10.5.17

Το τέταρτο Μνημόνιο υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…Ακόμα και η μέρα ήταν συμβολική και μάλλον δεν τους προέκυψε τυχαία: μπορούσαν να αφήσουν την Πρωτομαγιά, όμως τη διάλεξαν για να ολοκληρώσουν τη δουλειά με τη ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών του τέταρτου Μνημόνιου. Ετσι, αφού εργάστηκαν όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα της Πρωτομαγιάς, βγήκε τα χαράματα της επομένης ο Τσακαλώτος και με τα γνωστά ελληνικά του ανακοίνωσε ότι «υπάρχει άσπρος καπνός για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα».


 
Τα κείμενα που υπέγραψαν δεν τα έδωσαν στη δημοσιότητα. Μέχρι να καταθέσουν τα νομοσχέδια, πρέπει να έχουν το μονοπώλιο της προπαγάνδας, κάνοντας το μαύρο άσπρο. Υποβαθμίζοντας την εφιαλτική όψη του νέου Μνημόνιου και αναβαθμίζοντας κάποια ασήμαντα και ανούσια μέτρα-φερετζέ…


Και κρύβοντας σοβαρές επιμέρους πλευρές. Για να μπορούν να λένε ότι «η τελική συμφωνία είναι μια ισορροπημένη και βιώσιμη συμφωνία» (Τζανακόπουλος). Γι' αυτό κι εμείς θα μείνουμε στις βασικές πλευρές, περιμένοντας κάποια στιγμή να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο Μνημόνιο, για να δούμε όχι μόνο τα μέτρα που θα νομοθετηθούν (αυτά θα τα δούμε και από τα νομοσχέδια), αλλά το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται.
Τέταρτο Μνημόνιο
Σύμφωνα με τον Τζανακόπουλο, όσοι μιλούν για νέο Μνημόνιο δεν ξέρουν τι σημαίνει Μνημόνιο. «Το Μνημόνιο είναι οι προϋποθέσεις πολιτικής, που συνοδεύουν μια δανειακή σύμβαση», ενώ «αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, έτσι ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα»! Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους.
Αυτό που υπέγραψαν είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής για μια περίοδο μετά το 2018 (η διάρκειά της θα καθοριστεί στο Eurogroup, όπως δήλωσε ο Τσακαλώτος και προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε), με προνομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για τα δύο πρώτα χρόνια αυτής της περιόδου (2019 και 2020) και μηχανισμό ελέγχου για τη συνεπή εφαρμογή αυτών των μέτρων. Η μόνη διαφορά από τα Μνημόνια που γνωρίσαμε μέχρι τώρα είναι ότι το τέταρτο δε συνοδεύεται από δανειακή σύμβαση, επειδή ευελπιστούν ότι το ελληνικό κράτος θα μπορεί από το 2018 να δανείζεται από τις χρηματαγορές του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου. Παρά ταύτα, οι ιμπεριαλιστές δανειστές συνεχίζουν την επιτροπεία και την επιβολή μέτρων, και μάλιστα με τον εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση τρόπο της προνομοθέτησης μέτρων για τα επόμενα χρόνια.
Πολλοί έχουν βαρεθεί να υπενθυμίζουν τα ψέματα που κατά καιρούς λένε οι συριζαίοι και μετά τα κάνουν «γαργάρα», εμείς όμως θα επιμείνουμε, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να πάθουμε μιθριδατισμό.
Μόλις στις 25 του περασμένου Γενάρη, όταν η διαπραγμάτευση είχε «ωριμάσει», ο Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στην ΕφΣυν και ρωτήθηκε: «Τελικώς συζητάτε ή όχι τη μείωση του αφορολόγητου, την προσαρμογή προς τα κάτω των συντάξεων και των μισθών, όπως ζητά το ΔΝΤ;». Απάντησε:
«Εχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επί πλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Και επιτρέψτε μου να σας πω: Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». 
Περιττεύει να θυμίσουμε ότι συμφώνησαν να νομοθετήσουν μέτρα για το 2019 και το 2020. Και μάλιστα μέτρα καθαρά αντιλαϊκά (πετσόκομμα συντάξεων, μείωση αφορολόγητου). Αυτά δεν είναι υπό αίρεση. Υπό αίρεση είναι μόνο τα περιβόητα αντίμετρα-φερετζές («θετικά μέτρα» αποφάσισε να τα αποκαλεί το γκεμπελίστικο επιτελείο του Μαξίμου): αν δεν πιαστεί το «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ (μένει να δούμε αν ο όρος είναι 3,5% ή 3,7%, όπως έλεγε το προσχέδιο Μνημόνιου που κατέθεσε το ΔΝΤ), αυτά τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν. Σ' αυτό έγκειται η αιρεσιμότητά τους, την οποία θα την ψηφίσουν με χειροκροτήματα.
Επιβάλλεται ακόμα να θυμίσουμε αυτά που έλεγε ο Τσακαλώτος για τις συντάξεις. Οχι μόνο τώρα, αλλά από τον Ιούλη του 2015, όταν αντικατέστησε τον Μπαρουφάκη. Ελεγε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο περικοπής των συντάξεων, γιατί αυτές οι συντάξεις συντηρούν ολόκληρες οικογένειες που έχουν άνεργα μέλη, εξασφαλίζουν τις σπουδές παιδιών κτλ. Τώρα, ετοιμάζονται να νομοθετήσουν μέτρα που θα πλήξουν διπλά τους συνταξιούχους. Και με το άμεσο πετσόκομμα των συντάξεων το 2019 και με το έμμεσο (με την τεράστια μείωση του αφορολόγητου) το 2020. Ετσι, ο Τσακαλώτος, ο άτυπος ηγέτης της… αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να δικαιώσει τον ακροδεξιό Δ. Καμμένο και την περιβόητη θεωρία του για το κόψιμο της σύνταξης του παππού, που χρησιμοποιείται για να κοπροσκυλιάζει με τάβλι και φραπέ ο εγγονός.
Δε θα θυμίσουμε, βέβαια, αυτά που έλεγε ο Τσακαλώτος, ότι θα παραιτηθεί άμα το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ. Ψήφισε τη μείωση στα 8.636 ευρώ το 2016 και στα 5.682 το 2020. Κι ούτε που του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί… Και βέβαια, τώρα δεν τολμά να επαναλάβει αυτά που έλεγε πέρυσι, ότι έκανε… πιο δίκαιο το αφορολόγητο, επειδή το συνέδεσε με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών του φορολογούμενου. Το ίδιο ψέμα δεύτερη φορά και όταν πετσοκόβεις κυριολεκτικά το αφορολόγητο, δεν είναι σώφρων πράξη. Κι ο Τσακαλώτος ξέρει να φυλάγεται.
Τέλος, πρέπει να θυμίσουμε αυτά που έλεγε ο Κατρούγκαλος όταν ψήφιζε το αντιασφαλιστικό έκτρωμά του. Διαβεβαίωνε πως όχι μόνο δε θα μειωθεί καμία σύνταξη, αλλά αντίθετα από το 2019 θ' αρχίσουν να αυξάνονται. Οσο για τις «προσωπικές διαφορές», έλεγε πως αυτές αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις συντάξεων και θα είναι ασήμαντου ύψους. Τώρα, συμφώνησαν να κόψουν τις συντάξεις, ξεκινώντας από τις «προσωπικές διαφορές», ώστε να εξασφαλίσουν ένα ποσό τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.
Ψέμα στο ψέμα
«Εγιναν και θετικά πράγματα στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018» δήλωσε ο Τσακαλώτος. Η συμφωνία, όμως, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ για το 2018 (450 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια). Το επίδομα θέρμανσης θα κοπεί στο μισό (θα βγάλουν 58 εκατ. ευρώ), μια σειρά επιδόματα που είχαν απομείνει θα καταργηθούν (θα βγάλουν 10 εκατ.), θα καταργηθεί η έκπτωση των ιατρικών δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα (121 εκατ.), θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% στον υπολογισμό της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (68 εκατ.), ενώ θα εξοικονομηθούν άλλα 188 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.
Κι ενώ βάζουν για πολλοστή φορά χέρι στην ήδη εξαθλιωμένη ασφάλιση υγείας, ο γκεμπελίστικος μηχανισμός τους εκδίδει non paper που λένε ότι επεκτείνεται σε όλο τον πληθυσμό η έκπτωση στη συμμετοχή στα φάρμακα, ανάλογα με τα εισοδήματά του... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου