23.5.15

Μπορεί να είναι 18 και εμείς μόνοι, αλλά τους περικυκλώσαμε!



Κουκιά μετρημένα.

Η διαπραγμάτευση διαρκεί ήδη σχεδόν τέσσερις μήνες.
Σε αυτό το διάστημα οι δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους τήρησαν τακτική παρελκυστική, αποσκοπώντας να κάμψουν την Ελλάδα διά της πιστωτικής ασφυξίας.



Αυτό δεν επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι κόστισε στη χώρα τουλάχιστον 6 δισ. τα οποία κατευθύνθηκαν στο χρέος και ακόμα περισσότερα που λόγω φόβου αποσύρθηκαν από την εσωτερική αγορά.
Η κυβέρνηση, σταθερή στις κόκκινες γραμμές όχι του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, αλλά της χώρας, αρνήθηκε να συνομολογήσει τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής των προκατόχων της…


Τώρα πλέον τα ψέματα τέλειωσαν.
Οι δανειστές γνωρίζουν ότι την 6η Ιουνίου, από την οποία μας χωρίζουν δύο εβδομάδες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη δόση με δικά της χρήματα, καθώς διαθέτει λεφτά για τις ανάγκες του κράτους, δηλαδή μισθούς, συντάξεις, υγεία κ.λπ., και δεν της περισσεύουν. Κουκιά μετρημένα.
Κάτι ανάλογο έγινε και στην προηγούμενη δόση, με τους δανειστές να ανακαλύπτουν αίφνης τη δυνατότητα "ανακύκλωσης" των χρημάτων του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό που φαίνεται πως επιδιώκουν οι δανειστές παραμένει η κάμψη της κυβέρνησης, με δεύτερη προσωρινή εναλλακτική την καταβολή δόσεων μόνον για τις δόσεις του καλοκαιριού, καθώς καταλαβαίνουν το αυξημένο και ταυτόχρονα απροσδιόριστο ρίσκο που ενέχει η μη καταβολή για όλες τις πλευρές.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν θέλει να ξαναμπεί η χώρα στο μαρτύριο της σταγόνας και διεκδικεί συμφωνία απαλλαγής από το Μνημόνιο και ανάπτυξης με κατάλληλη διευθέτηση του χρέους.
Το νέο στοιχείο είναι ότι τώρα πλέον φαίνεται καθαρά πως το στρατόπεδο των δανειστών δεν είναι ενιαίο, αφού όσο οι κομβικές ημερομηνίες πλησιάζουν, οι μπλόφες και τα προπετάσματα καπνού δεν μετράνε πια.
Οι λίγες επόμενες μέρες λοιπόν είναι οι πιο κρίσιμες.
Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσουν τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου