31.1.17

Ανένδοτος ο Τραμπ, παρά τις αντιδράσεις…



Ο Ιρανός Asghar Farhadi είναι σκηνοθέτης, και μάλιστα μιας από τις 12 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα, γι αυτό και είναι υποψήφιος για Όσκαρ. Δυστυχώς όμως, μάλλον δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στη φετινή τελετή, λόγω του … Ντόναλντ Τραμπ.



Ο Farhadi, η ταινία The Salesman του οποίου είναι υποψήφια για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς, δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε και ξαφνικά τώρα δεν μπορεί να επισκεφτεί την Αμερική για να πάρει μέρος στα Όσκαρ…


Όπως λέει, δεν θέλει να προσπαθήσει καν να πάει στις ΗΠΑ, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια εξαίρεση γι αυτόν, επειδή αισθάνεται άσχημα για τις πολλές προϋποθέσεις που του τίθενται προκειμένου να υπάρξει εξαίρεση. «Είχα σκοπό», λέει στο AP, «να πήγαινα και να έλεγα την άποψή μου για το όλο ζήτημα, όμως τώρα δεν θέλω». Στη συνέχεια «καταδικάζει τις άδικες συνθήκες που επιβάλλονται στους συμπατριώτες του, καθώς και στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών», εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό που έγινε δεν θα σταθεί αφορμή περαιτέρω διαίρεσης των λαών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Farhadi ήταν ο πρώτος Ιρανός που κέρδισε Όσκαρ για την ταινία A Separation, το 2011. Προχθές, η Ιρανή ηθοποιός Taraneh Alidoosti, πρωταγωνίστρια του The Salesman, έγραψε στο τουίτερ ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή των Όσκαρ, είτε την αφήσουν να πάει στις ΗΠΑ είτε όχι, επειδή έτσι θέλει, λέει,  να διαμαρτυρηθεί για την «ρατσιστική» πολιτική του Τραμπ.
Εν τω μεταξύ, αρκετοί δικαστές στην Αμερική εξέδωσαν αποφάσεις δια της οποίας απαγορεύουν στην κυβέρνηση να απελαύνει οποιονδήποτε, αν και σύμφωνα με το Reuters αυτές οι κινήσεις δεν μπορούν να καταργήσουν την ισχύ του προεδρικού διατάγματος που εξέδωσε ο Τραμπ, αλλά ίσως καθυστερήσουν την εφαρμογή του, ειδικά αν υπάρξουν και άλλες παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο NBC ότι «τέτοιου είδους αποφάσεις δεν αναστέλλουν  το εν λόγω προεδρικό διάταγμα, και πως όσες βίζες ακυρώθηκαν θα παραμείνουν ακυρωμένες, όπως και όσες είσοδοι στη χώρα απαγορεύτηκαν θα παραμείνουν απαγορευμένες. Το διάταγμα ισχύει κανονικά» τόνισε.
Οι έντονες όμως αντιδράσεις συνεχίζουν, και όλα δείχνουν πως θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με το AP οι γενικοί εισαγγελείς 15 πολιτειών, καθώς και του District of Columbia, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας το διάταγμα ως αντισυνταγματικό, και αντίθετο σε μια από τις θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες, την θρησκευτική ελευθερία. Η απάντηση του Τραμπ σε όλα αυτά ήρθε χθες το πρωί μέσω του τουίτερ, στο οποίο έγραψε: «η πατρίδα μας χρειάζεται πιο ισχυρά σύνορα, και πιο ακραίο φιλτράρισμα (extreme vetting) στους μετανάστες  ΤΩΡΑ! Δείτε τι συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια απαίσια ανακατωσούρα».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου