27.1.17

Άνω κάτω στην Ουάσιγκτον…



Στην Ουάσιγκτον άρχισαν τα όργανα. Όπως αναφέρει το CNN, τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους την Τετάρτη. Ένας πρώην επιτελάρχης του υπουργείου χαρακτηρίζει τις παραιτήσεις ως την «μεγαλύτερη ταυτόχρονη αποχώρηση θεσμικής μνήμης που μπορεί κανείς να θυμηθεί».




Οι τέσσερις παραιτηθέντες παίρνουν μαζί τους 150 χρόνια εμπειρίας στην εξωτερική πολιτική, αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο κενό που δύσκολα μπορεί να καλυφτεί. Οι αξιωματούχοι που παραιτήθηκαν είναι ο υφυπουργός Διαχείρισης,  ο αναπληρωτής υπουργός Διοίκησης, ο αναπληρωτής υπουργός Προξενικών Θεμάτων, και ο διοικητής του Γραφείου Ξένων Αποστολών. Αν οι εν λόγω παραιτήσεις συνδυαστούν με δυο ακόμη που προηγήθηκαν, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μένει ουσιαστικά χωρίς ανώτατη διοίκηση που να επιβλέπει αυτό και το προσωπικό του…


Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι τέσσερις παραιτήθηκαν από μόνοι τους ή εξαναγκάστηκαν να το κάνουν. Πάντως, πηγή του υπουργείου αναφέρει στο CNN ότι οι παραιτήσεις είναι μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της νέας κυβέρνησης Τραμπ να κάνει ένα «γενικό ξεκαθάρισμα». Προσθέτει όμως ότι οι παραιτήσεις δεν έγιναν για λόγους διαμαρτυρίας, και ούτε είναι κάποια κίνηση απαξίωσης του νέου προέδρου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει πως αυτό που έγινε είναι φυσιολογικό όταν αλλάζουν κυβερνήσεις, αν και σύμφωνα με την συνδικαλιστική ένωση των υπαλλήλων του υπουργείου, «πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
Το NBC News σημειώνει ότι συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καριερίστες αξιωματούχοι είθισται να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να βρεθούν αντικαταστάτες, προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι αντικαταστάτες με τόση εμπειρία, ειδικά προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα, γι αυτό και γίνεται λόγος για προαγωγή άλλων μέσα από το υπουργείο.
Όσον αφορά στον πρόεδρο Τραμπ, συνεχίζει απτόητος την εργατικότητα που τον χαρακτηρίζει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Χθες μάλιστα τάραξε πάλι τα νερά, δηλώνοντας πως το τείχος που θα αναγερθεί στα σύνορα με το Μεξικό θα χρηματοδοτηθεί από έναν νέο δασμό ύψους 20% που θα επιβληθεί σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων από το γειτονικό αυτό κράτος! Όπως όμως σημειώνει το AP, οι συνεργάτες του Τραμπ αμέσως έσπευσαν να διαψεύσουν αυτή την πρόταση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer, μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει επάνω στο προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε ο πρόεδρος από την Φιλαδέλφεια, είπε πως όντως συζητήθηκε θεωρητικά η ιδέα επιβολής δασμών στα εισαγόμενα από το Μεξικό προϊόντα, και πως κάτι τέτοιο θα έφερνε περίπου $10 δις το χρόνο στα κρατικά ταμεία, βοηθώντας έτσι στην ανέγερση του τοίχους.
Μόλις όμως κυκλοφόρησε η είδηση, ο ανταποκριτής του NBC News Peter Alexander ανέβασε στο τουίτερ το εξής: « ο Spicer μου είπε πως ο δασμός 20% δεν είναι πολιτική πρόταση, αλλά ένα παράδειγμα των λύσεων που υπάρχουν για να πληρωθεί  ο νέος φράκτης».
Τέλος, ανάμεσα στα πολλά που κάνει ο Τραμπ, δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει την Chelsea Manning, που είχε κατηγορηθεί για διαρροές εγγράφων, η ποινή φυλάκισης της οποίας ανεστάλη από τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα λίγο πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, και η οποία έγραψε άρθρο χθες στην εφημερίδα Guardian καταγγέλλοντας τον Ομπάμα πως «δεν άφησε πίσω του κάποια μακροπρόθεσμα επιτεύγματα». Το άρθρο αυτό συζητήθηκε εκτενώς στα αμερικανικά ΜΜΕ χθες το πρωί, οπότε και ο Τραμπ αντέδρασε άμεσα ανεβάζοντας στο τουίτερ (του οποίου είναι φανατικός χρήστης» το εξής μήνυμα: « η Chelsea Manning, που είναι μια αχάριστη προδότρια, και που δεν θα έπρεπε να βγει από τη φυλακή, σήμερα κατηγορεί τον Ομπάμα ως αδύναμο πρόεδρο. Απαράδεκτη!». Η WikiLeaks πάντως, αντέδρασε άμεσα, υπερασπιζόμενη την Manning (δείτε τι γράφει το Hill).

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου