16.11.16

Το σύνδρομο ξενικής προφοράς, και ο … Αλέξης!



Πολύς ντόρος έγινε στα σόσιαλ μίντια (που αλλού;) από την «περίεργη» συμπεριφορά του πρωθυπουργού μας στη διάρκεια των συναντήσεων του με τον απερχόμενο πλανητάρχη. Η όλη παρουσία του, η στάση και η γλώσσα του σώματός του, το απλανές βλέμμα,  το χαλαρό ντύσιμο, ακόμη και η ομιλία του, προξένησαν ουκ ολίγα σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων αρνητικά.




Κάποιοι μάλιστα, πιο κακοπροαίρετοι, προφανώς έμμισθα τρολ του Κυριάκου, μίλησαν ακόμη και για φαρμακευτική αγωγή που δήθεν παίρνει ο Αλέξης, εξ ου και η εν γένει παρουσία του, ενώ κάποιοι ακόμη πιο ποταποί (προφανώς σαμαρικοί) έφτασαν στο σημείο να μιλούν για εγκεφαλικό επεισόδιο…



Η όλη κατάσταση είναι πράγματι αστεία, αφού κάποιοι συκοφάντες τον συνέκριναν ακόμη και με τον Γκιωνάκη, μέχρι όμως να την πάρει κανείς στα σοβαρά. Και μετά τα πράγματα δυσκολεύουν μεν, μπαίνουν στη θέση τους δε. Διότι, αν το ψάξει κανείς λίγο παραπάνω, δεν χρειάζεται να είναι ούτε ειδικός φυσιογνωμιστής, ούτε νευρολόγος, ούτε καν ψυχίατρος για να αντιληφθεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά σπάνια ιατρική πάθηση. Οι ενδείξεις είναι εκεί, μπροστά στα μάτια μας.
Αναφέρομαι στα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και στα οποία ο Αλέξης φαίνεται να μιλάει με … ξένη (αμερικανική) προφορά. Κάποιοι λένε ότι αυτό οφείλεται στην εμμονή του με τα αγγλικά, τα οποία διδάσκεται εντατικά εδώ και καιρό, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι φταίει η επίσκεψη του στο Όστιν του Τέχας, πριν από μερικά χρόνια, τότε που τον είχε καλέσει ο Μπαρουφάκης για να γνωρίσει από κοντά τους «αγελαδάρηδες μακελάρηδες των λαών». Αυτή η άποψη έχει όντως μια βάση, αφού όπως μου λέει ο φίλος μου ο Τζέρεμι που είναι ντελιβεράς απ’ το Ντάλας, η προφορά του Αλέξη είναι όντως τεξανή!!!!
Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο εμμονικοί, πιο κακοήθεις, που δεν πείθονται απ’ όλα αυτά, και το πάνε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για το περίφημο σύνδρομο της ξενικής προφοράς (foreign accent syndrome) το οποίο είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία οι ασθενείς αναπτύσσουν τρόπους ομιλίας που για τους τρίτους που τους ακούνε εκλαμβάνονται ως ξενική προφορά! Μια προφορά διαφορετική δηλαδή από την κανονική τους, και που γίνεται ακόμη πιο παράξενη αφού οι πάσχοντες δεν έχουν ζήσει στο εξωτερικό. Στην περίπτωση δε του Αλέξη, έξι μέρες στο Τέξας σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν αυτή την προφορά.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο αυτό συναντάται κυρίως σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να το δούμε επίσης ως αποτέλεσμα τραύματος της κεφαλής, πονοκεφάλων, ή ακόμη και αναπτυξιακών δυσλειτουργιών.
Το εν λόγω σύνδρομο διαγνώστηκε και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1907 από τον Γάλλο νευρολόγο Pierre Marie  και έκτοτε έχουν καταγραφεί δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις. Μια χαρακτηριστική περίπτωση συνέβη το 1941,στην εμπόλεμη  Νορβηγία, όταν μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι από θραύσματα οβίδας στη διάρκεια γερμανικού βομβαρδισμού. Όταν συνήλθε, μιλούσε με βαριά γερμανική προφορά, με αποτέλεσμα να κινήσει τις υποψίες των συμπατριωτών της και να απομονωθεί κοινωνικά. Κάποιες μάλιστα αναφορές κάνουν λόγο και για φυλάκισή της ως πράκτορα των…  Ναζί!
Στην περίπτωση του Αλέξη δεν φτάνουμε τόσο μακριά, όσο αμερικάνικη κι αν είναι πλέον η προφορά του, αφού ο ίδιος έχει να λέει πως μεγάλωσε θεωρώντας τους Αμερικάνους μακελάρηδες και φονιάδες των λαών, κάτι στο οποίο συμφωνούν οι στενοί του συνεργάτες Καρανίκας, και Σβίγκου, αλλά και ο πολιτικός του μέντορας Γιώργος Πάντζας που τον ξέρει από μικρό παιδί.
Υπάρχει όμως ένα θεματάκι… πώς να το κάνουμε; Και επειδή μιλάμε για σπάνιο ιατρικό πρόβλημα, καλά θα κάνουμε να το αφήσουμε στους ειδικούς, δηλαδή στους λογοθεραπευτές, τους νευρολόγους, τους νευροφυσιολόγους, τους ψυχίατρους, και τους ψυχολόγους. Ίσως στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειαστεί και διάγνωση από πρωκτολόγο, αφού κάποιοι κακόβουλοι μιλάνε και για εντερικά προβλήματα που πιθανόν να έχει ο Αλέξης, βασιζόμενοι κυρίως στον τρόπο που  κάθεται, αλλά και στον τρόπο που γέρνει το σώμα του. Χώρια τα μονίμως ανοικτά πόδια όταν είναι σε στάση προσοχής. Ίσως ο έμπειρος ιατρός, υπουργός,  και φίλος του, ο  Δρ Πολάκης να έχει κάτι να προσφέρει επ’ αυτού.



Πάντως, η εκδοχή του εν λόγω συνδρόμου ενισχύεται και από μια άλλη παράμετρο, που έχει να κάνει με το στραβό στόμα του πρωθυπουργού, που για κάποιους πολιτικούς αντιπάλους του οφείλεται στην «λανθάνουσα» μαγκιά του, ή στον «κουτσαβακισμό» όπως λένε. Εδώ όμως έρχεται ξανά η επιστήμη και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Διότι ένα από τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου ξενικής προφοράς είναι και η διαφορετικότητα στην κίνηση της γλώσσας και της σιαγώνας από τον πάσχοντα! Κάτι τέτοιο δηλαδή, που γίνεται ασυνείδητα, δημιουργεί στους παρατηρητές την εντύπωση της στραβοστομίασης, οπότε και πάλι μιλάμε για μια μη ηθελημένη πάθηση και όχι για υπερβάλλουσα μαγκιά, η οποία είναι επίκτητη, και οφείλεται στο περιβάλλον στο οποίο ζει και λειτουργεί κάποιος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου ασθενείς πάσχοντες από το φοβερό αυτό σύνδρομο, προκάλεσαν την μετάδοσή του σε φίλους και συγγενείς! Με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ολόκληρες οικογένειες στραβοστομιασμένων, π.χ. στο Μπραχάμι, ή στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, που να μιλάνε ελληνικά με προφορά του Μπρούκλιν, χωρίς όμως ποτέ να έχουν βγει από την Ελλάδα! Άρα, πέρα από όλα τα άλλα, το σύνδρομο είναι και μεταδοτικό. Οπότε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι δεν θέλει και πολύ να αρχίσουν όλοι μέσα στο Μαξίμου, ακόμη και ο Πάνος Καμένος, να μιλάνε σαν Τεξανοί, ή σαν τον ΓΑΠ, και μετά να τους κατηγορούν οι υπόλοιποι για αμερικανοδουλεία, αμερικανιά, εθνική υποτέλεια, προδοσία, κλπ κλπ. Χρειάζεται δηλαδή ιατρική και όχι μόνο εγρήγορση.
Αυτά, και περαστικά του…

Dr. Strange Attractor

ΥΓ- Μέσα στο γαϊτανάκι των γελοίων σχολίων σχετικά με το όλο θέμα, κυκλοφόρησαν και κάποιες φωτογραφίες, που δείχνουν τον Αλέξη να μεταφέρεται σε θρόνο από ιερείς. Την εν λόγω φωτό την αποδίδουν κάποιοι σε περιφορά που έγινε με σκοπό την θεραπεία του πρωθυπουργού από τον Όσιο Ευφραίμ, με διαμεσολάβηση της Ξουλίδου και του όψιμου ευλαβή κ. Φίλη. Εμείς εδώ πάντως θεωρούμε την συγκεκριμένη φωτογραφία  προϊόν κακόγουστου μοντάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου