7.5.17

Μηδέν εις το πηλίκιον…



Θυμάστε τον… αλησμόνητο ΓΑΠ που μας είχε τρελάνει στη Βουλή με εκείνη τη μνημιώδη ατάκα: --Μηδέν εις το… πηλίκιο! Και τον ειρωνευθήκαμε όλοι τότε. Τον καημένο… Που να ξέραμε, τι μας έρχεται… Ήλθε, λοιπόν, λίγα χρόνια αργότερα ο Τσίπρας και το… «τερμάτισε»! Με εκείνη την ακόμα πιο ιστορική ατάκα:
--Στροφή… 360 μοιρών!




Ήθελε να πει αντιστροφή προηγούμενης θέσης – κολοτούμπα, που λέμε –
κι έμπλεξε τις 180 μοίρες (που αποτελούν, πράγματι, «αντιστροφή θέσης»)
με τις 360 μοίρες (που αποτελούν επιστροφή στην αρχική θέση, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε). Και είναι και «μηχανικός», τρομάρα του… Που πέσαμε, βρε παιδιά;



Τα θυμήθηκα όλα αυτά γιατί βλέπω την αντιπολίτευση να αρχίζει να επιτίθεται στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα δεν έχει ανεβάσει «γράδα»… Το παλεύει βέβαια, δεν λέω… Και οι περισσότεροι το παλεύουν φιλότιμα. Αλλά ακόμα υστερούν. Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να λέμε στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το λέμε - ακόμα τουλάχιστον;
* Πρώτον, το «πακέτο» των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας που μας έφερες, με «αντάλλαγμα», τάχα, την «μείωση του χρέους», ξέχασέ το… Δεν σου το έδωσαν!
Δεν υπάρχει «πακέτο»! Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει «αντάλλαγμα»…
Σε έβαλαν να υπογράψεις τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας (που δεν υπήρχαν στη συμφωνία του 2015, και δεν σου τα ζήταγαν μέχρι πέρσι τέτοιον καιρό) κι εκείνοι δεν σου έδωσαν τίποτε! Το είπαν οι Γερμανοί μόλις χθες. Απερίφραστα…
Επικαλέστηκαν, μάλιστα και την περσινή συμφωνία (μετά την πρώτη αξιολόγηση, το Μάϊο του 2016):  --Μέτρα για «ανακούφιση χρέους» θα δοθούν όταν θα λήξει το Πρόγραμμα, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ΑΝ αυτό καταστεί αναγκαίο.  Ακούσατε, γατάκια; Τότε και ΑΝ! Τώρα…τίποτε, nada, zilch, rien du tout! Όλα τα δώσατε και τίποτε δεν πήρατε. Ως «διαπραγματευτές»… «μηδέν εις το πηλίκιον», που έλεγε και ο… αξέχαστος!
* Δεύτερον, την Ανάπτυξη, που είναι το βασικό «όχημα» για να βγούμε από την κρίση και για να βγάλουμε διατηρήσιμα πλεονάσματα την… «πηδήξατε»! (Με το συμπάθιο, έ;)
Πριν τρία χρόνια (επί Σαμαρά), όλοι προέβλεπαν για το 2015 ανάπτυξη 2,9%! Κι ήλθατε εσείς και καθηλώσατε τη χώρα στην ύφεση… Πριν τρία χρόνια (πάλι επί Σαμαρά) όλοι προέβλεπαν για το 2016 ανάπτυξη 3,7% (πριν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ - Και πάνω από 1% ανάπτυξη για το 2016, αφότου μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στα Μνημόνια)… Τελικά έκλεισε και η χρονιά αυτή (2016), με ανάπτυξη: μηδέν (εις το… «πηλίκιον» – ξανά!)
Για φέτος, το 2017 όλοι συμφωνούσαν πριν λίγους μήνες, πως η Ελλάδα θα πετύχαινε 2,7% ανάπτυξη… Πριν λίγες μέρες, ήλθε το ΔΝΤ και είπε:  --Το 2,7% ξεχάστε το, πάμε για 2,2% ανάπτυξη φέτος…
Τώρα ήλθε και η Κομισιόν (που συνήθως είναι πιο αισιόδοξη από το ΔΝΤ) και λέει: --Ξεχάστε το κι αυτό, φέτος πάμε για χαμηλότερα: 2% ανάπτυξη το πολύ…
Στο μεταξύ το ΙΟΒΕ έχει δώσει πρόβλεψη ανάπτυξης για φέτος ακόμα χαμηλότερη: 1,5% και αν… Κι όλοι οι διεθνείς Οίκοι, αλλά και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα δίνουν πια, κάτω από το 1%! Και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δίνει γύρω στο μισό τοις εκατό (0,5%) ανάπτυξη. Και ΑΝ…
Κι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος – και ειδικά η Ευρώπη θα τρέχει φέτος με 3,5% ανάπτυξη (κατά το ΔΝΤ)… Ακούτε γατάκια; Πηγαίνετε, ξανά, ντουγρού, για… «μηδέν εις το πηλικιον»!
Και να σκεφτεί κανείς ότι πήρατε την Ελλάδα το 2015, με την οικονομία της να έχει ήδη βγει στην Ανάπτυξη! Και μάλιστα, το δεύτερο μισό του 2014 η Ελληνική οικονομία έτρεχε με το ταχύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη (που είχε μπει σε στασιμότητα τότε…) Ο Σαμαράς παρέλαβε την Ελλάδα το 2012, σε ύφεση 7,2% και μέσα σε δυόμιση χρόνια την έφεραν σε Ανάπτυξη (σε δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον). Εσείς πήρατε την Ελλάδα από το Σαμαρά σε Ανάπτυξη, και μέσα σε πολύ ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες, την… ξαναφέρατε σε ύφεση!
«Μηδέν εις το… πηλίκιον»! Σε όλα… Τώρα, αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, όλες πρόσφατες προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος! Όλες οι προβλέψεις…
Και κάθε μέρα που περνά, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών όλο και περισσότερο…  Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε 1% του ΑΕΠ που πέφτει έξω η ανάπτυξη φέτος, οι στόχοι για πλεονάσματα πέφτουν έξω κατά 600 εκατομμύρια περίπου. Όχι μόνο φέτος! Αλλά και τα επόμενα χρόνια, με βάση το λεγόμενο base line scenario. Γιατί υποβαθμίζεται και η «βάση» (φέτος), ίσως και η «τάση» (δηλαδή η αναπτυξιακή δυναμική) των επομένων ετών…
Για φέτος, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα «ανησυχητικό» (ακόμα)… Διότι ο φετινός στόχος του πλεονάσματος είναι «χαμηλός» (1,75% του ΑΕΠ). Αλλά από του χρόνου ο στόχος πλεονάσματος που συμφωνήσατε είναι διπλάσιος; 3,5%! Κι αν η οικονομία βρεθεί χαμηλότερα και αναπτύσσεται βραδύτερα, θα έχει νέο πρόβλημα με τους στόχους των πλεονασμάτων. 



Ήδη σας έβαλαν πρόσθετα μέτρα 447 εκατομμύρια για του χρόνου (2018). Αν συνεχιστούν οι «υποβαθμίσεις» της ανάπτυξης για φέτος, μπορεί να σας ζητήσουν κι άλλα. Καταλάβατε, γατάκια; «Μηδέν εις το… πηλίκιο», πέρα για πέρα!
* Για τα «αντίμετρα», για να είμαστε δίκαιοι, σύμπασα η Αντιπολίτευση τους λέει – για την ακρίβεια τους «φωνάζει» - το ψέμα τους. Και μαζί, όλοι σχεδόν οι σχολιαστές των ΜΜΕ… Ακόμα κι όσοι τους «υμνολογούσαν» ως τώρα, τώρα το φωνάζουν κι αυτοί: --Λέτε ψέματα! Τα αντίμετρα θα ισχύσουν όχι σε ίσα ποσά με την πρόσθετη λιτότητα που φέρνετε. Αλλά μόνο αν ξεπεράσετε το στόχο του πλεονάσματος. Που μέχρι προχθές μας λέγατε ότι είναι «αδύνατο» να τον πιάσετε!  Και τώρα λέτε πως θα τον… ξεπεράσετε και θα φέρετε «αντίμετρα»...
Και σας έχουν βάλει και «μαξιλαράκι ασφαλείας» 0,2%. Δηλαδή, σας βάζουν μέτρα λιτότητας για να πιάσετε στόχο πλεονάσματος 3,5%. Κι αν επιτύχετε μέχρι και λίγο παραπάνω, δηλαδή 3,7%, δεν θα υπάρξει κανένα «αντίμετρο».
Αν καταφέρετε κάποια χρονιά να πιάσετε, ας πούμε, 4% πλεόνασμα, τότε θα σας επιτρέψουν να πάρετε «ευνοϊκά αντίμετρα» ίσα με 0,3%! (σας αφαιρούν και το «μαξιλαράκι ασφαλείας»).
Στο μεταξύ, σας έχουν βάλει να πάρετε πρόσθετα και μόνιμα μέτρα ύψους 2,25% του ΑΕΠ! (1% για το 2019, συν 1% για το 2020, συν 0,25% για το 2018 που σας έβαλαν τώρα, συν ό,τι χρειαστεί να υπογράψετε ακόμα, αν πέσουν κι άλλο οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος). Κι από το αυτό το 2,25% του ΑΕΠ (plus) από μόνιμα μέτρα λιτότητας, θα πάρετε, αν πάρετε, «ευνοϊκά αντίμετρα» 0,3% του ΑΕΠ! Και μόνο «προσωρινά»… Και μας λέτε τώρα, πως το 2,25% είναι ίσο με το 0,3%! Αμ δεν είναι!
Δηλαδή μας λέτε, ότι εγκλωβίζετε τους Έλληνες από τώρα να πληρώνουν 4 δισεκατομμύρια (σε σημερινές τιμές), παραπάνω και μόνιμα κάθε χρόνο, με την «προσδοκία» ότι μπορεί …ίσως και αν και υπό προϋποθέσεις, κάποια χρονιά στο μέλλον, να πάρουν «ανακούφιση» μισό δισεκατομμύριο! Μας λέτε ότι τα 4 δισεκατομμύρια το χρόνο (σίγουρα και μόνιμα) είναι «ίδια» με το… μισό δισεκατομμύριο (ίσως και προσωρινά)! Και ότι η συμφωνία είναι «ισορροπημένη» και «δημοσιονομικά ουδέτερη». Αμ δεν είναι, όπως και να το κάνουμε… Καταλάβατε, γατάκια; Ανισόρροπη είναι η συμφωνία σας! Πιο ανισόρροπη δεν γίνεται… Και από «ισορροπία», λοιπόν… μηδέν εις το πηλίκιον!
Το παραπάνω, βέβαια, ευτυχώς τους το λένε όλοι πια. Όχι τόσο αναλυτικά, αλλά τους το λένε καθαρά…
* Εκείνο που ΔΕΝ τους λέει κανείς ακόμα (κι είναι καιρός να τους το πουν) είναι πως τα πιο σημαντικά από τα «αντίμετρα» που υπόσχονται ότι ΘΑ ενεργοποιηθούν στο μέλλον, ΑΝ πιάσουν στόχους που οι ίδιοι έλεγαν πως είναι «ανέφικτοι», τα είχε ΗΔΗ κάνει η Κυβέρνηση Σαμαρά! Από το 2014 ή και πιο μπροστά… Και τα είχε ήδη δεχθεί η Τρόϊκα, τότε… Για παράδειγμα, το πιο σημαντικό «αντίμετρο» που μας σερβίρουν τώρα, είναι να μειωθεί ο φόρος επιχειρήσεων από το 29% που το πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26%! (ΑΝ ξεπεραστούν οι στόχοι μετά το 2020 κλπ. κλπ…) Δεν τους λέει κανείς, όμως, πως αυτό το είχε ήδη κάνει ο Σαμαράς από το 2013! Τόσο τον είχε το φόρο των επιχειρήσεων τότε: στο 26%! Και ετοιμαζόταν να τον πάει πολύ πιο κάτω.
--Επίσης, αν ξεπεραστούν οι στόχοι κλπ. κλπ., ο φόρος στις «μονοπρόσωπες επιχειρήσεις» (Ο.Ε. κλπ.) θα πάει, από 22% που το έχει φτάσει ο Τσίπρας, στο 20%. Δεν λέει κανείς, όμως, πως στο 20% το είχε πάει ο Σαμαράς από το 2013 και το είχε δεχθεί – και αυτό – η Τρόϊκα…
--Επίσης, αν ξεπεραστούν οι… «ανέφικτοι» στόχοι κλπ. κλπ., η «Εισφορά Αλληλεγγύης» θα μειωθεί κι αυτή! Πόσο; Δεν μας λένε… Εκείνο που δεν απαντάει κανείς, είναι ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης είχε ήδη μειωθεί επί Σαμαρά το 2014 κατά 30%! Και το «έφαγε» τότε η Τρόίκα (γκρινιάζοντας, βέβαια). Κι ύστερα ήλθε ο Τσίπρας ανέβασε και την Εισφορά Αλληλεγγύης στα προηγούμενα επίπεδα (άνοδος κατά 45% περίπου) και τώρα μας λέει πως… αν και εφ’ όσον, ίσως κάποτε στο μέλλον, να τη μειώσει κάπως (και μόνο προσωρινά, βέβαια)…
Δηλαδή θέλουν να τους… «δοξάσουμε» κι όλας, γιατί ίσως καταφέρουν σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις δύσκολες, να αποκαταστήσουν κάποιες φορολογικές μειώσεις και μάλιστα σε προσωρινή βάση, από εκείνες τις μειώσεις φόρων που είχε επιτύχει σε μόνιμη βάση ο Σαμαράς! Δηλαδή τι «πρόοδο» πέτυχαν τα τελευταία δύο χρόνια; Καμία «πρόοδο»!
Πίσω μας πήγαν! Και τώρα βλέπουν με το κιάλι, για το βαθύ μέλλον, μερικά από εκείνα που είχε ήδη επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά… Εδώ δεν ισχύει το «μηδέν εις το πηλίκιο»! Εδώ μιλάμε για… αρνητικούς αριθμούς (πολύ κάτω από το μηδέν!)
Κι ακόμα το «αφορολόγητο όριο» το ρήμαξαν! «Πυροβολώντας» κυριολεκτικά τους φτωχότερους. Και μόνον αυτούς ουσιαστικά… Οι φτωχότεροι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο εισοδήματος ως το 2014... Και τώρα θα πληρώσουν! Οι υπόλοιποι θα έχουν αναλογικά μικρότερη πρόσθετη επιβάρυνση. Και όσο πιο πλούσιοι, τόσο μικρότερη πρόσθετη επιβάρυνση (αναλογικά) Εκείνο που δεν λέει κανείς, ωστόσο, είναι ότι ο Σαμαράς είχε πετύχει το ακριβώς αντίθετο: Παρέλαβε το «αφορολόγητο όριο» στις 5 χιλιάδες! Και το πήγε το 2013 στις 9,5 χιλιάδες! Με τη μία! Και με σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκας… Ενώ αυτοί το βρήκαν στις 9,5 χιλιάδες, ήδη το κατέβασαν στις 8,6 χιλιάδες περίπου, ενώ από το 2020 (ίσως και από το 2019, όπως λέει το ΔΝΤ) θα το κατεβάσουν στις 5,6 χιλιάδες!
--Κι αυτό σημαίνει, βέβαια, πως όποιος έπαιρνε επί Σαμαρά 800 ευρώ το μήνα πλήρωνε φόρο τότε μόνο 21 ευρώ το χρόνο. Ενώ με τη νέα ρύθμιση θα πληρώνει (μονίμως) 861 ευρώ το χρόνο!
--Κι όποιος έπαιρνε επί Σαμαρά 650 ευρώ το μήνα, δεν πλήρωνε τίποτε για φόρο εισοδήματος… Ενώ με τη νέα ρύθμιση θα πληρώνει 465 ευρώ το χρόνο!
Μπράβο παιδιά! Τους…«προκόψατε» τους φτωχούς και αδύναμους. Όχι «μηδέν εις το πηλίκιο»… Βαθιά στο μείον είστε… Αυτά όλα θα πρέπει να λέει η Αντιπολίτευση κάθε μέρα. Και με «ομοβροντίες» μάλιστα. «Πυρ ομαδόν», που λένε. Αλλιώς, θα κινδυνεύσει να πάρει κι εκείνη… «μηδέν εις το πηλίκιον»!

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου