7.1.17

Φυλακόβιοι και … τατουάζ…



Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από την φυλακή της κομητείας του Los Angeles, γνωστή ως Twin Towers, εδρεύει το κέντρο αποκατάστασης πρώην κατάδικων Homeboy Industries, το οποίο βοηθά τα μέλη συμμοριών να επανέλθουν ομαλά στην κοινωνία, με ένα από τα κύρια πλέον καθήκοντά του να είναι το σβήσιμο των τατουάζ τους.




Πρόκειται για ένα καινοφανές, σύγχρονο, και πάνω απ όλα οδυνηρό πρόγραμμα, με έναν πρώην κρατούμενο να περιγράφει την όλη διαδικασία ως εξής: «Είναι σαν να σε κτυπάνε με ένα φλεγόμενο λάστιχο»… Σωματικά οδυνηρό μεν, πνευματικά απελευθερωτικό δε!



Οι λόγοι για τους οποίους οι πρώην κατάδικοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα τατουάζ τους ποικίλλουν. Άλλος επειδή κάποιος συγγενής ή ερωτικός σύντροφος αντιδρά, άλλος επειδή το τατού  έγινε πρόχειρα και δεν αρέσει, κι άλλος επειδή τα τατουάζ του τον εμποδίζουν στο να βρει δουλειά. Μάλιστα ένας από αυτούς τους τελευταίους  αποδίδει την ανεργία του στο τατουάζ που είχε χτυπήσει στο μέτωπό του, και το οποίο έγραφε με μεγάλα γράμματα Fuck The World! Ποιος ξέρει;
Χρησιμοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία από τις φυλακές, και πιο ειδικά αυτά της βάσης δεδομένων του Florida Department of Corrections, το περιοδικό Economist εξέτασε διεξοδικά τα είδη των τατουάζ που συνηθίζονται μεταξύ των κρατουμένων, και τους λόγους για τους οποίους τα χτυπάνε.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Περίπου το 75% των κρατουμένων της Φλόριντα έχουν τατουάζ, με μέσο όρο τρία τατουάζ ανά κρατούμενο. Και δεν είναι μόνο τατουάζ με θέμα την εγκληματικότητα, αλλά υπάρχουν κωμικά, ερωτικά, ρομαντικά, κλπ.
Ηλικιακά, το 85% όσων είναι κάτω των 35 έχουν τατουάζ, ενώ σε ηλικίες άνω των 55 το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 43%.
Μεγάλο ρόλο παίζει η φυλή και το φύλο, με τους λευκούς άνδρες να έχουν πιο πολλά ρατσιστικά τατού, ενώ οι μαύροι πιο πολλά που έχουν σχέση με την συμμορία στην οποία ανήκουν. Οι Ισπανόφωνοι συνηθίζουν να έχουν τατού με θρησκευτικές προεκτάσεις και χριστιανικά ως επί το πλείστον σύμβολα. Οι γυναίκες προτιμούν καρδιές, πεταλούδες, και άλλα τέτοια παρόμοια.
Όσοι έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα έχουν τα λιγότερα τατουάζ, ενώ τα περισσότερα τα έχουν εκείνοι που καταδικάστηκαν για οπλοχρησία, ληστείες, κλπ.
Αν και οι κρατούμενοι με τατουάζ στα πρόσωπα ή στα μέτωπά τους είναι 30% λιγότερο πιθανό να είναι δολοφόνοι, εκείνοι με τατουάζ  ένα «πεντάγωνο στέμμα» ή την φράση ALKN (Almighty Latin King Nation) έχουν 89% περισσότερες πιθανότητες να είναι.
Οι καταδικασμένοι για ποιο «ήπια» αδικήματα τείνουν να προτιμούν τατουάζ με υπαρξιακές και φιλοσοφικές ανησυχίες, όπως π.χ. ρολόγια χωρίς δείκτες, που συμβολίζουν τον χρόνο που περνάνε στη φυλακή, όπως επίσης και μάσκες αρχαίας τραγωδίας.
Τέλος, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, όσο πιο πολλά τα τατουάζ, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες κάποιου να  ξαναγυρίσει στη φυλακή, αν και τα τατού δεν είναι η πρωταρχική αιτία για την επιστροφή στο κελί. Ποσοστιαία πάντως, το 75% όσων επιστρέφουν στη φυλακή έχουν τατουάζ…


Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου