19.2.16

Η ατελείωτη στρατιά των συμβούλων…



Προτού αρχίσω να σας απαριθμώ τους συμβούλους του κάθε υπουργού και του Πρωθυπουργού, απλώς να υπενθυμίσω την πρώτη δήλωση που έκανε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας. Τους είπε να περιορίσουν τους συμβούλους ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν για ανθρωπιστικές ανάγκες.




Ε, λοιπόν, 13 μήνες μετά υπήρξε η επίσημη χαρτογράφηση των κυβερνητικών συμβούλων, η οποία έγινε όχι βεβαίως οικεία βουλήσει αλλά επειδή το ζήτησαν βουλευτές της ΝΔ. Σύμφωνα με αυτήν, 14 υπουργοί και ο Πρωθυπουργός διαθέτουν 171 συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους. Στον κατάλογο αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι σύμβουλοι των γενικών γραμματέων, των υφυπουργών κ.ά.
Ιδού λοιπόν αναλυτικά οι σύμβουλοι των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου έτσι όπως κατατέθηκαν την Τετάρτη το πρωί στη Βουλή...


Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Ν. Παππά και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης διαθέτουν 171 συμβούλους, τους περισσότερους από όλους τους υπουργούς, πλην όμως είναι σαφώς μειωμένος ο αριθμός αυτός από αυτόν των προκατόχων του.
Ακολουθούν οι υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών με 57 συμβούλους ο καθένας, σε απόσταση αναπνοής ο Γ. Κατρούγκαλος με 54 συμβούλους, εν συνεχεία ο Ευ. Τσακαλώτος με 41 συμβούλους (χωρίς να διευκρινίζεται αν ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο περιβόητος Κορεάτης Κιμ). Ακολουθούν ο υπουργός Παιδείας με 36 συμβούλους (ο κ. Ν. Φίλης  λέει ότι διαθέτει και άλλους συμβούλους αλλά εργάζονται σε εθελοντική βάση), ο υπουργός Αμυνας με 34, ο υπουργός Δικαιοσύνης με 30, ο Υποδομών με 29, ο Εξωτερικών με 28, ο Υγείας με 23, ο Αγροτικής Ανάπτυξης με 18, ο Πολιτισμού με 17 και τους λιγότερους έχει ο υπουργός Ναυτιλίας με 7 (χωρίς να διευκρινίζεται αν σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο φίλος της Ράνιας Σβίγγου που διορίστηκε προσφάτως στον κ. Δρίτσα).
Εκείνο που έμαθα είναι ότι οι βουλευτές της ΝΔ - και συγκεκριμένα ο Α. Κατσανιώτης - δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από την κυβερνητική απάντηση και πρόκειται να επανέλθουν με νέα ερώτηση ζητώντας να μάθουν και τους ειδικούς συμβούλους, καθώς και τα ονόματα των συμβούλων.
Ενας διορισμός με πολλά ερωτηματικά!
Δεν επρόκειτο να ασχοληθώ  άλλο με τον πιο απίστευτο διορισμό που έγινε ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή να διορίσουν υπάλληλο σε ανύπαρκτο πρόεδρο ανύπαρκτης κοινοβουλευτικής ομάδας, αν δεν ελάμβανα σημείωμα από τους αρμοδίους της Βουλής που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ενώ παραδέχονται ότι ένας τέτοιος διορισμός έγινε σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όπως επικαλούνται, αναφέρουν ότι η θέση μετακλητού υπαλλήλου που δικαιούνται οι πρώην πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων καταργείται με την έναρξη της επόμενης βουλευτικής περιόδου, δηλαδή τον Οκτώβριο.
Τι σημαίνει όμως «με την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου»; Ας δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα: αν επρόκειτο να απολύσουν τον Οκτώβριο την εν λόγω υπάλληλο που διόρισαν τον Φεβρουάριο σε ανύπαρκτη θέση, γιατί τη διόρισαν μόνο για λίγους μήνες; Δεύτερον, η Βουλή διανύει την ΙΖ' περίοδο. Η ΙΗ' περίοδος κατά την οποία καταργείται η θέση της μετακλητού υπαλλήλου δεν ξεκινά μετά από εκλογές, με την έναρξη εργασιών της νέας Βουλής; Αν ερμηνευθεί έτσι ο Κανονισμός, η θέση τότε δεν καταργείται όσο διαρκεί η περίοδος αυτής της Βουλής (ΙΖ).
Εκτός βεβαίως αν έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Λέτε;

Βηματοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου