16.11.15

Τοίχοι και φράχτες σε ολόκληρη την Ευρώπη…



Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη εξαφάνισε την ιδέα μιας πανευρωπαϊκής ευημερίας. Οι επιθέσεις στο Παρίσι εξαφάνισαν την ιδέα των ανοιχτών συνόρων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Την ώρα που οι γαλλικές αρχές ερευνούν το παρελθόν των τρομοκρατών, ένας εκ των οποίων είναι Σύρος που έφθασε στη Γαλλία ως πρόσφυγας, ενώ κάποιοι είναι γεννημένοι Γάλλοι υπήκοοι, τα αντιμεταναστευτικά κόμματα γνωρίζουν άνθηση. Αυτά είναι που θα διαμορφώσουν την πολιτική και την οικονομία της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια…



Όπως λέει ο καθηγητής του School of Public and International Affairs at the University of Georgia in Athens, Cas Mudde, «περιμένω να δω ακόμη πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές, και μια πιο εχθρική και πιο καχύποπτη στάση απέναντι στους ελάχιστους που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ευρώπη».
Οι συνέπειες των επιθέσεων στο Παρίσι θα επεκταθούν και πέραν της μεταναστευτικής πολιτικής, επηρεάζοντας  το κατά πόσο η ΕΕ θα δεχτεί νέα κράτη μέλη, το αν θα μπει (ή θα βγει) κάποιο κράτος στην ευρωζώνη, αν θα φύγει η Βρετανία, και το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει στο μέλλον μια όλο και πιο διεκδικητική Ρωσία.
Στην Αγγλία το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Κάμερον για το 2017 για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, και η κριτική που δέχεται η Μέρκελ για την απόφασή της να δεχτεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, είναι ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο αναλυτής Antonio Barroso, του λονδρέζικου Teneo Intelligence ανησυχεί ότι θα αυξηθούν οι ευρωσκεπτικιστές και τα αντίστοιχα κόμματα.
Με την Κομισιόν να υπολογίζει πως τουλάχιστον τρία εκατομμύρια προσφύγων θα αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη το 2017, το μεταναστευτικό ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει, με φυλετικές και θρησκευτικές νότες. Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας θα πάρει πίσω την δέσμευση της προκατόχου της όσον αφορά στην υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων βάσει ενός πρόσφατου νόμου της ΕΕ, όπως είπε ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Ζητημάτων της Πολωνίας  Konrad Szymanski.
Η μεταναστευτική κρίση ήδη διέλυσε την εικόνα μιας δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης που ξεκίνησε το 2001 μετά από Συντακτική Συνέλευση. Μια ιδέα που ήταν καταδικασμένη εξ αρχής στη Γαλλία, εξαιτίας του συνδυασμού της αριστερής αντίθεσης στην παγκοσμιοποίηση,  και της ακροδεξιάς αντιμεταναστευτικής πολιτικής που μάχονται για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, και που έχουν ρημάξει την οικονομία της.
Την ώρα που οι τζιχαντιστές εισβάλλουν από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα εσωτερικά έχουν πάψει να είναι απλές γραμμές στον χάρτη, αόρατα στους εποχούμενους ταξιδιώτες. Το μέλλον της απρόσκοπτης και χωρίς διαβατήρια ελευθεροκοινωνίας  στην ΕΕ κινδυνεύει, όπως άλλωστε τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ Donald Tusk ακόμη και πριν από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ήδη η Γαλλία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους ενώ το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται. Πέντε ακόμη χώρες ανέστειλαν προσωρινά τα μέτρα ελευθεροκοινωνίας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην ροή προσφύγων, ενώ υπάρχουν φωνές που καλούν για πλήρη αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν που ισχύει από το 1985.
Οι αναλυτές του αμερικανικού Stratfor πιστεύουν πως η πρόσφατη επίθεση θα ενισχύσει τα επιχειρήματα εκείνων που ζητούν διακοπή της εισροής μεταναστών και το κλείσιμο των συνόρων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, και άλλες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Αντηχώντας την συζήτηση περί μεταναστευτικού που απασχολεί την Αμερική, στην Ευρώπη σήμερα το κυρίαρχο ζήτημα φαίνεται να είναι αυτό του σφραγίσματος των συνόρων, με την οικονομικά ανίσχυρη Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΕ στο Αιγαίο Πέλαγος. Λίγους μόλις μήνες  αφότου ο κ. Τσίπρας εκλιπαρούσε τους εταίρους του για δανεικά προκειμένου να διατηρήσει την χώρα του στο ευρώ, τώρα φαίνεται ότι έχει κάτι απτό στα χέρια του για να τους πιέσει πιο αποτελεσματικά.
«Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει  είναι να πετύχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ενίσχυση των συνόρων του, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα βοηθήσει και στα υπόλοιπα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα», λέει ο Steven Blockmans του ερευνητικού ινστιτούτου CEPS στις Βρυξέλλες.
Ένας άλλος που θα προσπαθήσει να επωφεληθεί είναι και ο Πούτιν αφού η Ρωσία υφίσταται εμπορικές και επενδυτικές κυρώσεις από πλευράς ΕΕ εξαιτίας της στήριξης που παρείχε στην εξέγερση της Ουκρανίας. Ο Ρώσος ηγέτης αυτοχρίστηκε υπερασπιστής και σύμμαχος της Δύσης εναντίον της τρομοκρατίας, και το μόνο που χρειάζεται είναι το βέτο μιας μόνο χώρας μέλους της ΕΕ για να τερματιστούν οι εις βάρος του κυρώσεις.

Παριζιάνοι...


Ένας πολιτικός που υποστηρίζει την ανάγκη επαναπροσέγγισης της Ρωσίας είναι ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της χώρας του, που ελπίζει να ξαναγίνει πρόεδρος το 2017. Μιλώντας χθες ζήτησε μια πιο σκληρή εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ως «χρειαζόμαστε τους πάντες στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και κυρίως τους Ρώσους». Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης στην Συρία.
Ο Φρανσουά Ολάντ που σήμερα είναι ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός στης Γαλλίας στη σύγχρονη ιστορία της, έχει τώρα να αντιμετωπίσει μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση μετά από αυτήν εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού μπακάλικου τον περασμένο Ιανουάριο.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία θα γίνει για τις περιφερειακές εκλογές τον Δεκέμβριο. Το θέμα είναι ποιος απ όλους θα εκμεταλλευτεί περισσότερο το κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Ο Σαρκοζί της κεντροδεξιάς ή η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου;
«Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός πρέπει να εξοντωθεί» είπε η Λεπέν, που ανταγωνίζεται τον Σαρκοζί στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.
Παράλληλα, η Μέρκελ έχει πολλά στα οποία πρέπει να απαντήσει. Λίγες μόνο ώρες πριν «κελαηδήσουν» τα καλάσνικοφ στο Παρίσι, η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίζονταν την πολιτική «ανοιχτών θυρών» απέναντι στους πρόσφυγες. «Παλεύω για αυτό» είπε σε τηλεοπτική της εμφάνιση… το Σάββατο το πρωί οι αντίπαλοί της μέσα στο κόμμα αυξήθηκαν.
«Η σφαγή αυτή τα άλλαξε όλα…» τονίζει ο Markus Soeder της βαυαρικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε την παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου