22.1.17

Ο Τραμπ, το κινητό του, η CIA, και τα κακά … ΜΜΕ!



Χθες, η ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ, το Secret Service δηλαδή, αφαίρεσε από τον Ντόναλντ Τραμπ το αγαπημένο του κινητό τηλέφωνο Android, με το οποίο είχε ξεσκιστεί στα τουίτς! Αυτό ανέφερε στο AP ένας κολλητός του νέου προέδρου.



Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το κινητό του Τραμπ αντικαταστάθηκε από μια άλλη κρυπτογραφημένη συσκευή, που έχει την επίσημη έγκριση της ασφάλειάς του…


Ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν ο πρώτος πρόεδρος που χρησιμοποίησε κινητό στη διάρκεια της επίσημης θητείας του. Ξεκίνησε με ένα τροποποιημένο Blackberry, και στη συνέχεια με ένα iPhone από το οποίο είχαν όμως αφαιρεθεί οι περισσότερες δυνατότητές του. Το χρησιμοποιούσε κυρίως για ηλεκτρονική αλληλογραφία και σέρφινγκ στο διαδίκτυο, παρά για τηλεφωνικές κλήσεις.
Η αφαίρεση όμως του κινητού  του Τραμπ, αναμένεται να τον στενοχωρήσει και να τσαλακώσει το στυλ του. Όπως λέει ένας γνωστός του γερουσιαστής, ο Τραμπ ήταν όλη την ώρα με το κινητό στο χέρι, και μάλιστα απαντούσε όλες τις κλήσεις, ακόμη και από άγνωστους αριθμούς. Πολλές φορές έπαιρνε από μόνος τηλέφωνο σε αυτούς τους άγνωστους αριθμούς, αν δεν του άφηναν μήνυμα, και δεν ήξερε περί τίνος πρόκειται.
Όπως λέει στο Cnet ένας πρώην πράκτορας του Secret Service, ο νέος πρόεδρος μάλλον δεν θα έχει τη δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων από την νέα συσκευή που του δόθηκε, αφού αλλιώς θα ήταν εύκολο να γίνονται παρακολουθήσεις των συνομιλιών του από αγνώστους. Ένα άλλο μείον είναι ότι πλέον οι στενοί συνεργάτες και φίλοι του Τραμπ, ακόμη και όσοι είναι δημοσιογράφοι, δεν θα μπορούν να επικοινωνούν απ ευθείας μαζί του, και θα πρέπει να μεσολαβεί η γραμματεία του. Ίσως όμως, προσθέτει, να έχει ακόμη τη δυνατότητα να κάνει τουίτς, που τα λατρεύει. Πάντως, οι υπεύθυνοι του μουσείου Newseum της Ουάσιγκτον ήδη ζήτησαν από τον πρόεδρο να τους δωρίσει το παλιό κινητό του, προκειμένου να το εκθέσουν στο κοινό.




Τώρα, όσον αφορά στις δυο πρώτες μέρες του ως πλανητάρχης, ο Τραμπ τα έβαλε με τα ΜΜΕ, επειδή κατά την γνώμη τους δεν κάλυψαν σωστά την ορκωμοσία του. Παράλληλα, άρχισε να χτίζει γέφυρες με την CIA, επισκεπτόμενος τα κεντρικά της γραφεία. Μπροστά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος πράκτορες, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως στηρίζει την υπηρεσία, χωρίς όμως να αναφερθεί καθόλου στις διάφορες κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον της κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης δια της οποίας κατηγόρησε την CIA ότι «ανακατεύτηκε» στον προεκλογικό αγώνα επιμένοντας ότι η Ρωσία τον βοήθησε να τον κερδίσει με υπόγειες ενέργειες. Όπως τόνισε κατηγορηματικά «δεν υπάρχει κανένας που να στηρίζει περισσότερο τις μυστικές υπηρεσίες από εμένα», συμπληρώνοντας πως για όλα φταίνε τα ΜΜΕ!
Στο θέμα της δημοσιογραφικής κάλυψης της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ ήταν πυρ και μανία, αν και κατά το AP αυτός ήταν που διέδωσε ανακρίβειες, και όχι οι δημοσιογράφοι. Ο Τραμπ είναι αυτός, λένε, που διαστρέβλωσε το μέγεθος και τον παλμό του πλήθους που συγκεντρώθηκε, επιμένοντας ότι έφτανε μέχρι το Washington Monument, την ώρα που οι φωτογραφίες και τα βίντεο έδειχναn κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην διάρκεια της επίσκεψής του στο αρχηγείο της CIA, ο Τραμπ μίλησε για ένα εκατομμύριο και πάνω συγκεντρωμένων, χωρίς όμως να προσφέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτόν τον φουσκωμένο αριθμό. Πρέπει να θύμωσε επίσης, αφού ο παλμός που λέγαμε, και ο ενθουσιασμός του πλήθους δεν ήταν αυτός που περίμενε.
Τέλος, για να σφραγίσει τις νέες σχέσεις του με τα ΜΜΕ, ο Τραμπ εξουσιοδότησε τον εκπρόσωπο τύπου του, Sean Spicer, να κάνει την εξής επίσημη δήλωση: «Πολλοί λένε ότι τα ΜΜΕ θα πιέζουν τον πρόεδρο για να λογοδοτεί συνεχώς. Εγώ σας λέω ότι αυτό θα γίνεται αμφίδρομα. Και εμείς θα πιέζουμε τα ΜΜΕ να λογοδοτούν συνεχώς…»!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου