4.6.17

Τι έπαθε ο Ιβάν Σαββίδης;



Γιατί ο ομογενής επιχειρηματίας που έλεγε ότι θα επιβάλει με το στανιό την παρουσία του στα ΜΜΕ επέλεξε ουσιαστικά να μη δώσει τη μάχη για τον ΔΟΛ καταθέτοντας μια τόσο χαμηλή προσφορά; Πώς έχασε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ το ιερό δισκοπότηρο των ελληνικών μίντια;




Το απόγευμα της Τετάρτης ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε στο Αριστοτέλειο. Φυσικά στα ρώσικα. Ανήγγειλε την επίσημη έναρξη της έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, χαιρέτησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, φίλησε τον Γιάννη Μπουτάρη, αγκάλιασε τον Ανθιμο. Μετά πήγε στην Τούμπα. Είδε τον ΠΑΟΚ να χάνει από τον Παναθηναϊκό, απείλησε ότι θα στείλει τον διαιτητή της αναμέτρησης στη σύνταξη και έπειτα κατηγόρησε τον Αλαφούζο και τον Μελισσανίδη ότι συνέπραξαν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτά στο γήπεδο. Νωρίτερα είχε δει τον Μαρινάκη να τον κερδίζει στην κούρσα για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη…





Μια κακή μέρα για τον Ιβάν, αν εξαιρέσεις το πατρογονικών αναφορών σόου στο ΑΠΘ. Η απώλεια του ΔΟΛ συνιστά ένα συμβολικό πλήγμα για τον Σαββίδη που μόλις πριν από έναν μήνα διαβεβαίωνε ότι θα μπει στα ΜΜΕ «ή έτσι ή αλλιώς», χαρακτηρίζοντας τα μίντια «ανοσοποιητικό σύστημα» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο Ιβάν είχε πει δημόσια αυτό που όλοι οι άλλοι το ψιθυρίζουν: θέλω κανάλια και εφημερίδες για «προστασία» των επιχειρήσεών μου. Και αν προσθέσεις την αγάπη του για τον Αλέξη -«έλληνα Πούτιν»- Τσίπρα και την κυβέρνηση που ψηφίζει τροπολογίες για τα πρόστιμα στη ΣΕΚΑΠ, έχεις μια περιγραφή της διαπλοκής. Αλλωστε ο τρόπος που απέκτησε πριν από μία εβδομάδα το 19,6% των μετοχών του Mega (από τον φιλοκυβερνητικό και από χθες πτωχευμένο Πήγασο) δεν σ’ αφήνει να αγιάσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απώλεια του ΔΟΛ είναι ένα νέο βαρύ πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και καιρό επιχειρεί να αναδιατάξει προς όφελός του το περιβάλλον των ΜΜΕ. Πρώτα έκανε τον διαγωνισμό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες (και εκεί ο Ιβάν έπαιξε για την κυβέρνηση, δηλώνοντας ευθαρσώς «λαγός» στη διαδικασία). Επειτα ο επιχείρησε να ελέγξει το Συγκρότημα Λαμπράκη με τον διορισμό του πρώην βουλευτή Βασίλη Μουλόπουλου ως επιτρόπου. Και τώρα είδε τον darling Σαββίδη να κάνει πίσω. Η φιλοκυβερνητική «Εφ. Συντακτών» έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει σήμερα με τίτλο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη – Μητσοτάκη».
Το πολιτικό αποτύπωμα είναι πάλι εδώ, κυρίαρχο. Εκεί όπου κάποιοι βλέπουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του ΔΟΛ (και του Mega), κάποιοι άλλοι βλέπουν νίκη του Μητσοτάκη, και εικάζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον ώστε το Συγκρότημα και οι μετοχές του στην Τηλέτυπος να μην περάσουν στον έλεγχο του Σαββίδη και εμμέσως έτσι στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι προσωπικές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (από τα χρόνια του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε βουλευτής της ΝΔ επί αρχηγίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) είναι το ιδανικό υπόβαθρο για τέτοια σενάρια.
Αλλά πάλι, δεν μπορούσε να κάνει καλύτερη προσφορά για τον ΔΟΛ (και το 22,11% του Μega) ο Σαββίδης; Ο Μαρινάκης το είχε διαμηνύσει ότι θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Και ο ομογενής επιχειρηματίας προσέφερε μόλις 11,8 εκατ. ευρώ, ούτε τα μισά της αποτίμησης της αξίας της εταιρείας, λίγο περισσότερο από τα μισά της προσφοράς Μαρινάκη.
Ηταν μια ηθελημένη υποχώρηση του Σαββίδη, λένε αυτοί που ξέρουν και έχουν δει το πραγματικό οικονομικό εκτόπισμά του. Κάποιοι διείδαν στη σιωπηρή αποχώρηση του ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης. Οτι εκτίμησε πως ανοίγει πάρα πολλά μέτωπα και ειδικά στην «ξένη» Αθήνα, ενδεχομένως και με κάποιες διπλωματικές αποστολές που πάντα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ και να μην περάσουν αυτά στη σφαίρα της Μόσχας. Λέγεται ότι πρόσφατα μεγάλος επιχειρηματίας με θέσεις και στα ελληνικά ΜΜΕ συζήτησε με ξένο παράγοντα για τις εξελίξεις στη χώρα. Το μιντιακό τοπίο ήταν, λένε, ένα από τα πρώτα θέματα της συζήτησης.
Ετσι ο Ιβάν προτίμησε την ασφάλεια της Θεσσαλονίκης. Θα πυροβολεί προφανώς από εκεί. Οι στόχοι γνωστοί: Το «κράτος των Αθηνών», ο Μαρινάκης και η ΝΔ. Το έκανε ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης όταν είδε τον ΠΑΟΚ να χάνει την πρόκριση στο Champions League. Μίλησε για «κοκτέιλ των Αθηνών» («βλέπετε ποια είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ, ένωσε πράσινους, κόκκινους, κίτρινους») και έθεσε πάλι τον εαυτό του απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλα -και τα πολιτικά κόμματα- θα ενωθούν. Εχω ακούσει ένα αστείο πράγμα στο ράδιο, κάποιος πήρε τηλέφωνο σε ένα σταθμό και είπε “εγώ είμαι κομμουνιστής αλλά θα ψηφίσω υπέρ ΝΔ για να μην έρθει ο Σαββίδης”. Ακόμη και πολιτικά κόμματα που ήταν εχθρικά, ενώνονται. Ετσι, μπορούμε να συγχαρούμε τη ΝΔ γιατί έχει αποκτήσει ψηφοφόρους κομμουνιστές» είπε ο Ιβάν. Στα ρώσικα. Που προφανώς ακούει ραδιόφωνο στα ελληνικά.

Ανδρέας Στασινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου