2.2.17

Ο Τραμπ δουλεύει για την … ISIS!



Η Αμερική είναι λιγότερο ασφαλής σήμερα απ ότι πριν από μια εβδομάδα. Ο λόγος γι αυτό είναι η απαγόρευση που επέβαλλε ο πρόεδρος Τραμπ στην είσοδο πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Αυτή η απαγόρευση τροφοδοτεί το χειρότερο δυνατόν αφήγημα των τζιχαντιστών. Την άποψη δηλαδή ότι η Δύση έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των Μουσουλμάνων.



Αυτό το τζιχαντιστικό αφήγημα δεν είναι  μόνο λόγια. Είναι ο πρωταρχικός καταλύτης για την ISIS και τις άλλες ισλαμικές ριζοσπαστικές τρομοκρατικές οργανώσεις προκειμένου να διαπράξουν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανικών και δυτικών στόχων…


Τα τελευταία 20 χρόνια, η Αμερική και η Δύση έχουν δει πολλές τέτοιες επιθέσεις. Από εκείνη της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον την 9/11, της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2004, του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2006, ως εκείνες του Παρισιού, του Σαν Μπερναντίνο, και του Ορλάντο μέσα στο 2016. Όλες αυτές οι επιθέσεις είχαν μια κοινή συνισταμένη: Διαπράχθηκαν από «άσχετους» εθελοντές.
Αν και συνήθως μας εντυπωσιάζει η εφευρετικότητα των τρομοκρατών στο να χρησιμοποιούν συνηθισμένα εργαλεία, όπως χαρτοκόπτες ή εκρηκτικά μέσα στα εσώρουχά τους, εν τούτοις το μεγαλύτερο όπλο τους είναι οι ίδιοι οι εθελοντές «μαχητές». Χωρίς την προθυμία κάποιων ατόμων να συλλάβουν, να σχεδιάσουν, και να εκτελέσουν τις επιθέσεις, όλα τα υπόλοιπα θα παρέμεναν όνειρα ανεκπλήρωτα. Γι’ αυτό και το μέτρο της ισχύος της Αλ Κάιντα, της ISIS, και όλων εκείνων των τρομοκρατικών ομάδων είναι απλά ο αριθμός των πρόθυμων ατόμων που δεν διστάζουν να κάνουν ότι κάνουν. Γιατί όμως το κάνουν; Ο νούμερο ένα λόγος είναι τα προπαγανδιστικά αφηγήματα που πηγάζουν μέσα από τα βίντεο, τις κασέτες, και το έντυπο υλικό των ομάδων αυτών.
Εδώ και 15 χρόνια, μαζί με την ερευνητική μου ομάδα στο Chicago Project on Security and Threats, μελετάμε κάθε μια από τις 5.000 επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν σε ολόκληρο τον πλανήτη από το 1980, καθώς και άλλες. Χωρίς καμιά αμφιβολία, μπορώ να πω, πως οι αεροπειρατές της 9/11, οι δράστες της Μαδρίτης, του Παρισιού, και του Ορλάντο, δεν ήταν προϊόντα πολύχρονης πλύσης εγκεφάλου, ούτε θύματα εκβιασμού μέσω απαγωγής, κλπ. Δεν ήταν ούτε παιδιά φτωχών οικογενειών, άνεργοι, ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Στην πραγματικότητα, πάνω από τους μισούς Ισλαμιστές τρομοκράτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που συμμετείχαν στις κυριότερες αιματηρές επιθέσεις στη Δύση, ήταν εργαζόμενοι, μεσαίας τάξης, με πανεπιστημιακές σπουδές!
Αυτό που  τους ωθεί να χτυπάνε τη Δύση είναι αυτό που τους ενέπνευσε το κυρίαρχο ισλαμικό αφήγημα, ότι δηλαδή αντιδρούν στις απειλές που δέχονται από την Δύση οι μουσουλμανικές κοινότητες. Και πως το ξέρουμε αυτό; Μας το λένε οι ίδιοι…
Ιδού τα λόγια που απηύθυνε προς το βρετανικό κοινό σε βίντεο ο Mohammad Sidique Khan, αρχηγός των βομβιστών του Λονδίνου: «Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σας συνεχώς διαπράττουν θηριωδίες εναντίον των Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η στήριξή σας σε αυτές σας καθιστά συνυπεύθυνους, όπως κι εγώ είμαι συνυπεύθυνος στο να προστατέψω και να εκδικηθώ τα αδέλφια μου. Μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς, θα είσαστε στόχοι μας, και θα συνεχίζουμε να σας πολεμάμε μέχρις ότου να σταματήσετε να βομβαρδίζετε, να χρησιμοποιείτε αέρια, να φυλακίζετε, και να βασανίζετε τους λαούς μας. Είμαστε σε πόλεμο, κι εγώ είμαι στρατιώτης»!
Αυτό που ωθεί λοιπόν τους Ισλαμιστές τρομοκράτες δεν είναι οι υποσχέσεις για παρθένες στον παράδεισο, αλλά η ιδέα ότι υπερασπίζονται τους Μουσουλμάνους που δέχονται επίθεση. Οι διάφοροι ηγέτες αυτών των οργανώσεων γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό είναι το καλύτερο κίνητρο για να στρατολογούν εθελοντές εναντίον μας. Πως το ξέρουμε; Το λένε οι ίδιοι…



Ξανά και ξανά, οι ηγέτες της ISIS επαναλαμβάνουν το αφήγημα ότι η Αμερική και η Δύση αδιαφορούν για τις θηριωδίες κατά των Μουσουλμάνων, και εφαρμόζουν πολιτικές που βλάπτουν άμεσα τις κοινότητές τους. Αυτό είναι και το κεντρικό σημείο της προπαγάνδας τους, με την οποία στρατολογούν εθελοντές. Ο αρχιτέκτονας του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ISIS Abu Mohammad al Adnani είπε τον Μάιο του 2016: «Που είναι η προστασία της Δύσης στους πολίτες; Που είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας; Οι πολίτες των άπιστων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής δεν συγκινούνται από τα βάσανα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Δεν ενοχλούνται από την πείνα, την αρρώστια, τα βάσανα και τους θανάτους χιλιάδων ανήμπορων γυναικοπαίδων, και ηλικιωμένων… Οι λαοί της Ευρώπης και γενικά του Καφίρ δεν νοιάζονται που οι Ρώσοι καταστρέφουν νοσοκομεία και γειτονιές, αν και χάνουν τον ύπνο τους όταν η ISIS αποκεφαλίζει μερικούς άπιστους, κάνοντάς τους να τρέμουν, να αγριεύουν, να βομβαρδίζουν, και να συσπειρώνονται».
Και να τι γράφει το διαδικτυακό περιοδικό της ISIS Dabiq, δικαιολογώντας την εκτέλεση του James Foley: «Οι ΗΠΑ έχουν δολοφονήσει γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους στη διάρκεια της κατοχής του Ιράκ, πριν αποσυρθούν. Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις Αμερικανών στρατιωτών που εκτέλεσαν οικογένειες ολόκληρες και βίασαν γυναίκες, στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων και της  Blackwater. Μουσουλμανικές οικογένειες εκτελέστηκαν στα πλαίσια των παράπλευρων απωλειών, που η Αμερική δίνει μόνο στον εαυτό της το δικαίωμα να εφαρμόζει. Αν ένας μουτζαχεντίν μαχαιρώσει κάποιον, τότε αυτό είναι μια πράξη βαρβαρότητας εναντίον αθώων. Αν όμως οι Αμερικάνοι δολοφονήσουν χιλιάδες οικογένειες Μουσουλμάνων οπουδήποτε στον κόσμο, πιέζοντας ένα κουμπί εκτόξευσης, τότε αυτό είναι απλά παράπλευρες απώλειες».
Η απαγόρευση που επέβαλλε ο Τραμπ στην είσοδο Μουσουλμάνων, ταιριάζει απόλυτα με το στερεότυπο για την Αμερική που διαδίδουν εδώ και δεκαετίες οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, και που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για τις επιθέσεις τους. Κάθε οικογένεια Μουσουλμάνων που αδίκως κρατείται σε κάποιο αεροδρόμιο, κάθε Μουσουλμάνος που εργάστηκε για τις ΗΠΑ και τώρα στέλνεται πίσω για να αντιμετωπίσει διώξεις ή και θάνατο, και κάθε δήλωση που είναι υπέρ των Χριστιανών και κατά των Μουσουλμάνων, βοηθάει περισσότερο την ισλαμική τρομοκρατία απ ότι η δική της επιθετική προπαγάνδα από μόνη της.
Αυτή η σημερινή αμερικανική πραγματικότητα είναι που οπλίζει την προπαγάνδα της ISIS, επειδή ταιριάζει ακριβώς με την ιδέα που έχουν οι τρομοκράτες για εμάς.
Έχει όμως η Αμερική το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στον ισλαμικό τρόμο; Ασφαλώς ναι. Το δικαίωμα της αυτοάμυνας όμως δεν σημαίνει πως κάθε δράση μας στο όνομά της, μας κάνει και πιο ασφαλείς. Το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν, και η Υεμένη, έχουν συνολικά περίπου 220 εκατομμύρια Μουσουλμάνων. Σήμερα, περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωρών συνεργάζονται με την Αμερική και τη Δύση εναντίον της ISIS απ’ όσοι είναι μέλη της. Έτσι, οποιαδήποτε αδιάκριτη γενική απαγόρευση εναντίον των Μουσουλμάνων αυτών των χωρών όχι μόνο βοηθά την στρατολόγηση της ISIS, αλλά την βοηθά και  στο να ενδυναμωθεί εις βάρος μας.
Ο Τραμπ θα πρέπει σήμερα κιόλας να ανακαλέσει το προεδρικό του διάταγμα, μέχρι να βρεθεί ένα καλύτερο σχέδιο προκειμένου να γίνουν οι ΗΠΑ ασφαλείς.

Τέλος φόρμας
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Robert A. Pape

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου