29.4.15

Αλλαγή φρουράς…



Κάτι κινείται. Αν βέβαια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα διαρρέει από το βράδυ της Κυριακής το Μαξίμου για Βαρουφάκη, Τσακαλώτο, νέα σύνθεση διαπραγματευτικής ομάδας και υποχωρήσεις ως προς τις «κόκκινες γραμμές».




Γιατί μπορεί μεν να δείχνουν λογικά όλα αυτά για να αποφύγουμε έστω και στο «παρά πέντε» την πρόσκρουση στα βράχια, αλλά καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν έχουν πείσει για τις στενές σχέσεις τους με τη λογική...


Συνηθίζεται οι υπουργοί Οικονομικών να αποτελούν διαχρονικά τα σωσίβια των πρωθυπουργών στις περιπτώσεις που η οικονομική πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Οπως εν προκειμένω καλή ώρα.
Αλλα μας υπόσχονταν και άλλα μας συμβαίνουν. Εμείς υποτίθεται θα βαρούσαμε τα νταούλια και οι ξένοι θα χόρευαν, αλλά δυστυχώς άλλοι παίζουν τα βιολιά κι εμείς μάλλον θίασο σκιών ή μαριονέτες θυμίζουμε λικνιζόμενοι στον ρυθμό τους.
Καλό θα είναι, λοιπόν, τώρα που ο Γιάνης μας τελειώνει ως διαπραγματευτής, να μην ξεχάσουμε πως ούτε με κατάληψη κατέλαβε την καρέκλα του υπουργού ούτε καμιά προσωπική πολιτική εφάρμοσε.
Ο Τσίπρας τον επέλεξε και με τη σύμφωνη γνώμη του έκανε τα όσα έκανε.
Ακόμη και τα εγωπαθή καραγκιοζιλίκια του με πρωθυπουργική ανοχή εκδηλώθηκαν.
Αρα το «απομακρύνεται ή περιορίζεται ο Βαρουφάκης και αλλάζει η διαπραγματευτική πολιτική» έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
Η πολιτική που άσκησε ήταν η κυβερνητική πολιτική. Τα επιπλέον ήταν η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του, ο ασυγκράτητος ναρκισσισμός του, η δίψα του για προβολή.
Που φυσικά τα γνώριζε ο πρωθυπουργός όταν τον επέλεγε και άρα είναι συνυπεύθυνος για τις πολλές και αρνητικές παρενέργειές τους.
Οταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο εκπρόσωπος μιας χώρας σε μια πολυμερή διαπραγμάτευση καταφέρνει -γιατί για κατόρθωμα πρόκειται- να μεταβάλλεται σε σάκο του μποξ κυβερνήσεων, ομολόγων του και συνολικά του διεθνούς Τύπου, τότε ο απολογισμός της παρουσίας του μόνο αρνητικός είναι.
Ας ελπίσουμε ότι οι νέες επιλογές του πρωθυπουργού θα είναι αποδοτικότερες.
Και δεν εννοώ μόνο ως προς τα πρόσωπα, αλλά κυρίως ως προς την πολιτική που θα εφαρμόσουν.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου