31.5.17

Γεράματα…



Πάντα μου έκανε εντύπωση η λεπτομέρεια ότι ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν επί χρόνια ο μοναδικός εν ζωή άνθρωπος που είχε συναντηθεί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και είχε μάλιστα φωτογραφηθεί μαζί του. Φαντάζομαι την ηλικιακή μοναξιά του «επίτιμου», που χρόνια ολόκληρα πρέπει να ήταν ο τελευταίος της γενιάς του.




Με αφορμή λοιπόν τον θάνατο του, στην «ώριμη» ηλικία των 99 ετών, θυμήθηκα μια άλλη περίπτωση υπέργηρου, που μπροστά του ακόμη και εγώ που φλερτάρω με τα έκτα ήντα μοιάζω νιάναρο…


Αναφέρομαι στον Ινδιάνο Ga-Be-Nah-Gewn-Wonce, ή Kay-bah-nung-we-way, ή Τζον Σμίθ, ή «αποστεωμένο», ή «ζαρωμένο κρέας», ή «χλεμπονιάρη», ή απλά γνωστό ως «ο γέρος», που όταν πέθανε το 1922 λέγεται ότι ήταν 138 ετών!!!!!!
Όποια κι αν ήταν η ηλικία του, από τις φωτογραφίες που έχουμε με την ζαρωμένη φάτσα του (σαν την κυρά Τασία κάπως) καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει όντως να ήταν πολύ μεγάλος, και να έχει ζήσει μια πλήρη ζωή. Είχε οκτώ συζύγους, κανένα παιδί, αν και στα 50 του υιοθέτησε ένα αγόρι.
Μέχρι τα τελευταία του πάλευε, ψάρευε, ίππευε, έδινε συμβουλές ζωής, έκανε ταξίδια με τρένο, και εμφανίζονταν σε κινηματογραφικές ταινίες.

Η ακριβής ηλικία του όταν πέθανε είναι άγνωστη, και ως θέμα έχει προκαλέσει ατέλειωτες συζητήσεις μεταξύ ειδικών γεροντολόγων  και μη. Ο τότε κυβερνητικός Επίτροπος για τους Ιθαγενείς Ransom J. Powell ισχυρίζονταν πως έμοιαζε πολύ γέρος λόγω κάποιας αρρώστιας και όχι λόγω της ηλικίας του, επιμένοντας πως σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της υπηρεσίας του ο Σμιθ ήταν μόλις 88 χρόνων όταν απεβίωσε.
Από την άλλη, ο Ινδιάνος Paul Buffalo, που όταν ήταν μικρό παιδάκι είχε συναντήσει από κοντά τον Σμιθ, αναφέρει πως είχε ακούσει επανειλημμένες φορές τον γέρο Ινδιάνο να λέει πως ήταν  9 ή 10 χρονών παιδί όταν είχε δει «τα αστέρια να πέφτουν».
Τα αστέρια που πέφτουν είναι μια αναφορά στην περίφημη θεαματική βροχή μετεωριτών, ή βροχή διαττόντων, γνωστή ως Λεοντίδες, που «έβαλαν φωτιά» στον ουρανό της Αμερικής την 13η Νοεμβρίου του 1833. Μάλιστα, ήταν ένα τόσο γνωστό και καθοριστικό φαινόμενο, που σύμφωνα με τον ιστορικό  Carl Zapffe οι ημερομηνίες γέννησης των Ιθαγενών του 19ου αιώνα, καθορίζονταν από το αμερικανικό κράτος σε σχέση με το εν λόγω αστρονομικό φαινόμενο που τότε είχε κατατρομάξει τους πάντες και τα πάντα, με πάρα πολλούς Ινδιάνους αλλά και όχι μόνο να πιστεύουν πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου.
Αν λοιπόν οι αναμνήσεις του Σμιθ ήταν ακριβείς, τότε μάλλον ήταν μόλις 100 χρόνων όταν πέθανε. Αρκετά μεγάλος αλλά όχι τόσο ώστε να έχει σπάσει ρεκόρ.
Εδώ να σημειώσω ότι οι τρεις αποδεδειγμένα γηραιότεροι άνθρωποι που έζησαν ποτέ ήταν γυναίκες. Η Γαλλίδα Jeanne  Calment, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών, και οι Αμερικανίδες   Sarah Knauss και Lucy Hanna, που έζησαν ως τα 119 και 117 χρόνια αντίστοιχα.
Ζωή σε λόγου μας…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου