27.1.16

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα...



Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης με τα μέτρα που έχει προτείνει η ίδια, πόσο μάλλον που οι δανειστές θα απαιτήσουν και επιπλέον μέτρα τα οποία, θα πλήξουν αυτό που η ίδια νομίζει ως τελευταίο της ανάχωμα: το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.




Με σχολαστική ακρίβεια από ένα μείγμα άγνοιας, ιδεοληψιών και συνειδητής εξαπάτησης, με στόχο τη νομή της εξουσίας και των προνομίων της,  η σημερινή κυβέρνηση και το συνονθύλευμα που την έφερε στην εξουσία, έχει σφραγίσει κάθε διέξοδο διαφυγής και βαδίζει στο βέβαιο όλεθρο.
Ο κίνδυνος να συμπαρασύρει μαζί τη χώρα είναι μεγάλος. Η στήλη έχει επισημάνει από πολύ νωρίς πως η κυβέρνηση της αριστεράς θα επιφέρει στη χώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο. Οι εξελίξεις δυστυχώς την επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής…


Στην κυβέρνηση τρέφουν την ψευδαίσθηση πως αν ελέγξουν ασφυκτικά τα κανάλια, παραβιάζοντας αν χρειαστεί και το σύνταγμα,  θα περισώσουν την επιρροή τους στις εξελίξεις, εξασφαλίζοντας την παραμονή στην εξουσία ή θα πέσουν στα μαλακά την επομένη...
Ως αναλφάβητοι ακόμη και μαρξιστικά δεν καταλαβαίνουν πως όταν αλλάζουν οι υλικές συνθήκες της διαβίωσης για την πλειοψηφία, κανένα μέσο προπαγάνδας ή εκφοβισμού δεν μπορεί να προφυλάξει την εξουσία (...τους κλασικούς του φιλελευθερισμού με αντεστραμμένο συμπέρασμα αντέγραψε ο Μαρξ). Ακόμη και η Χούντα που ήλεγχε ερμητικά τηλεόραση και εφημερίδες,  που τρομοκρατούσε τους πάντες και βασάνιζε κόσμο, όταν υποβιβάσθηκε το βιοτικό επίπεδο λόγω της πετρελαϊκής κρίσης δεν κατάλαβε πως και από πού έφυγε...
Έχουν αντιγράψει καλά τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά σε λάθος εποχή. Στον Ανδρέα συγχωρήθηκαν όλα από την πλειοψηφία, γιατί εφάρμοσε την καταστροφική πολιτική σε μια περίοδο παγκόσμιας πιστωτικής επέκτασης που οδήγησε στη μεγαλύτερη παγκόσμια χρηματοπιστωτική φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει. Αυτοί πήγαν να εφαρμόσουν τα ίδια σε μια περίοδο αποδανειοποίησης ή πιστωτικής συρρίκνωσης.
Το ηθικό μειονέκτημα
Σε μια κοινωνία και οικονομία διαλυμένες από την κρίση και τις ψεύτικες υποσχέσεις επέλεξαν να διορίσουν τις οικογένειες και τους φίλους σε θέσεις αργομισθίας στο δημόσιο με μπόνους καμιά 15αριά κλιμάκια, να δώσουν μικρές αυξήσεις στους υπόλοιπους και να φορτώσουν με φόρους και εισφορές όλους τους άλλους. Επέλεξαν δηλαδή να φορτώσουν με βάρος τα κλωνάρια από όπου κρέμονται οι πελάτες τους και να κόψουν κι άλλο τις ρίζες που κρατάνε το δένδρο όρθιο. Η απόλυτη ανοησία που οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.
Η προαναγγελία των φόρων και των εισφορών έχει δημιουργήσει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στη φθισική οικονομία. Αν οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ασχολούνται με κάτι τους επόμενους μήνες είναι να κλείνουν βιβλία και να καταγράφουν ανεξόφλητες οφειλές.
Ο αναβρασμός στην κοινωνία και την οικονομία ενισχύεται και από τις δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό και την πιθανότητα η χώρα να αποκλειστεί από τη ΣΕΓΚΕΝ. Η παλαβή αριστερά με τις ανόητες δοξασίες του όλοι χωράμε και πως εμείς θα εφοδιάζουμε με ταξιδιωτικά έγγραφα πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, έχει καταφέρει να κάνει τη χώρα τον ισχυρότερο πόλο έλξης δυστυχισμένων της Βορείου Αφρικής, της Αραβίας και της Κεντρικής Ασίας.
Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα τεράστιες μάζες λαθρομεταναστών και προσφύγων είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός.
Επίσης, την ώρα που η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, κατάφεραν σε ένα χρόνο να προσθέσουν και τον κίνδυνο της αποβολής από τη ΣΕΝΓΚΕΝ.
Αναβρασμός...
Εν τω μεταξύ η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό ανάλογο με εκείνον της περιόδου των αγανακτισμένων, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία Συντάγματος δρομολόγησαν τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όλοι απαιτούν τα πάντα απ’ όλους, όπως τους εκπαίδευσαν τόσα χρόνια οι δημαγωγοί.  Για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και εισφορές. Άρα, είτε οι φόροι και εισφορές δεν θα πληρωθούν είτε οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου θα μειωθούν.
Επειδή στην Ελλάδα όσοι πληρώνουν φόρους και εισφορές πληρώνουν τις υψηλότερες στην Ευρώπη, οποιαδήποτε αύξηση θα οδηγεί σε μείωση των εσόδων. Άρα, στο τέλος της ημέρας θα κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Οι ευκαιρίες...
Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να αποφύγει τα χειρότερα το 2010 ή έστω το 2012 και να έκανε δραστικές μεταρρυθμίσεις με άξονα τη μείωση του κράτους. Όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2010 κορόιδευαν τους ξένους και τον εαυτό τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την τελευταία ευκαιρία πέρυσι το Φεβρουάριο, να κάνει αυτό που εν μέρει και διστακτικά κάνει τώρα: να κλείσει τα μέτρα που ζητούσαν από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η οικονομία είχε αρχίσει να αναθερμαίνεται και με τη βοήθεια της χαμηλής τιμής του πετρελαίου σήμερα θα είχε κλείσει το 2015 με ανάπτυξη 3-4% και την ανεργία μερικές μονάδες παρακάτω.
Αν η επιλογή ήταν η έξοδος από το ευρώ θα έπρεπε να το κάνει το καλοκαίρι του 2015. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ανυποχώρητη στάση θα διατηρούσαν πίσω τους μια μερίδα της κοινωνίας ακόμη και αν οδηγούσαν τη χώρα σε εμφύλιο.
Τώρα στη ρήξη, θα τους ακολουθήσουν λιγότεροι, ενώ το σενάριο της ανάπτυξης μέσω της φορολόγησης μοιάζει παλαβό και οδηγεί σε αδιέξοδο.
Ο ψεύτης και ο... ανόητος τον πρώτο χρόνο χαίρονται... και ο πρώτος χρόνος πέρασε.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα με επιτάχυνση γεωμετρικής προόδου.

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου