15.4.17

Στο μυαλό (λέμε τώρα) του Αλέξη…Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές επικρατεί χάος, πολλές φορές όμως υπάρχει ένας ευρύτερος σχεδιασμός που σε κάνει να πιστεύεις ότι έχει στρατηγική. Άλλωστε, μπορεί να είναι ένα αμόρφωτο παιδί, έχει μάθει όμως πολύ καλά τα κομματικά και πολιτικά παιχνίδια και ξέρει πώς να χειρίζεται το πολιτικό σύστημα.
Και το κυριότερο: Είναι αδίστακτος μπροστά στο δικό του συμφέρον. Θέλοντας να ερμηνεύσουμε τι σκέφτεται να κάνει και που το πάει πέφτουμε σε τοίχο και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις του, με την υπογραφή όποιων μέτρων του ζητά η τρόικα, με τη βροχή ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί και με ένα διαρκές... yes man προς τους δανειστές (εκτός απ' όταν μιλά στο κομματικό του ακροατήριο) δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Και θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην τον «τελειώσουν» οι ξένοι...


Άλλωστε, όπως πολύ καλά ξέρουμε, οι Γερμανοί «έφαγαν» και τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά κι αν θελήσουν να διώξουν τον Τσίπρα θα το κάνουν εν μια νυκτί.
Το γεγονός και μόνο ότι επιλέγουν το μαρτύριο της σταγόνας, δηλαδή μια συμφωνία που δεν κλείνει ποτέ και μέτρα για το χρέος που όλο τα υπόσχονται κι όλο αυτά μένουν στα χαρτιά, δείχνει ότι οι τροικανοί ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν και πότε θα ξαποστείλουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους έχει μπερδέψει άλλωστε κι ότι είναι πολύ... βολικοί αυτοί οι Συριζαίοι. Τόσο «χρήσιμους ηλίθιους» δεν θα ξαναβρούν.
Το πιο πιθανό σενάριο, για το οποίο μαθαίνουμε ότι προετοιμάζονται και στη ΝΔ αλλά και κορυφαίοι τραπεζικοί και οικονομικοί παράγοντες, είναι να υπάρξουν εξελίξεις μετά από τις γερμανικές εκλογές. Με μια προϋπόθεση. Να μην μπλοκάρει ξανά η αξιολόγηση γιατί τότε ο Τσίπρας μπορεί και μέσα στον Ιούνιο να στήσει κάλπες για δημοψήφισμα ή για εθνικές εκλογές.
Όμως, φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν επιθυμούν αναταράξεις μέχρι τις δικές τους εκλογές. Αφήνουν τον Τσίπρα να κάνει τζάμπα μαγκιές, να κάνει εξεταστικές και να αποπροσανατολίζει τον κόσμο, να λέει ανοησίες στη Βουλή και να λέει και καμιά... μπιπ στο κομματικό του ακροατήριο. Θα τον αφήνουν μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα στην Ευρώπη, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία με το Brexit και τότε πιθανότατα θα τον πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα.
Φαίνεται όμως ότι ο Τσίπρας έχει τη στρατηγική του. Άλλωστε, είναι 42 ετών και πιστεύει ότι έχει πολιτικό μέλλον μπροστά του, ειδικά αφού τον ίδιο δεν τον έχουν πιάσει (ακόμη) με τη γίδα στην πλάτη. Προσπαθεί να μείνει στην εξουσία διότι η νομή της είναι γλυκιά. Για σκεφτείτε. Τόσες πωλήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων κάνει, δεν θα υπάρχουν και μερικά εκατομμύρια που θα παίρνουν κρατικοί αξιωματούχοι; Ακόμη και μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό δεν προχωρούν για να εκβιάζονται οι επιχειρηματίες, είναι τόσο φανερό αυτό το κόλπο.
Αν, όμως, τον αδειάσουν οι δανειστές έχει το plan B. Εκλογές, ήττα του και όλα τα βάρη θα φορτωθούν στον Μητσοτάκη. Ο μουτζούρης των μέτρων στη Νέα Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μια συμφωνία την οποία δεν έχει καμιά εμπλοκή.

Το καλοκαίρι του 2019 υπάρχουν διπλές εκλογές, δημοτικές και ευρωπαϊκές με μια κυβέρνηση της ΝΔ η οποία θα φθείρεται καθημερινά λόγω των σκληρών μέτρων και θα χτυπιέται από τους μπαχαλάκηδες που θα ξαναβγούν και θα καίνε την Αθήνα. Μια φθορά της ΝΔ στις εκλογές αυτές θα έχει επιπτώσεις και στις Προεδρικές που είναι στις αρχές του 2020 προκειμένου να... αντικατασταθεί ο Προκόπης. Εκτός κι αν η ΝΔ στηρίξει νέα υποψηφιότητά του... Αν όμως, πάμε σε νέες εθνικές εκλογές το σύστημα είναι απλή αναλογική και ο Αλέξης έρχεται νικητής και τροπαιούχος να ξαναπαίξει το δικό του πολιτικό παιχνίδι. Σιγά μη συμφωνήσει η Φώφη και τα άλλα κόμματα να μαζευτούν 200 βουλευτές και να ψηφίσουν υπέρ της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Αυτά όλα είναι σενάρια, αλλά είναι καλοσχεδιασμένα από τον Τσίπρα από τότε που αποφάσισε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Στην πορεία συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, μπορεί δε ο Κυριάκος να τα καταφέρει και να γίνει καλός πρωθυπουργός. Μπορεί επίσης να παίξει και το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης που τόσο επιθυμούν οι δανειστές για να ελέγξουν όλο το πολιτικό σύστημα στη χώρα.
Σίγουρα στην Ελλάδα των μνημονίων που τρώνε πρωθυπουργούς με το καλημέρα, τα πάντα είναι απρόβλεπτα. Πολλά θα δουν τα μάτια μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου