22.11.16

Ο κόσμος αλλάζει εξαιτίας ενός … φυγόστρατου!



Ο πλανήτης μας, λένε κάποιοι, άλλαξε για πάντα. Ή τουλάχιστον, πρόκειται να αλλάξει. Η εκλογή του αουτσάιντερ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ανακατέψει την τράπουλα,  μπορεί δηλαδή να σημάνει το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Εκτός κι αν αποδειχτεί και αυτός ένας ακόμη κωλοτούμπας, όπως ο δικός μας ο Αλέξης, που άλλα έλεγε κι άλλα κάνει.

 
Ο παππούς και η γιαγιά του Ντόναλντ

Στην περίπτωση όμως του Τραμπ το ζήτημα είναι διαφορετικό, αφού δεν μιλάμε για έναν ακόμη επαρχιώτη Βαλκάνιο «επαναστάτη» της φακής, αλλά για κοτζάμ πλανητάρχη. Που άμα θέλει (λέμε τώρα) στέλνει ένα αεροπλανοφόρο έξω από τον Πειραιά, και μέχρι κι ο ανυπότακτος Καρανίκας θα αρχίσει να βαράει προσοχές…



Εν πάση περιπτώσει, για να σοβαρευτούμε λίγο, ας έχουμε υπόψη ότι στη γνωστή και καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία,  πάρα πολλά γεγονότα εξαρτώνται από την τύχη, από τυχαίους δηλαδή και αστάθμητους παράγοντες. Όπως είναι φερ’ ειπείν η πρόσφατη απρόσμενη εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που πράγματι για πολλούς ίσως να αλλάξει την παγκόσμια γεωπολιτική τάξη πραγμάτων.
Και όλα αυτά, οφείλονται σε ένα φυγόστρατο Βαυαρό του 19ου αιώνα! Τον παππού του Ντόναλντ δηλαδή, ο οποίος το 1885 μετανάστευσε από την Γερμανία στην Αμερική, για να μην πάει… φαντάρος. Σαν τον Καρανίκα ένα πράγμα, που ποιος ξέρει; Ίσως σε 2-3 τέρμινα να δούμε κανένα εγγόνι του πρωθυπουργό στην Γαλλία, ή στη Βόρεια Κορέα…
Τι συνέβη όμως με τον παππού του Ντόναλντ; Διαβάστε παρακάτω… Υπάρχει ένα επίσημο βαυαρικό έγγραφο, για το οποίο πολλοί λένε ότι είναι αυτό που «άλλαξε την παγκόσμια ιστορία». Σύμφωνα λοιπόν με την γερμανική Bild ο ιστορικός  Roland Paul ανακάλυψε ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1905, με το οποίο «εκδιώχθηκε» ο παππούς του Ντόναλντ, ο Φρίντριχ Τραμπ από την Γερμανία.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Το 1885, ο 16χρονος τότε Φρίντριχ άφησε πίσω του την Γερμανία και μετανάστευσε στην Αλάσκα των ΗΠΑ, όπου κατάφερε και έγινε ζάπλουτος, εκμεταλλευόμενος τον τότε «πυρετό του χρυσού», αν και το εξίσου έγκυρο Bloomberg διαφωνεί, ισχυριζόμενο ότι όντως έκανε αμύθητη περιουσία, πλην όμως λειτουργώντας ένα ημιπαράνομο μπορντέλο για τους χρυσοθήρες.
Όπως και να’ χει, ο Φρίντριχ πλούτισε, και λίγο αργότερα (1901) επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Kallstadt, όπου παντρεύτηκε την Elisabeth Christ. Το ζευγάρι έζησε για λίγο καιρό στην Νέα Υόρκη, αλλά επειδή η νεαρή νύφη νοσταλγούσε τα γερμανικά λουκάνικα και το λάχανο τουρσί, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Γερμανία. Κάτι πολύ δύσκολο για τον Φρίντριχ ο οποίος δεν είχε παρουσιαστεί όταν έπρεπε, για να κάνει την στρατιωτική του θητεία ως όφειλε, με αποτέλεσμα να έχει κηρυχτεί ανυπότακτος, φυγόστρατος, λιποτάκτης, και να κινδυνεύει με φυλάκιση και απέλαση. Μάλιστα, εκτός από φυγόστρατος, ήταν και ένοχος λαθρομετανάστευσης (από την ανάποδη)  επειδή το 1885 δεν είχε ενημερώσει τις αρχές της Βαυαρίας για την αναχώρησή του! 

Σύμφωνα λοιπόν με το Διάταγμα του 1905, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο Φρίντριχ θα έπρεπε να εγκαταλείψει το βασίλειο της Βαυαρίας μέσα σε 8 εβδομάδες, ειδάλλως θα αντιμετώπιζε την βίαιη απέλασή του, και ποιος ξέρει τι άλλο. Μερικές μέρες αργότερα, ο «νεαρός» οικογενειάρχης πλέον  Φρίντριχ απηύθυνε προσωπική έγγραφη έκκληση στον πρίγκιπα Luitpold της Βαυαρίας, τον οποίο χαρακτηριστικά αποκαλούσε «αγαπητό, σοφό, ευγενή, ακριβοδίκαιο, και θεϊκό άρχοντα», πλην όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο Φρίντριχ εξήγησε στην επιστολή του ότι αναγκάστηκε και πήγε στην Αμερική, επειδή δεν εύρισκε δουλειά ως κουρέας στην πόλη του.
Κανονικά, το 1885, πριν μεταναστεύσει ο Φρίντριχ, θα έπρεπε να έχει αφήσει στις τοπικές αρχές ως εγγύηση ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, που θα διασφάλιζε ότι θα επέστρεφε προκειμένου να υπηρετήσει την υποχρεωτική τότε στρατιωτική του θητεία, οπότε και το ποσό θα του επιστρέφονταν. Κάτι που δεν έκανε, και επειδή η στρατιωτική θητεία ήταν τότε ένα θέμα πολύ σοβαρό, οι αρχές δεν μασούσαν πολλά πολλά.
Έτσι, τον Ιούλιο του 1905, ο Φρίντριχ, μαζί με την έγκυο σύζυγό του, και την μικρή του κόρη, πήραν ξανά το πλοίο για την Αμερική, αυτή τη φορά με μισή καρδιά. Το μωρό που γεννήθηκε λίγο αργότερα στην Νέα Υόρκη ήταν ο Φρεντ, ο μπαμπάς δηλαδή του Ντόναλντ.
And the rest is history… που θα ’λεγε κι ο Αλέξης!

Strange Attractor

Δείτε: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου