22.11.16

Αμα το πουν οι Αμερικάνοι...



Από τη δεκαετία του ’50 γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με την πίστη πως ό,τι λέει η Αμερική είναι διαταγή για τα ευρωπαϊκά κράτη. Το «Αμα το πουν οι Αμερικάνοι...» ήταν το ξόρκι που κάλυπτε κάθε παπαριά που σκεπτόταν ο Ελληνας.




Στην Ελλάδα για να βγει ένας πρωθυπουργός έπρεπε να το πουν οι Αμερικάνοι. Αλλά και για να είναι ένας βασιλιάς έπρεπε να το πούνε οι Αμερικάνοι. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχανε την κυβέρνηση στη μάχη με το παλάτι γιατί «το είπαν οι Αμερικάνοι», αλλά και ο Κωνσταντίνος το ’68 έχασε τον θρόνο γιατί «το είπαν (αλλιώς) οι Αμερικάνοι»... 



Ο Παπαδόπουλος έκανε τη δικτατορία, αλλά και ο Ιωαννίδης έτρωγε τον Παπαδόπουλο επειδή είχε πάρει αέρα και δεν το θέλανε οι Αμερικάνοι.
Οι Τούρκοι μπαίνανε στην Κύπρο επειδή το λέγανε οι Αμερικάνοι, αλλά και η χούντα που είχε πουλήσει την Κύπρο έπεφτε επειδή το θέλανε οι Αμερικάνοι.
Οι Αμερικάνοι φυσικά έκαναν τα δικά τους, αλλά στην ελληνική παράνοια από το να γίνει κάποιος αρχηγός επιτελείου μέχρι να εκλεχθεί αντιδήμαρχος στο Ζεφύρι η έγκριση δινόταν από τους Αμερικάνους. Και όχι μόνο οι Ελληνες, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι υπάκουαν τυφλά.
Εάν πρέπει να αναζητηθεί εξήγηση στα κυβερνητικά λεγόμενα ότι ο Ομπάμα θα ερχόταν στην Ελλάδα και θα ανακοίνωνε την ελάφρυνση του χρέους, αυτή βρίσκεται στην αριστερή εμμονή ότι ο κόσμος είναι διαιρεμένος σε δύο στρατόπεδα: το δυτικό όπου γίνεται ό,τι λένε οι Αμερικάνοι και το σοσιαλιστικό όπου οι χώρες αποφασίζουν ελεύθερα να κάνουν αυτό που θέλουν οι Σοβιετικοί.
Στις 16 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν να ζητά τη βοήθεια του Ομπάμα για την απομείωση του χρέους από το Βερολίνο. Στις 18 Οκτωβρίου το Μαξίμου διέρρεε κλιμακούμενες πιέσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον στο Βερολίνο για επίλυση του χρέους πριν από τη λήξη της θητείας του Ομπάμα.
Στις 26 Οκτωβρίου από μέρος του ελληνικού Τύπου ο Μπαράκ Ομπάμα ντυνόταν Αγιος Βασίλης και έφερνε σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Τελικά δεν έγινε τίποτα από αυτά. Ο Μπαράκ Ομπάμα ήρθε στην Αθήνα, επισκέφθηκε την Ακρόπολη, μίλησε για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Και έφυγε για το Βερολίνο, όπου ο Σόιμπλε δεν τον περίμενε σούζα για να κάνει... ό,τι του πει ο Αμερικάνος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρισκόταν στη Βιέννη, από όπου δήλωνε ότι «όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζήτησε την απομάκρυνση του Σόιμπλε. Τελείωσε την ομιλία του έτσι: «Αν θέλεις να οικοδομήσεις μια δυναμική κοινωνία, τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ... Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά». Στην Ελλάδα, όμως, δεν μας αρέσουν αυτά με τις δυναμικές κοινωνίες και τις σκληρές δουλειές. Θέλουμε προέδρους να μας σβήνουν τα χρέη. Και αν οι πρόεδροι είναι Αμερικάνοι, αφού είναι για καλό σκοπό, δεν θα τα χαλάσουμε.

Αντώνης Πανούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου