4.12.15

Η «λαϊκή δημοκρατία» του Facebook, ο Φαήλος, και τα ... «ζώα»!



Στην αρχαία Αθήνα, στις περιόδους δημοκρατίας,  οι πολίτες μαζευόντουσαν στα γυμναστήρια και στα λουτρά και αντάλλασσαν απόψεις επί παντός του επιστητού. Τις πρόσφατες δεκαετίες οι Έλληνες, ως φύσει πολιτικοί παντογνώστες, τα έλεγαν στα καφενεία.


Στην εποχή μας οι περισσότεροι τα λένε στα κοινωνικά μέσα, στο παντοδύναμο πλέον διαδίκτυο. Γι αυτό και βλέπουμε δηλώσεις, αντιδηλώσεις, τοποθετήσεις, μαλλιοτραβήγματα κλπ που αποτελούν μέχρι και πρωτογενές ρεπορτάζ για τα ΜΜΕ, να πηγάζουν από αναρτήσεις πολιτικών και μη στο Τουίτερ και στο Φέισμπουκ…


Ειδικά το δεύτερο, επειδή δίνει περισσότερες δυνατότητες τοποθέτησης (κείμενα, φωτό, λινκς, κλπ) αποτελεί μια σύγχρονη ηλεκτρονική εκδοχή, όχι της εκκλησίας του Δήμου, αλλά των λουτρών και των καφενείων. Όπου ο κάθε πικραμένος μπορεί να πει όποια σοφία ή παπαριά θέλει, και αυτή να διαδοθεί, να γίνει κτήμα πολλών.
Δυστυχώς, όπως το διαδίκτυο εν γένει, έτσι και το Φέισμπουκ, κυριαρχείται σε μεγάλο ποσοστό από εντυπωσιασμούς, ψέματα, και γενικά αηδίες. Χρειάζεται δηλαδή μια σχετική παιδεία, μια κουλτούρα, ένα υπόβαθρο, για να μπορεί κανείς να φιλτράρει το περιεχόμενο, να επιπλεύσει εκεί μέσα, και να μη πνιγεί στον βούρκο της απεραντολογίας και  της σαχλαμάρας.
Και επειδή, ας μη κρυβόμαστε, τέτοιοι είμαστε, άλλωστε κυβέρνηση Τσίπρα και Καμένου έχουμε και μάλιστα με την ψήφο μας παρακαλώ, οπότε  ποια ελπίδα να υπάρχει ότι στα κοινωνικά μέσα θα είμαστε διαφορετικοί; Ότι εκεί θα είμαστε πιο πολιτισμένοι;
Ένα κλασικό παράδειγμα όσον αφορά στο μάταιο του όλου ζητήματος του Φέισμπουκ είναι αυτό που έχω ξαναγράψει, ότι δηλαδή ο Νανόπουλος έχει καμιά πεντακοσαριά φρεντς, και ο Νότης (ένας είναι ο Νότης) έχει εξαντλήσει κάθε όριο …
Η δημοκρατία δηλαδή στην πράξη. Όπως ο Κιάμος (ή η Τάμτα) πουλάει περισσότερα cd από τον Μότσαρτ ή ακόμη και από τον David Bowie, έτσι και οι κάλπες μας, έτσι και το Φέισμπουκ.
Οι άδειοι τενεκέδες ανέκαθεν έκαναν περισσότερο θόρυβο, και οι φελλοί ανέκαθεν επέπλεαν. Τι να λέμε;



Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει στο Φέισμπουκ είναι και το εξής: Μπορεί εγώ ή εσείς ή οποιοσδήποτε άσημος να ανεβάσει την πιο τέλεια και φιλοσοφημένη ατάκα (έστω και κλεμμένη από κάποιον ιστορικό γίγαντα της σκέψης) και το πολύ πολύ να πάρει καμιά εικοσαριά λάικς… Αν όμως ένας διάσημος «μαϊντανός» ή κάποια περσόνα του Φέισμπουκ γράψει π.χ. «ξύπνησα, ήπια καφέ και τώρα πονάει ο κώλος μου…», αυτό θα γίνει viral, με εκατοντάδες (μπορεί και χιλιάδες) λάικς, αναδημοσιεύσεις, κοινοποιήσεις, και σχόλια του στυλ: «Είσαι Θεός-Θεά», «Πως τα λες», «Μπράβο…», κλπ κλπ.
Όσοι μπαινοβγαίνουν στο Φέισμπουκ ξέρουν πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω.
Και βέβαια, μη τύχει και σε βάλουν στο μάτι, ή σε πάρουν τα σκάγια. Μη τυχόν σου ξεφύγει κάτι, ή κάνεις κανένα λάικ σε καμιά ανάρτηση κάποιου που πάει κόντρα στην πολιτική ορθότητα ή κορεκτίλα των κηνσόρων της «ηθικής». Εκεί θα σε κλάψει η μανούλα σου. Εκεί είναι στάντμπαϊ οι διάφοροι Ταλιμπάν για να σε φάνε ζωντανό…
Βλέπετε, υπάρχουν (εκτός από τις επαγγελματικά οργανωμένες ομάδες κρούσης, βλ. Σύριζα, και Αν.Ελ), και πολλές ατύπως «οργανωμένες» αυλές, που αν τους θίξεις, ή αν νομίσουν ότι τους θίγεις τα ιερά και τα όσια, πέφτουν (ομαδικά) να σε καταπιούν αμάσητο. Έτσι γενικά λειτουργούν οι συντεχνίες, που ας μη το ξεχνάμε, είναι η πεμπτουσία του φασισμού (διότι φασισμός=συντεχνιασμός).
Αυτό λοιπόν γίνεται συχνά, και σε πολλούς. Προσωπικά μου έχουν κατεβάσει με αναφορές και «ριπόρτς» δυο φορές προφίλ στο Φέισμπουκ (ως Strange Attractor) όταν π.χ. τα «έβαλα» με την Ραχήλ και τους Αν Ελ. Οι ψεκασμένοι δεν παίζονται σε αυτά… κανονικοί Ταλιμπάν λέμε.
Κάτι ανάλογο, σε πολύ πιο ήπια μορφή, έγινε και χθες, με αφορμή την διήμερη ενασχόληση των social media, αλλά και των ΜΜΕ με μια ανάρτηση του Φαήλου Κρανιδιώτη στο Φέισμπουκ. Μια σκληρή ατάκα  σχετικά με την «αξύριστη χήρα» του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει «σταυροφορία» στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο εναντίον του «φασίστα» και «ομοφοβικού» Φαήλου. Ύβρεις, απειλές τσαμπουκάδες και γενικώς μια άνευ προηγουμένου επίθεση, κυρίως από άτομα που ούτε καν διάβασαν, αλλά και να διάβασαν ούτε καν κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο ποιητής. Ο κάθε «καλλιτέχνης», ο κάθε «θεατράνθρωπος», γενικά ο κάθε χλεχλές της «καλλιτεχνικής μας διανόησης» βρήκε αφορμή να βγει στον αέρα και να πουλήσει «ευαισθησία»… για κάτι που ΔΕΝ κατάλαβε.
Προσωπικά δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα, αφού δεν με αφορά. Ο κόσμος καίγεται, και κάποιοι ασχολούνται με τα ερωτικά και τα κληρονομικά κάποιου μακαρίτη… σιγά τα ωά. Με αφορά όμως η αήθης επίθεση που δέχθηκε ο φίλος μου ο Φαήλος, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με φασισμό, με ακροδεξιά κλπ. τουναντίον θα έλεγα…  απλά του βγήκε το όνομα, και στην μπανανία μας όπως λέμε, επειδή καλύτερα να σου βγει το μάτι … είπα να δω τι γίνεται. Και όντως γίνονταν ο κακός χαμός!
Από κει και πέρα όμως, συνέβη και κάτι άλλο ενδεικτικό της «δημοκρατικής» υποκρισίας κάποιων μεγαλόσχημων «πολιτικά ορθών» του Φέισμπουκ (και όχι μόνο). Κάτι που αγγίζει τα όρια της ιδεολογικής, συναισθηματικής, ή και ψυχολογικής εξαπάτησης, του διπολισμού,  ή ακόμη και της σχιζοφρένειας. Κάτι που χαρακτηρίζει δηλαδή τις ψεύτικες και εν πολλοίς τεχνητές ψεύτικες «φιλίες» στο Φέισμπουκ.
Αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένο (συνάδελφο του Φαήλου μάλιστα, και μέλος αν δεν κάνω λάθος του ιδίου κόμματος) διάσημο του Φέισμπουκ, ο οποίος όχι μόνο χαρακτήρισε «ζώον» τον Κρανιδιώτη, αλλά και «ζώα» όσους, λέει, συμφώνησαν μαζί του! Και επειδή τόλμησα να τον ρωτήσω (στο Φέισμπουκ πάντα) αν θεωρεί πραγματικά ότι είναι «ζώα» όσοι δεν συμφωνούν μαζί του (που’σαι ρε Βολταίρε), με διέγραψε σε χρόνο ντε τε, ειρωνευόμενός με, και καλά έκανε αφού έτσι αντιλαμβάνεται την διατύπωση των διαφορετικών από τη δική του απόψεων. Αυτό από μόνο του είναι ασήμαντο, αφού στο παρελθόν με έχουν διαγράψει δεκάδες άλλοι, και μάλιστα πιο σοβαροί… οπότε δεν στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα.  Εδώ δεν μιλιέμαι με παιδικούς φίλους και με συγγενείς εξαιτίας των απόψεών μου στο διαδίκτυο, θα με πειράξει ένας ακόμη;
Στενοχωρήθηκα όμως από αυτό που ακολούθησε, με ταυτόχρονες διαγραφές μου από δεκάδες δήθεν «φρεντς», αλλά και με κατάρες και βρισιές στο «ινμποξ». Από άτομα που χρόνια ολόκληρα λούφαζαν, και απλά παρακολουθούσαν, και που βρήκαν αφορμή από το νεύμα του «αρχηγού» να εκδηλωθούν επιτέλους. 

Εν ολίγοις, κάποιοι έσπευσαν να με σβήσουν, αλλά  και να με καταραστούν(!), επειδή απλά αναρωτήθηκα για το αν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «ζώα» όσοι διαφωνούν με την άποψή μας. Μιλάμε για δημοκρατικότητα … όχι αστεία. Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι μεγαλύτεροι φασίστες κοπρίζουν στο όνομα της δημοκρατίας…
Προσωπικά ασχολούμαι εντατικά με το φέισμπουκ, διότι μου προσφέρει και αυτό μια μορφή ψυχοθεραπείας. Είναι ένα βήμα για να εκφράζω τις απόψεις μου επί παντός επιστητού, και να ξεθυμαίνω (αντί να γυρνάω στα καφενεία και στις πλατείες, τα λέω μέσω του Η/Υ), να εκτονώνομαι δηλαδή, και να μη τα κρατάω μέσα μου, και άρα να μη δηλητηριάζομαι καθημερινά, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Από κει και πέρα ποτέ δεν έβρισα κανέναν και ποτέ δεν χρησιμοποίησα βωμολοχίες, πόσο δεν μάλλον να καταραστώ κάποιον. Ειρωνεία, χλεύη, και σάτιρα ναι, και μάλιστα μπόλικη. Βρισιές, κατάρες, απειλές,  ποτέ… Και όμως!
Αυτή λοιπόν είναι η δημοκρατία του Φέισμπουκ. Ψευδεπίγραφη… με συμμετέχοντες  μπόλικους Ταλιμπάν, που ανάθεμά με αν διαβάζουν ή αν καταλαβαίνουν τις διάφορες αναρτήσεις. Απλά, ως πρόβατα, ακολουθούν τον τσοπάνη τους…  Ο οποίος, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικότητάς του, όποιον δεν συμφωνεί μαζί του τον χαρακτηρίζει «ζώον»… με τα πραγματικά ζώα να τον ακολουθούν στα τυφλά.
Αυτά…

Strange Attractor

ΥΓ-  Ενδεικτικό της τρικυμίας εν κρανίω κάποιων είναι κι αυτό που διάβασα, από τα πολλά εναντίον του Φαήλου, ότι δηλαδή «καλά να πάθουμε αφού τέτοιους ψηφίζουμε, και άρα τέτοιοι μας αξίζουν»!
Το ότι ο Φαήλος ΔΕΝ είναι βουλευτής, αλλά ήταν και είναι άλλοι όπως ο Στρατούλης, η Γαϊτάνη, ο Ζαγοράκης, ο Ανατολάκης, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, η κυρά Τασία, η Σία, κλπ κλπ κλπ δεν τον αγγίζει τον συγκεκριμένο «πολιτικά ορθό» μαϊντανό. Ο Φαήλος τον φταίει…

4 σχόλια:

  1. στη χώρα της πουστιάς, με τις πούστρες δεν τα βάζεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το "ψητός Μαροκινός" του Τσουκαλά ούτε πίσσα ούτε πούπουλα βλέπω... φαίνεται πως πήγαν νωρίς για ύπνο οι πολιτικά ορθοί φελλοί του φέισμπουκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή