14.12.16

Δηλαδή πότε θα γίνουν εκλογές;Δηλαδή τι, τώρα δεν θα πάμε σε εκλογές; Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Νέο non paper εξεδόθη τη Δευτέρα στο οποίο επισημάνθηκε πως «παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο εμφατικό τρόπο κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 την επόμενη κιόλας μέρα ο κυριακάτικος Τύπος δημιούργησε μια φανταστική εικόνα, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες εκλογών».
Ομως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι μόνο στη φαντασία του κυριακάτικου Τύπου όπως θέλει να λέει η ομάδα επικοινωνίας του Μαξίμου. Oλοι τις συζητούν. Και οι όταν κάτι τέτοιο το μελετάς έρχεται, δημιουργούνται αυτές ακριβώς οι φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν μπορείς να κρατήσεις τίποτα όρθιο…Το ίδιο βράδυ που ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε «με τον πιο εμφατικό τρόπο» ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, ένας από τους τακτικούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων, έδινε μια άλλη ερμηνεία. Ελεγε ότι με βάση τα όσα άκουσε να λέει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή οι εκλογές θα γίνουν σύντομα, ίσως και στις 22 Ιανουαρίου!
«Απ’ ό,τι διεφάνη από την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, οδηγείται σε σύγκρουση η κυβέρνηση με τους δανειστές και ιδιαίτερα με το ΔΝΤ», δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό ο κ Λεβέντης για να συμπληρώσει: «Σε απόσπασμα της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι οφείλουν οι δανειστές να συμμορφωθούν και ότι δεν θα κάνει καμία άλλη υποχώρηση και ζήτησε και από τη ΝΔ να πάρει θέση σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ». Αρα, κατά τον κ. Λεβέντη οι εκλογές θα έχουν προκηρυχθεί πριν και το τέλος του έτους διότι «επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας θέλει να αποφύγει το στίγμα του μειοδότη στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου για το Κυπριακό».
Αλλά ας πούμε ότι ο κ. Λεβέντης αυτή τη φορά έχει απολέσει το κληρονομικό χάρισμα της προφητείας. Και ας μείνουμε στο non paper: «Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων και η κυβέρνηση θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία», αναφέρουν οι «κύκλοι» του Μαξίμου, που πλέον είναι πιο γνωστοί και από αυτούς των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το ότι «θα κλείσει η αξιολόγηση» μοιάζει να «κουμπώνει» με αυτά που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «βάλει νερό στο κρασί» της –έτσι το είπε, έτσι σας το λέμε–, δείχνοντας ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι. Ως εδώ καλά (λέμε τώρα). Οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αποδείξει ότι ψηφίζουν ό,τι τους πουν προκειμένου να παραμείνουν και κυβερνητικοί και βουλευτές, να μην πάμε δηλαδή σε εκλογές, και αυτό προβλέπεται να κάνουν και τώρα με το νερωμένο κρασί του κ. Τσακαλώτου.
Αλλα ο υπουργός Οικονομικών είπε και κάτι άλλο στο Reuters. Οτι και οι Θεσμοί πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις και προειδοποίησε ότι η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη.
Διότι το ζήτημα με το άτιμο το κρασί είναι πόσο νερό του βάζεις. Ενα στάξιμο είναι μια χαρά, περισσότερο δεν πίνεται. Και ίσως να μην ψηφίζεται. Διότι είναι να απορείς αν θα υπάρξει βουλευτής που να έχει ψηθεί ότι μας ρύθμισαν το χρέος και δόθηκε «13η σύνταξη» και να ψηφίσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή και ΦΠΑ στη ΔΕΗ που τόσο όμορφα το αποφύγαμε φορολογώντας κατά τα άλλα το σύμπαν, από τον καφέ ως τα τσιγάρα.
Σε αντίθεση άλλωστε με τα όσα διαβεβαιώνουν τα κυβερνητικά non papers, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη σκεφτεί τις εκλογές. Ηταν τότε που είχε δύο επιλογές στα τέλη του Οκτωβρίου: η μία κάλπες και ό,τι βγει και η άλλη ανασχηματισμός με πρόσωπα που θα φέρουν το ντιλ με τους δανειστές. Επέλεξε, ύστερα και από το τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, το δεύτερο: πέταξε τα λεγόμενα «βαρίδια» για να πάρει την αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι ξέχασε το πρώτο, άλλωστε ο κομματικός Πάνος Σκουρλέτης εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών, έγινε ο ex oficio άνθρωπος της διενέργειας εκλογών. Και άλλωστε ένα νέο τετ α τετ με την Ανγκελα κλείστηκε για την Παρασκευή…

Ανδρέας Στασινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου