18.1.17

Προσοχή στα energy drinks…



Ο πατέρας ενός 19χρονου Αμερικανού, που έχασε τη ζωή του το 2015, έχοντας πιει τρία κουτιά Monster Energy, έκανε μήνυση στην εταιρία που το παρασκευάζει. Ο νεαρός Dustin Hood υπέστη καρδιακή αρρυθμία την ώρα που έπαιζε μπάσκετ, και πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί.



Αν πράγματι ήπιε, όπως πιστεύεται, τρία μεγάλα κουτιά του ενεργειακού ποτού Mega Monster Energy, τότε μάλλον ο οργανισμός του δέχθηκε περισσότερα από 700mg καφεΐνης, μέσα σε ένα 24ωρο…


Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μια μέγιστη ποσότητα 400mg καφεΐνης ίσως να είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, αν και η αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία είναι πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις  της, αναφέροντας πως τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνουν περισσότερο από 100mg καφεΐνης την ημέρα, τονίζοντας επιπλέον ότι ειδικά τα παιδιά δεν θα πρέπει να πίνουν καθόλου energy drinks.
Σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε ο μπαμπάς του Dustin Hood, η ποσότητα που ήπιε ο γιός του ισοδυναμεί με 14 κουτιά κόκα κόλας, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλοι που υπέστησαν καρδιακά προβλήματα μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας Mega Monster, το οποίο περιγράφεται από την εταιρία που το παρασκευάζει ως «ο ιδανικός συνδυασμός των σωστών συστατικών, στην ιδανική αναλογία, έτσι ώστε να πετύχει κανείς το τέλειο buzz»! 



Δεν είναι γνωστό αν ο άτυχος νεαρός είχε κάποια προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια, ή ήταν αλλεργικός στην καφείνη οπότε και έπαθε την θανατηφόρα αρρυθμία. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ποτό προκάλεσε τον θάνατο. Τα προϊόντα της εταιρίας αυτής έχουν «σκοτώσει» έξι ακόμη άτομα, σύμφωνα με αναφορές γιατρών στο αμερικανικό FDA (Food & Drug Administration).  Μάλιστα κάποιοι γονείς στην πολιτεία Maryland έχουν συμπεριλάβει αυτές τις αναφορές - καταγγελίες στην αγωγή που έκαναν στην εταιρία Monster, ισχυριζόμενοι ότι η τοξικότητα της καφεΐνης στα προϊόντα της ήταν η αιτία που έχασαν τη ζωή τους τα παιδιά τους. Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω εταιρία είναι η πιο πετυχημένη στον τομέα της σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρία από την πλευρά της αρνείται να αποδεχτεί ότι φέρει ευθύνη για τους θανάτους, ενώ πίσω από την νομική σύγκρουση που έχει προκύψει, κάποιοι πιστεύουν ότι κρύβονται οικονομικά και άλλα συμφέροντα, τα οποία και τροφοδοτούν την όλη αμφισβήτηση που υπάρχει γενικά για τα energy drinks. Μάλιστα ο γερουσιαστής Dick Durbin αγωνίζεται εδώ και καιρό να περιορίσει τα επίπεδα καφεΐνης στα εν λόγω ποτά εξαιτίας των περιστατικών που έχουν αναφερθεί, όπως π.χ. την αύξηση κατά δέκα φορές  των επισκέψεων στα επείγοντα των νοσοκομείων μεταξύ 2005-2010, μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
Τέλος, να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα κοινά αναψυκτικά, τα energy drinks δεν έχουν κανένα όριο στην ποσότητα καφεΐνης που μπορούν να περιέχουν, αφού συνήθως διαφημίζονται και πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής.

Απόδοση S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου