3.6.17

Εκλογικός αιφνιδιασμός;Καθημερινά παρακολουθούμε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο εναγωνίως την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και ανυπομονούμε για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την περιβόητη συμφωνία με τους πιστωτές. Ανυπομονούμε έστω και για αυτή τη συμφωνία. Τραγικό αλλά συνάμα και τόσο ρεαλιστικό.Όμως αυτή ποτέ δυστυχώς δεν έρχεται, ενώ η ελληνική οικονομία ασφυκτιά, με αποτέλεσμα να βιώνουμε όλοι τις τραγικές συνέπειες στην καθημερινότητα μας. Βερολίνο και Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύση για το ελληνικό χρέος ούτε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο…Διαφαίνεται στον ορίζοντα το σενάριο, το οποίο όλοι λίγο πολύ απευχόμαστε και το οποίο προβλέπει, ότι το «πακέτο» ρύθμισης του χρέους δεν αλλάζει, το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα χωρίς να δώσει στην αρχή λεφτά, ενώ η πολυπόθητη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ φαίνεται να απομακρύνεται. Πέρα από την εκταμίευση της δόσης δεν φαίνεται κάτι άλλο ορατό και χειροπιαστό, το οποίο να επιτυγχάνει αυτή η κυβέρνηση. Συνεπώς, που βαδίζουμε πλέον; Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!
Όπως εκτυλίσσονται τα πολιτικά δρώμενα το αφήγημα της κυβέρνησης του Αλέξη καταρρέει. Ο ίδιος μάλλον φαίνεται εγκλωβισμένος. Είχε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη με το κούρεμα του χρέους χωρίς να προβλέπει, ότι το τελευταίο ρόλο τον έχει ο Σόιμπλε. Η οικονομικά κυρίαρχη στην Ευρώπη Γερμανία έχει γερμανικές εκλογές μπροστά της. Είναι δυνατόν ο Σόιμπλε να ενδώσει στις απαιτήσεις του Αλέξη;
Συνεπώς δύο τινά απομένουν στον Αλέξη:
Α) Ζητά την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με σκοπό ενωμένοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να διαπραγματευθούν από κοινού με τους δανειστές στην Ευρώπη σε μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής για την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος, την οποία φαίνεται να αποζητά το Μαξίμου. Ωστόσο, μη ρεαλιστικό σενάριο, καθώς είναι δύσκολο εξαιτίας των συγκυριών να πραγματοποιηθεί. Δεν μπορείς Αλέξη τόσα χρόνια να καταγγέλλεις την αντιπολίτευση και ιδίως τον Κυριάκο, υποσχόμενος άλλα και τώρα στα δύσκολα να ζητάς συναίνεση.
Β) Ο Αλέξης στήνει κάλπες άμεσα, ίσως και εντός Σεπτεμβρίου, με σκοπό να χρεωθεί άλλος την καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων. Το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης φαίνεται να λειτουργεί ενωτικά στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι μέλλει γενέσθαι; Ότι η χώρα καλώς ή κακώς επανήλθε σε εκλογική τροχιά. Εκλογικός αιφνιδιασμός ίσως και το Φθινόπωρο; Οψόμεθα…

Αλέξανδρος Κριτσίκης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου