5.4.15

Έχουν σχέδιο για παράλληλο νόμισμα;



Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας, μια ισορροπία τρόμου για την οποία βεβαίως ευθύνονται τα λάθη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης.



Παράλληλα, τελευταία διακρίνουμε μια κλιμάκωση της επίθεσης των ξένων μέσων ενημέρωσης που άλλα μας προτρέπουν να φύγουμε από το ευρώ, άλλα μας λένε ότι χρεοκοπήσαμε, κι άλλα ότι θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά η χώρα ζει σε καθεστώς χρεοκοπίας η οποία μένει να επιβεβαιωθεί σε κάποια συνεδρίαση εκτός αν το καράβι στρίψει…



Το πιθανότερο είναι πάντως οι δανειστές να μην ικανοποιηθούν από τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση να στείλει κι άλλο e-mail Βαρουφάκη και την Μεγάλη Πέμπτη να γίνει ένα πρώτο βήμα για συμφωνία που θα επισφραγιστεί στις 24 Απριλίου, μία ημέρα μετά του Αγίου Γεωργίου του μεγάλου στρατηγού που σκότωσε το τέρας.
Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο ενός ηχηρού μηνύματος με capital control μέσα στις μέρες του Πάσχα και τότε η κατάσταση θα γίνει δραματική. Με τον κόσμο να μη μπορεί να βγάλει τα λεφτά του, με τις επιχειρήσεις να καταρρέουν και να κλείνουν, πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση.
Όλα είναι σενάρια που μπορεί να επιβεβαιωθούν, μπορεί και όχι.
Η χώρα σέρνεται, διαλύεται εξαιτίας αυτής της ασάφειας, της δραματικής πορείας προς τον Γολγοθά.
Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να κρατήσει καιρό, ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι σκόπελοι των πληρωμών Απριλίου και Μαΐου με κάποιο μαγικό τρόπο.
Μέσα στο τρίμηνο του καλοκαιριού η χώρα πρέπει να δώσει σε χρεολύσια πάνω από 11 δις ευρώ, ποσό τεράστιο και χωρίς να υπολογίζονται μισθοί, συντάξεις και λοιπά έξοδα της χώρας. Επομένως, ακόμη και αν βγει τώρα από το τούνελ, αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τέλος Ιουνίου πάει και η παράταση του Μνημονίου.
Με απλά λόγια: Οι λογαριασμοί δε βγαίνουν, η χώρα είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Η χρεοκοπία μας χτυπά την πόρτα και οι Ευρωπαίοι καλούνται να δουν πως θα την διαχειριστούν.
Όμως, οι δανειστές δεν θέλουν μια συντεταγμένη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ γιατί τότε θα έκαναν το ίδιο και οι άλλες χώρες.
Δε θέλει όμως και μια άτακτη χρεοκοπία με την οποία κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της ζημιάς.
Το βασικό σενάριο μιλά για επιστροφή στη δραχμή. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, ειδικά αν μιλούσαμε για ένα νόμισμα υποτιμημένο δραματικά σε σχέση με το ευρώ. Τότε θα μιλούσαμε για εισαγόμενα προϊόντα με το… δελτίο και για μια μεγάλη περίοδο δυστυχίας των Ελλήνων.
Μπορεί μετά από κάποια χρόνια να επέστρεφε η χώρα στην ανάπτυξη, όμως, πρώτα θα είχαν πεθάνει χιλιάδες.
Τον τελευταίο καιρό, όμως, διακινείται ένα νέο σενάριο που το έχουν μελετήσει στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος. Η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά να της επιτραπεί η κυκλοφορία ενός δικού της νομίσματος που θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ.
Οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για νόμισμα με ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, και αυτό δια νόμου.
Έτσι, η χώρα θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Το νόμισμα αυτό θα κυκλοφορούσε μόνο εντός της χώρας, όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν με το GR-euro π.χ. αλλά η ισοτιμία 1 προς 1.
Μάλιστα έχουν γίνει προτάσεις για την έκδοση ομολόγων εσωτερικής κυκλοφορίας καλυμμένα από μελλοντικές αξίες που θα συνδέονται με αναπτυξιακά project, τουρισμό, real estate κ.λπ.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώνει δάνεια και ταυτόχρονα να καλύπτει ανάγκες χρηματοδότησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ευρώ θα κυκλοφορούσε παράλληλα και σε διάστημα 2-3 ετών θα αποφάσιζε η Ελλάδα αν θέλει να επιστρέψει στην ΕΕ ή όχι.
Αυτό το σενάριο με το παράλληλο νόμισμα έχουν αρχίσει να το επεξεργάζονται αρκετοί και δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα της Telegraph που έκανε λόγο για έξοδο, εθνικοποίηση των τραπεζών και νέο νόμισμα.
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει πάση θυσία της κοινωνικές υπηρεσίες και τις πληρωμές των συντάξεων, ενώ οι πιέσεις που δέχεται λόγω της έλλειψης πόρων ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.
«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την ταπείνωση, δεν θα δεχτούμε ένα δίλημμα ανάμεσα στην στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές και μια στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Αν αυτός είναι ο στόχος των δανειστών τότε θα πρέπει να μας αποχωριστούν», αναφέρει η πηγή της Telegraph.
Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα. Είναι αχαρτογράφητα νερά όλα αυτά.
Δεν ξέρουμε αν είναι ανοησία ή αν κάποιοι το προωθούν ως σίγουρο.
Ξέρουμε όμως ότι το παράλληλο νόμισμα συνδεδεμένο με το ευρώ σε απόλυτη ισοτιμία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βρίσκεται στα σχέδια κάποιων στην κυβέρνηση.
Μακάρι να μη φτάσουμε ως εκεί αλλά ο Βαρουφάκης είναι δεδομένο ότι μας οδηγεί κατευθείαν στα βράχια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου