τόση αφέλεια ο Τσίπρας και ο Καμμένος, ώστε να πίστεψαν ότι μπορούν να… εξαγοράσουν τους Αμερικάνους, για ένα θέμα που είναι ποτισμένο με αίμα δικών τους ανθρώπων;
Δεν τους προειδοποίησε κανείς ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν αφήνει στην τύχη τους ούτε τους νεκρούς της;
Πώς ερμηνεύεται η σπουδή μιας κυβέρνησης για έναν νόμο, που σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης αφορά δύο ανθρώπους, ο ένας εκ των οποίων είναι καταδικασμένος για τρομοκρατία σε πέντε φορές ισόβια;
Η υπόθεση όπως εξελίχθηκε συνιστά γκάφα ολκής.
Φυσικά η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα που ρυθμίζει τα του οίκου της, αλλά έτσι όπως τα κατάφερε για να πετύχει τους στόχους της χρειάζεται συμμάχους.
Με την Ευρώπη σχεδόν σύσσωμη απέναντι και με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και άλλους εξωτικούς προορισμούς πολύ μακριά από το πρόβλημα, μόνο η Αμερική είπε τους τελευταίους μήνες μια καλή κουβέντα στη Μέρκελ και στη Λαγκάρντ.
Μάλλον δεν θα το ξανακάνει. Πολύ περισσότερο που οι Αμερικανοί –όπως υποστηρίζουν- μίλησαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό και έμειναν με την εντύπωση ότι δεν θα προχωρήσει η αποφυλάκιση του Ξηρού.
Φαίνεται ότι οι πέραν του Ατλαντικού δεν καταλαβαίνουν από τη δημιουργική ασάφεια της υψηλής –δήθεν- πολιτικής που ασκεί μια κυβέρνηση που δείχνει να υπολογίζει τις μειοψηφίες των Εξαρχείων περισσότερο όχι μόνο από τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά και από τον Λευκό Οίκο.

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου