5.2.17

Το διάταγμα Τραμπ συνεχίζει να προκαλεί τριβές…



Αν και το ακριβές νούμερο ποικίλει, ανάλογα με το ποια κρατική υπηρεσία ρωτάει κανείς, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ που αλλάζει τους κανόνες στο μεταναστευτικό, επηρέασε πολλούς περισσότερους απ’ όσους απλά κρατήθηκαν σε αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς της Αμερικής το τελευταίο διάστημα.



Σύμφωνα με το NBC News, ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης Erez Reuveni παρουσίασε στοιχεία σε δικαστήριο της Βιρτζίνιας από τα οποία προκύπτει πως μέσα σε μια εβδομάδα ανακλήθηκαν πάνω από 100.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες…


Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως οι ανακληθείσες βίζες είναι λιγότερες από 60.000, και πως ο Reuveni συμπεριέλαβε στα δικά του στοιχεία ακόμη και βίζες που είχαν λήξει από πιο πριν.
Οι βίζες, που στην ουσία είναι προσωρινές άδειες εισόδου στις ΗΠΑ, ανακλήθηκαν βάσει μια εγκυκλίου του υπουργείου Εξωτερικών που συνόδευε το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, η οποία όμως δεν δόθηκε στη δημοσιότητα παρά κάποιες μέρες αργότερα. Κάθε βίζα που είχε χορηγηθεί σε πολίτη από το Ιράν, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Υεμένη, και το Σουδάν, ακυρώθηκε πάραυτα, είτε ο κάτοχός της ήταν ήδη εντός των ΗΠΑ είτε ήταν στο εξωτερικό.
Οι κάτοχοι τέτοιας βίζας δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ήταν στην Αμερική και πήγαν ταξίδι στο εξωτερικό, τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν. Πάντως, σύμφωνα με τον Reuveni, δεν απαγορεύτηκε η είσοδος σε κανέναν που ήταν νομίμως μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, ή διέθετε την πράσινη κάρτα.
Εν τω μεταξύ, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην πόλη Σιάτλ, ανέστειλε προχθές την ισχύ μεγάλου μέρους του αμφιλεγόμενου αυτού προεδρικού διατάγματος, που ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα, με μια απόφασή του βασισμένη σε μια πολύ «γενικόλογη»νομική αιτιολογία, αλλά και ερμηνεία, όπως αναφέρει το Reuters.
Έτσι, ο δικαστής James Robart, επέβαλλε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του διατάγματος, όπως π.χ. στο κομμάτι εκείνο που επιτρέπει εξαιρέσεις για την είσοδο στις ΗΠΑ βάσει του θρησκεύματος του υποψήφιου «επισκέπτη». Με αυτή την απόφαση, οι αρμόδιες μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να εφαρμόσουν κάποια σημεία του διατάγματος.
Το Seattle PI αναφέρει πως ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Ουάσιγκτον Bob Ferguson δηλώνει περιχαρής, και όπως είπε «το σύνταγμα της χώρας νίκησε»! Και συνέχισε λέγοντας: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος». Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας από την αρχή υποστήριζε πως το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ για τους μετανάστες ήταν παράνομο.
Τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε ο δικαστής Robart ζητήθηκαν επίσημα από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, αλλά και την Μινεσότα, ενώ υπήρξε και έντονη δημόσια στήριξη από πλευράς της Amazon και της  Expedia. Ο δικαστής Robart που έβγαλε την απόφαση είχε διοριστεί από τον πρόεδρο George W. Bush, και όπως λέει απλά έκανε το δικαστικό του καθήκον, το οποίο είναι να κρίνει αν κάποιος νόμος είναι συνταγματικός ή μη. Τώρα αναμένεται να ασκηθεί έφεση στην απόφασή του, από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου