31.1.17

Οι Κινέζοι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες…



Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau αρέσκεται να βγαίνει στα κανάλια και να περιγράφει το πόσο φιλόξενη είναι για τους πρόσφυγες η χώρα του. Δεν τον κατηγορούμε ως ψεύτη, όμως τα στοιχεία που δημοσιεύει το Refugees Welcome Index, ένας δείκτης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με την GlobeScan, άλλα πράγματα μας δείχνουν. Ότι δεν είναι ο Καναδάς η πιο φιλόξενη χώρα για τους πρόσφυγες, αλλά η … Κίνα!



Στην Κίνα λοιπόν, όπου ήδη φιλοξενούνται 300.000 πρόσφυγες, το 94% των πολιτών της δηλώνει πως θα καλωσόριζε περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα, ενώ το 46% θα τους φιλοξενούσε ευχαρίστως και μέσα στο σπίτι του…


Αυτή όμως η φιλόξενη διάθεση των Κινέζων πολιτών έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Πεκίνου, όπως λέει η Audrey Gaughran,  επικεφαλής Διεθνών Θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας. Σήμερα που μιλάμε, η Κίνα φιλοξενεί μόλις 30 πρόσφυγες από την Συρία.
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέτασε συνολικά 27.000 άτομα από 27 χώρες, ζητώντας τους να πουν την διάθεσή τους απέναντι στο ενδεχόμενο η χώρα τους να φιλοξενήσει πρόσφυγες στη γειτονιά τους ή και στο ίδιο τους το σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό, αφού ένας στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσε πως θα φιλοξενούσε ευχαρίστως πρόσφυγες στο σπίτι του.
Ακόμη και οι ΗΠΑ πέτυχαν ψηλό σκορ, παρά την αντί-προσφυγική ρητορική που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Αυτό κατά την Οργάνωση, αποδεικνύει ότι πολλές φορές υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ πολιτικής και κοινής γνώμης. «Ίσως ένας μικρός αριθμός ανθρώπων φωνάζει αρνητικά, και πιο δυνατά από την πλειοψηφία, η οποία θέλει να στηρίξει τους πρόσφυγες» λέει η Gaughran. Από την πλευρά του, κάτι ανάλογο λέει και ο Stacie Blake, διευθυντής της αμερικανικής επιτροπής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Βλέπουμε τον διπλασιασμό των δωρεών και των εθελοντών τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε πολιτείες όπου οι κυβερνήτες ζητούν την απαγόρευση υποδοχής Σύρων προσφύγων», λέει.
Σίγουρα είναι πολύ εύκολο για κάποιον ερωτηθέντα να πει ότι θα καλωσόριζε τους πρόσφυγες. Θα το έκανε όμως στην πράξη; Όπως λέει ο Blake, πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Για παράδειγμα, αναφέρει πως ένας Αμερικάνος που υπηρετούσε επί δυο χρόνια στο εξωτερικό έδωσε το σπίτι του σε πρόσφυγες. Το σπίτι όμως απείχε αρκετά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ήταν δύσκολο για τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην κοινότητα.



Όσον αφορά στη Κίνα, να μη ξεχνάμε την ισχύουσα εδώ και χρόνια απαγόρευση στις οικογένειες να έχουν πάνω από ένα παιδί. Η συγκεκριμένη χώρα ελέγχει και περιορίζει την πληθυσμιακή της ανάπτυξη επί πολλές δεκαετίες, οπότε το να έχει κλειστές τις πόρτες στους ξένους μπορεί να μην ταιριάζει με τις απόψεις των πολιτών, αλλά είναι μια πολιτική σύμφωνη με τις μακροχρόνιες επιταγές της κυβέρνησης.
Η φιλόξενη τάση όμως προς τους πρόσφυγες χαρακτηρίζει ιδιαίτερα και χώρες που έχουν δει αθρόα είσοδο τέτοιων στα εδάφη του τα τελευταία χρόνια. Χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, και η Ιορδανία. Για την Ελλάδα, όπου βάσει της έρευνας το 86% των κατοίκων της καλωσορίζει τους πρόσφυγες, η Gaughran λέει πως οι συνάδελφοί της ήταν μάρτυρες μιας «απίστευτης ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας», με περιπτώσεις όπου ακόμη και άστεγοι βοηθούσαν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.
Οι Γερμανοί είναι οι δεύτεροι μετά τους Κινέζους πιο φιλόξενοι της έρευνας, με το 96% να θέλει οι πρόσφυγες να μπορούν να έρθουν στη χώρα τους. Όσον αφορά στους τελευταίους στον κατάλογο των φιλόξενων λαών, αυτοί είναι οι Ρώσοι, πολίτες μιας χώρας που είναι η μόνη στην οποία περισσότερο από το 1/3 των κατοίκων της δεν θέλει να υποδεχτεί κανέναν πρόσφυγα!
Τώρα, η Διεθνής Αμνηστία θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις του πλανήτη να βρουν στέγη για 1.2 πρόσφυγες μέσα στο 2017, στην Σύνοδο Ανθρωπιστικής Κορυφής που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολή. Με το 66% των κατοίκων 27 χωρών να θέλουν από τις κυβερνήσεις τους να βοηθήσουν περισσότερο τους πρόσφυγες, το ζήτημα είναι πλέον ξεκάθαρο. Ακόμη όμως και αν όντως αναλάβει δράση όλος ο πλανήτης, τα 9/10 των σχεδόν 20 εκατομμυρίων προσφύγων του κόσμου θα συνεχίσουν να ψάχνουν για στέγη.

Ozy
Απόδοση: S.A. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου