16.11.15

Το Φέισμπουκ μας κάνει δυστυχισμένους;



Είσαστε συνεχώς στη τσίτα; Ζηλεύετε; Δεν έχετε καθόλου κοινωνική ζωή και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;




Για όλα φταίει το Φέισμπουκ, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα – μελέτη, που λέει ότι όσοι περνάνε μια εβδομάδα χωρίς Φέισμπουκ, αισθάνονται πιο χαρούμενοι από τους υπόλοιπους...




Την έρευνα διεξήγαγε το Happiness Research Institute, και σε αυτήν  συμμετείχε δείγμα 1.095 ατόμων στη Δανία, που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, η μία χρησιμοποιούσε το Φέισμπουκ, η άλλη όχι.
Όπως λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Meik Wiking, «εστιάσαμε στο Φέισμπουκ επειδή αυτό είναι το κοινωνικό μέσο που χρησιμοποιούν οι περισσότερο ασχέτως ηλικίας».
Μετά από μια εβδομάδα, όσοι διέκοψαν την επαφή τους με το Φέισμπουκ ανέφεραν ότι είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, με το 88% εξ αυτών να δηλώνει «ευτυχισμένος», σε σχέση με 81% από την άλλη ομάδα.
Το 84% δήλωσε ότι εκτιμάει περισσότερο τη ζωή του σε σχέση με το 75% της άλλης ομάδας, και μόνο το 12% δήλωσε μη ικανοποιημένο, σε σχέση με το αντίστοιχο 20% εκείνων που συνέχισαν να μπαίνουν στο Φέισμπουκ.
Στο τέλος του πειράματος, όσοι απείχαν ανέφεραν μια πιο πλούσια κοινωνική ζωή, και λιγότερη δυσκολία στην συγκέντρωση, ενώ οι υπόλοιποι δεν ανέφεραν καμία διαφορά.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, «αντί να εστιάζουμε σε αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε, έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε αυτά που θέλουν οι άλλοι…».
Με άλλα λόγια, οι χρήστες του Φέισμπουκ έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μη χρήστες!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου