2.2.17

Από τα ψηλά στα χαμηλά…



Θυμόσαστε τον άλλοτε πανίσχυρο Άκη Τσοχατζόπουλο, που από τα ψηλά βρέθηκε στα χαμηλά λιώνοντας στη φυλακή; Κάτι ανάλογο έπαθε και ένας άλλος μεγιστάνας του πλούτου, και τώρα το φυσάει και δεν κρυώνει.




Ο «πετρελαιάς» Eike Batista ήταν το 2012 ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Βραζιλίας, και ο έβδομος πλουσιότερος του πλανήτη, με μια προσωπική περιουσία ύψους $35 δισεκατομμυρίων, και με διάφορα πανάκριβα εξωτικά σπορ αυτοκίνητα παρκαρισμένα μέσα στο… σαλόνι του! Σήμερα όμως είναι στα μαύρα του τα χάλια…


Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το 2013 τον έπνιξαν τα χρέη, ενώ στη συνέχεια κατηγορήθηκε για χρηματιστηριακές απάτες. Σήμερα όμως  είναι ένοικος, μαζί με πέντε άλλους, ενός υγρού κελιού στην φυλακή Bandeira Stampa του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα άλλοτε πλούσια μαλλιά του (χάρη σε εμφυτεύσεις) είναι πια ξυρισμένα γουλί, για να μην πιάνουν ψείρες.
Όπως αναφέρει η New York Times, οι αρχές δυσκολεύτηκαν πολύ μέχρι να τον βάλουν στο χέρι. Ο Batista, που είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δωροδοκίας του κυβερνήτη της επαρχίας Ρίο με $16.5 εκατομμύρια, στα πλαίσια ενός γενικότερου σκανδάλου διαφθοράς, δεν μπορούσε να βρεθεί πουθενά, όταν πριν από μερικές μέρες η αστυνομία έσπευσε στην έπαυλή του για να τον συλλάβει.
Ο καταζητούμενος μεγιστάνας απατεώνας βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, όπου είχε πάει κρυφά μερικές μέρες πριν, αν και υπήρχε απαγόρευσή εξόδου του από τη χώρα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, πήγε για «δουλειές».
Μόλις έμαθε ότι αναζητείται και από την Ίντερπολ, ο Batista δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επιστρέψει πάραυτα στη Βραζιλία, «για να βρει το δίκιο του, και για να βοηθήσει τις δικαστικές αρχές». Έτσι και έκανε.
Μόλις όμως  το αεροσκάφος που τον μετέφερε στη πατρίδα του προσγειώθηκε στο Ρίο, αμέσως συνελήφθη, και οδηγήθηκε στην φυλακή του Ary Franco, που περιγράφεται απ όλους ως ένα βρωμερό υπόγειο, με διπλάσιο αριθμό κρατουμένων από αυτόν για τον οποίο έχει σχεδιαστεί. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στη φυλακή Bandeira Stampa, η οποία είναι εξίσου βρωμερή και τρισάθλια, αλλά όχι τόσο «πυκνοκατοικημένη». Όπως λέει το BBC, ο μεγιστάνας μοιράζεται ένα μικρό κελί με άλλους πέντε κακοποιούς, και κοιμάται σε τσιμεντένιο εντοιχισμένο κρεβάτι, ενώ μοιράζεται με τους υπόλοιπους και μια κοινή τουαλέτα. Όπως ισχυρίζεται, δεν έχει κάνει τίποτα το μεμπτό, και συγχαίρει τους εισαγγελείς της Βραζιλίας, που «κάνουν φανταστική δουλειά, καθαρίζοντας την βρώμα»…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου