29.5.16

Η θρησκευτική διπλωματία και ο πρόεδρος Πούτιν…



Η ανεπίσημη επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός. Είναι λοιπόν εύλογο να έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και να αναζητούν οι περισσότεροι τις βασικές αιτίες της επίσκεψης σε οικονομικούς λόγους, π.χ. ντιλ στην ενέργεια κ.τλ.




Ομως, κάποιοι insiders έχουν διαφορετική άποψη. Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε "θρησκευτική" διπλωματία και εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό σχεδιασμό της Ρωσίας... 


Αυτή την φορά πρόκειται για το Ρώσικο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και τον εορτασμό των 1000 χρόνων από το 1016 που ένας Ρώσος μοναχός, ονόματι Βλαδίμηρος, βρέθηκε στο Αγιο Ορος.
Οι Ρώσοι θέλουν να οργανώσουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις το καλοκαίρι για να γιορτάσουν το γεγονός. Οι insiders τονίζουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν μέσω αυτών των εντυπωσιακών εκδηλώσεων ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, κάτι που είναι μέρος του γεωπολιτικού σχεδιασμού του κ. Πούτιν σύμφωνα με τους ίδιους.
Γι' αυτό τον σκοπό θέλουν να δοθούν χιλιάδες βίζες σε Ρώσους μοναχούς και ιερωμένους, κάτι που η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με προβληματισμό. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να παραμείνουν στο ρώσικο Μοναστήρι μετά τις εκδηλώσεις. Να "χαθούν" όπως λένε.
Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και πάει πολύ πίσω, προσθέτουν, χωρίς να δίνουν περαιτέρω εξηγήσεις.
Ομολογούμε ότι το θέμα μας ξεπερνά. Μεταφέρουμε λοιπόν αυτές τις απόψεις των insiders με κάθε επιφύλαξη αν και θεωρούμε τους συνομιλητές μας αξιόπιστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου