18.9.15

Τι φοβούνται στο ΣΥΡΙΖΑ…



Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι μυστικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι η νίκη του αριστερού κόμματος στις εκλογές παρά το γεγονός ότι έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, αλλά και είναι φαβορί σύμφωνα με τις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων.




Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν είτε ισοπαλία, είτε μικρό προβάδισμα κάτω από 1 ποσοστιαία μονάδα σε ένα εκ των δύο κομμάτων που μάχονται για την πρωτιά.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;



Μιλώντας με δημοσκόπους, αλλά και βλέποντας επιμέρους στοιχεία των ερευνών που δημοσιοποιούνται είναι φανερό ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων φοβούνται νέο φιάσκο, τύπου δημοψηφίσματος.
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε απόλυτα νούμερα, αλλά αν αναλυθούν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, σε συνάρτηση με την τάση μετακινήσεων των ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, τότε προκύπτει οριακό προβάδισμα της ΝΔ.
Το φιάσκο των δημοσκόπων στο δημοψήφισμα προέκυψε γιατί στις τότε έρευνες σημαντική μερίδα των πολιτών έκλεινε τα τηλέφωνα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων θεωρώντας προφανώς τους δημοσκόπους μαζί με δημοσιογράφους, πολιτικούς κλπ μέρος του συστήματος. Οι πολίτες αυτοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν Όχι στο δημοψήφισμα εκθέτοντας τις εταιρείες μετρήσεων.
Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σήμερα καθώς οι εταιρείες που διεξάγουν τηλεφωνικές μετρήσεις για να μαζέψουν το επιθυμητό δείγμα χρειάζεται να πάρουν αρκετά περισσότερα τηλέφωνα αφού υπολογίσιμο ποσοστό συμπολιτών μας δεν θέλει να συμμετάσχει.
Επειδή κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει που ακριβώς θα πάει η ψήφος αυτών των πολιτών και πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η λεγόμενη αντισυστημική "αποκρυπτόμενη" ψήφος μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά 3 κομμάτων που ίσως υποεκτιμώνται σε όσες έρευνες δημοσιοποιούνται.
Τα 3 κόμματα που έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν καλύτερες επιδόσεις ατις κάλπες σε σχέση με όσα τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι η Χρυσή Αυγή, η ΛΑ.Ε του Παν.Λαφαζάνη και η Ένωση Κεντρώων του Βασ.Λεβέντη που λαμβάνουν αντισυστημικές ψήφους κάθε κόμμα για διαφορετικούς λόγους.
Το στοιχείο, όμως που θα κρίνει την πρωτιά και αποτελεί μεγάλο φόβο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εύρημα όλων των μετρήσεων για πρόθεση μεγάλης μερίδας κόσμου να απέχει από τις εκλογές, λόγω απογοήτευσης από τα πολιτικά πράγματα κι επειδή πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι όποιος κι αν κερδίσει.
Η μεγάλη πλειοψηφία όσων σκέπτονται την αποχή είναι πολίτες οι οποία είχαν πιστέψει το παραμύθι περί σκίσιμου μνημονίων, κατάργησης ΕΝΦΙΑ κι όλα αυτά τα οποία έταζε στο πλήθος ο ΣΥΡΙΖΑ για να υφαρπάξει την ψήφο του στις εκλογές του Ιανουαρίου. Οι πολίτες αυτοί σε μεγάλο βαθμό ψήφισαν Όχι και στο δημοψήφισμα, ενώ αρκετοί από αυτούς είχαν παλιότερα πιστέψει και στα παραμύθια του ΓΑΠ (Λεφτά υπάρχουν) , ίσως και στα Ζάππεια του Αντ.Σαμαρά.
Επειδή σήμερα δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να μπορεί να κυβερνήσει και να πουλάει αντιμνημονιακό παραμύθι κι εύκολες λύσεις γι αυτό υπάρχει και η απογοήτευση όσων πίστευαν πως με κάποιο μαγικό τρόπο η Ελλάδα θα επανέλθει σε παλιότερες εποχές εύκολου δανεικού χρήματος και ευμάρειας.
Αν επιβεβαιωθεί την ερχόιμενη Κυριακή η τάση για μεγάλη αποχή τότε το μεγάλο φαβορί για τη νίκη είναι η Νέα Δημοκρατία έστω και με μικρή διαφορά. Αυτό θα συμβεί διότι παραδοσιακά το ποσοστό αποχής των συνταξιούχων που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία είναι πάντα πολύ μικρό σε σχέση με τις νεαρές ηλικίες ενώ γενικότερα οι ψηφοφφόροι της Νέας Δημοκρατίας του Ιανουαρίου σε γενικές γραμμές αισθάνονται δικαιωμένοι από τις εξελίξεις που φοβόντουσαν στις περασμένες εκλογές (κλείσιμο τραπεζών, απόσυρση καταθέσων, capital controls, εξόντωση ιδιωτικού τομέα κλπ) και δεν υπάρχει διάθεση να απέχουν.

Ανδρέας Σταματόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου