16.11.16

Η νίκη Τραμπ αυξάνει την λαθρομετανάστευση στις ΗΠΑ;



Οι πολιτικοί ηγέτες του Μεξικού δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τράμπ, αλλά αποκλείουν κατηγορηματικά το να πληρώσουν οι ίδιοι για το τείχος του. Κάτι τέτοιο, λέει η υπουργός Εξωτερικών Claudia Ruiz Massieu, «δεν αποτελεί μέρος του οράματος που έχουμε, και που είναι ένα όραμα συνεργασίας … ένα όραμα που θα κάνει τις δυο χώρες μας πιο ανταγωνιστικές».




Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Enrique Pena Nieto, που ανακοίνωσε κατ ιδίαν στον Τραμπ, όταν αυτός επισκέφτηκε το Μεξικό,  ότι αποκλείεται οι Μεξικανοί να πληρώσουν για το τείχος που σχεδιάζει να αναγείρει στα σύνορα των δυο χωρών, τηλεφώνησε τον νέο πρόεδρο για να τον συγχαρεί, και όπως λέει καλωσορίζει την πρόθεση που εκδήλωσε, να βρει δηλαδή κοινά σημεία συνεργασίας με τις άλλες χώρες…


Το αν θα γίνει κάτι τέτοιο κανείς δεν το ξέρει, όμως οι διάφοροι αναλυτές θεωρούν πως η εκλογή Τραμπ σηματοδοτεί ένα δύσκολο μέλλον για την γειτονική στις ΗΠΑ χώρα.
Το εθνικό νόμισμα του Μεξικού πέσο έκανε βουτιά εν μέσω των φόβων και των ανησυχιών  που προέκυψαν από την δεδηλωμένη πρόθεση του Τραμπ να καταργήσει ή και να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία NAFTA, ένα ενδεχόμενο που μπορεί κάλλιστα να διαλύσει την μεξικανική οικονομία.
Μια άλλη ειρωνεία που προκύπτει τώρα είναι και το γεγονός ότι η εξασθενημένη λόγω της νίκης Τραμπ  μεξικανική οικονομία μπορεί να οδηγήσει ακόμη περισσότερους Μεξικάνους στο να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με την Αμερική, προκειμένου να βρουν εργασία και να ανασάνουν οικονομικά.
Κάτι τέτοιο θα είναι ασυνήθιστο, αφού τα τελευταία χρόνια περισσότεροι είναι οι Μεξικανοί που επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στην πατρίδα τους απ όσοι είναι  εκείνοι που μετακινούνται βόρεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μεξικανός πρώην βουλευτής Agustin Barrios Gomez: «Αν έχουμε οικονομική κρίση στο Μεξικό, όλα τα κέρδη που είδαμε τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την κατακόρυφη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, θα εξαφανιστούν…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου