29.5.16

«Πάρκιγκ» προσφύγων και μεταναστών η Θεσσαλονίκη!



Δραματική επιδείνωση στο προσφυγικό για το νομό Θεσσαλονίκης προκάλεσε η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης καθώς, στο πλαίσιο της επιχείρησης, τις προηγούμενες μέρες μεταφέρθηκαν σε κέντρα και καταυλισμούς περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σχεδόν σε 10.000 άτομα. Αυτήν τη στιγμή η Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δέχονται υπέρμετρη επιβάρυνση, καθώς στο νομό έχουν αναπτυχθεί 13 δομές, αλλά λειτουργούν δέκα, ενώ άλλες τόσες έχουν στηθεί τους τελευταίους μήνες σε Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία.



Περιφέρεια και δήμοι υποστηρίζουν ότι η περιοχή αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς εξακολουθεί να σηκώνει το 70% του προσφυγικού προβλήματος της χώρας. Την περασμένη Πέμπτη, οπότε ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, μεταφέρθηκαν περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο πρώην εργοστάσιο της SOFTEX, στην περιοχή του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών, αλλά και στις εγκαταστάσεις της πρώην SINATEX, στην περιοχή Καβαλαρίου στο δήμο Λαγκαδά, που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου…



Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να αιφνιδιάζει με τη δημιουργία, εν μια νυκτί, κέντρων φιλοξενίας σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρημένες, όπως οι δήμοι Δέλτα και Λαγκαδά. Στα περισσότερα παρατηρείται συνωστισμός, ενώ σε άλλα οι ελλείψεις στις βασικές υποδομές είναι πολλές, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να απαιτούν να φύγουν ή να μεταφερθούν σε κέντρα που είναι πιο οργανωμένα.
Εκτός όμως από τις δέκα δομές που λειτουργούν και τις τρεις που θα είναι έτοιμες τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει και άλλες, καθώς βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αξιολόγησης νέοι χώροι, κυρίως παλιά βιομηχανικά κτίρια ανά την περιφέρεια του νομού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να αποσυμφορηθούν έως ένα βαθμό τα δύο μεγάλα κέντρα στο νομό Κιλκίς, η Νέα Καβάλα και το Χέρσο, αλλά και ο καταυλισμός στο Πλάζα, όπου οι πρόσφυγες φτάνουν περίπου τις 9.000 - 10.000.
Οι δήμαρχοι πάντως υποστηρίζουν ότι αν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, πολύ σύντομα η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου, ενώ φοβούνται ότι θα προκληθεί μεγάλη κοινωνική έκρηξη στην περίπτωση που προστεθούν προσφυγικές δομές στην υφιστάμενη λίστα. 
Που βρίσκονται τα κέντρα
Οι δέκα χώροι φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη είναι:
1. Σε Διαβατά - στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στο δήμο Δέλτα.
2. Στο λιμάνι της πόλης (Θεσσαλονίκη).
3. Στα Λαγκαδίκια - στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στο δήμο Λαγκαδά.
4. Στο πρώην εργοστάσιο της EXALKA στο δήμο Ωραιοκάστρου.
5. Στον οικισμό Βαγιοχωρίου, πρώην εργοτάξιο «Εγνατία Οδός ΑΕ» στο δήμο Βόλβης.
6. Στο πρώην βυρσοδεψείο «Καραμανλή» στο δήμο Δέλτα.
7. Στην πρώην εταιρεία logistics Fraport κοντά στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, επίσης στο δήμο Δέλτα.
8. Στις εγκαταστάσεις της πρώην εταιρείας ΑΛΕΞΥΛ, αγρόκτημα Αλεξιάδη στο Δερβένι, κοντά στη Λητή στο δήμο Ωραιοκάστρου.
9. Στο πρώην εργοστάσιο της SOFTEX στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.
10. Στο πρώην εργοστάσιο SINATEX στον Άγιο Βασίλειο, στην τοπική κοινότητα Καβαλαρίου στο δήμο Λαγκαδά. 



Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το επόμενο διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουν κέντρα στους εξής χώρους:
1. Στο Καλοχώρι του δήμου Δέλτα μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σουπερμάρκετ (πρώην κλωστοϋφαντουργία «Ηλτέξ» στη βιομηχανική περιοχή) ή αλλιώς παλιές αποθήκες σουπερμάρκετ Σ.Κ. Μάρκετ Ηλιάδη).
2. Στο παλιό κέντρο ανακύκλωσης τριώροφο περίπου 7.000 τ.μ. στην Ευκαρπία στον κόμβο του Δερβενίου στο δρόμο προς Λαγυνά. Σύμφωνα με το δήμο θα στεγαστούν υπηρεσίες ΜΚΟ μόνο για 500 άτομα
3. Στο δήμο Θέρμης ο χώρος που μισθώθηκε αφορά σε σιταποθήκη 6.000 τ.μ και βρίσκεται στη στροφή Σουρωτής στο δρόμο Θέρμης - Πολυγύρου (πρώην αποθήκη Κορδογιάννη).
Γ. Μουζάλας: Το φθινόπωρο αδειάζει η Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ δραματική έκκληση για μείωση των προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τον επιμερισμό τους αναλογικά με βάση τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα, απευθύνουν περιφερειάρχης και δήμαρχοι της περιοχής, υποστηρίζοντας πως μετά την εκκένωση της Ειδομένης, το βάρος μετατοπίστηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Στο αίτημα αυτό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει επιμεριστεί αναλογικά ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα και θα πάψει η υπέρμετρη επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας. «Ο περιφερειάρχης εξέφρασε το δίκαιο παράπονο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού ανισόρροπα μοιράστηκε στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό. Του εξήγησα ότι ήταν οι συνθήκες που δεν μας επέτρεψαν να οργανώσουμε καλύτερα αυτήν την ιστορία» δήλωσε ο υπουργός, ενώ τόνισε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτός ο σχεδιασμός με τα πολλά κέντρα στη Μακεδονία θα σταματήσει. «Θα μοιραστεί ισόρροπα ο προσφυγικός πληθυσμός στις περιφέρειες μέσα σε καλύτερα κέντρα κι από εκεί πια, έχοντας κάνει την καταγραφή, θα αρχίσουν οι προσπάθειες που νομίζω ότι θα έχουμε βοήθεια από την Ευρώπη για το relocation» επισήμανε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας να δείξουν εμπιστοσύνη. 



Κέντρα εκτός Θεσσαλονίκης
Προσφυγικά κέντρα και καταυλισμοί έχουν στηθεί και λειτουργούν τους τελευταίας μήνες και σε άλλους νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτά είναι:
Νομός Κιλκίς: Κέντρα σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, καταυλισμός Πλάζα και βενζινάδικο πέριξ της Ειδομένης.
Νομός Πιερίας: Κέντρο στην Πέτρα Ολύμπου, στο Κτήμα Ηρακλή, στο κάμπιγκ Νηρέας, που αναμένεται να κλείσει, ενώ έκλεισε προσφάτως και ο καταυλισμός στην περιοχή Χράνη.
Νομός Πέλλας: Οι εγκαταστάσεις των πρώην σφαγείων στα Γιαννιτσά.
Νομός Ημαθίας: Το στρατόπεδο «Αρματολού Κοκκίνου» στην πόλη της Βέροιας Αγία Βαρβάρα και το στρατόπεδο «722» στην πόλη της Αλεξάνδρειας.
«Εμπάργκο» στην καθαριότητα των προσφυγικών κέντρων
«Εμπάργκο» στις υπηρεσίες καθαριότητας και υγιεινής στα κέντρα και τους καταυλισμούς προσφύγων που στήθηκαν το τελευταίο διάστημα στις περιοχές τους κήρυξαν δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας πλήρη αδυναμία να καλύψουν τις νέες ανάγκες που ανέκυψαν.
«Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες για να υπηρετήσουμε τα Hot Spot που έφτιαξε η κυβέρνηση, χωρίς καν να μας ρωτήσει αν μπορούμε να τα καθαρίσουμε» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αιρετοί.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, χωρίς καμία συνεννόηση με τους δήμους, σε μίσθωση βιομηχανικών χώρων, και μάλιστα σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρημένες, όπως οι δήμοι Δέλτα, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δημάρχων. Μέχρι σήμερα σε Δέλτα και Λαγκαδά, όπου λειτούργησαν τα πρώτα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (Διαβατά και Λαγκαδίκια) οι δήμοι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το έργο της καθαριότητας, κάνοντας αποκομιδή απορριμμάτων, σάρωμα και πλύσιμο δρόμων και κάδων. Στο εξής όμως, όποτε τίθενται σε λειτουργία νέοι χώροι στις ίδιες περιοχές, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν, καθώς δεν διαθέτουν ούτε εξοπλισμό ούτε και προσωπικό. «Η συμβολή και οι υπηρεσίες του δήμου αφορούν αποκλειστικά και μόνο το κέντρο των Διαβατών. Ακόμα και για αυτό όμως ζητήσαμε τη συνδρομή γειτονικών δήμων, που μας διέθεσαν κάδους και απορριμματοφόρα, καθώς εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην καθαριότητα των μισθωμένων χώρων, λέγοντας πως αυτό είναι υποχρέωση της κυβέρνησης.«Είναι δικό της πρόβλημα. Εμείς δεν θα αφήσουμε τους πολίτες και ολόκληρη την περιοχή για να γίνουμε υπηρέτες των νέων δομών που έφτιαξε η κυβέρνηση εν αγνοία μας» σχολίασε δηκτικά ο δήμαρχος. 



Δηλώνουν αδυναμία και… απροθυμία
Στο δήμο Λαγκαδά, όπου ήδη λειτουργεί κέντρο με 800 πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια, πρόκειται άμεσα να λειτουργήσουν και άλλα κέντρα, στα οποία όμως η δημοτική αρχή δηλώνει ότι δεν θα παρέχει καμία υπηρεσία στην καθαριότητα των χώρων. «Δηλώνουμε πλήρη αδυναμία να αντεπεξέλθουμε σε νέες ανάγκες που ανακύπτουν. Πέραν του κέντρου στα Λαγκαδίκια, δεν πρόκειται να αναλάβουμε άλλους χώρους» τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης. Ο δήμος και η υπηρεσία καθαριότητας, όπως είπε, αδυνατούν να καθαρίσουν τόσους χώρους, καθώς ήδη υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι σε 47 χωριά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμος Ωραιοκάστρου, στον οποίο ανήκει διοικητικά ο χώρος, όπου βρίσκεται το νέο κέντρο στις εγκαταστάσεις της πρώην εταιρείας ΑΛΕΞΥΛ, αγρόκτημα Αλεξιάδη στο Δερβένι. Ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης ξεκαθαρίζει πως μετά την άρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης να συνεννοηθεί μαζί του για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή ευθύνης του, δεν πρόκειται να κάνει στο εξής αποκομιδή απορριμμάτων, ούτε και να συμβάλει στην υγιεινή του χώρου.
Η δημιουργία κέντρου προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της SOFTEX στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αιφνιδίασε τη δημοτική αρχή, η οποία την επόμενη μέρα έπρεπε να αλλάξει τον προγραμματισμό της υπηρεσίας καθαριότητας. «Το κέντρο φιλοξενεί ήδη 800 άτομα με προοπτική να φτάσουν τα 1.500. Ως εκ τούτου, ο δήμος πρέπει να αναλάβει τον καθαρισμό του. Ήδη τοποθετήσαμε κάδους απορριμμάτων και στέλνουμε απορριμματοφόρα, αλλά αυτό θα ισχύσει μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη» επισήμανε ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας. Πρόσθεσε πως ο δήμος ξεκαθάρισε στους αρμόδιους ότι αδυνατεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. «Πληροφορηθήκαμε ότι θα αναθέσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Αυτό μας ανακουφίζει, γιατί εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι έργα μικρής κλίμακας μέσα στον καταυλισμό, κυρίως για τις ανάγκες των παιδιών» υπογράμμισε ο ίδιος.

Φανή Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου